קניון חריץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף קניון מוצר)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קרן אור שמש בחלק העליון של קניון אנטילופ

קניון חריץאנגלית: Slot canyon) הוא קניון צר, שנוצר על ידי סחיפה באמצעות מים הזורמים דרך הסלע. קניון חריץ עמוק בצורה משמעותית מרוחבו. ישנם קניוני חריץ שרוחבם פחות ממטר בקצה העליון, אבל עומקם יותר מ-30 מטרים עד קרקעית הקניון.

מרבית קניוני החריץ נוצרים בסלעי אבן חול ואבן גיר, אף על פי שקיימים קניוני חריץ גם בסוגי סלעים אחרים, כדוגמת גרניט ובזלת. אפילו באבן חול ובאבן גיר, רק מספר קטן מאוד של נחלים ייצרו קניוני חריץ בשל השילוב של המאפיינים הייחודיים של הסלע ומשטר הגשמים האזורי.

קניוני חריץ ברחבי העולם

קניוני חריץ קיימים במקומות רבים ברחבי העולם, בייחוד במקומות שבהם יש מיעוט משקעים. כמה מהקניונים החריצים הידועים ביותר מצויים בדרום-מערב ארצות הברית. אזורים משמעותיים נוספים כוללים את סיירה דה גווארה (Sierra de Guara) בצפון ספרד, הרי הפירנאים בגבול בין צרפת לספרד וההרים הכחולים בניו סאות' ויילס באוסטרליה.

נקיק נוקס (Knox Gorge) בפארק הלאומי קאריג'יני באוסטרליה

אוסטרליה

האזור עם המקבץ הגדול ביותר הידוע של קניוני חריץ באוסטרליה הוא ההרים הכחולים, מערבית לסידני. הם קיימים ברצועה צרה של אבן חול שאורכה בערך 30 קילומטרים ממזרח למערב, ובערך 100 קילומטרים מדרום לצפון. מרבית קניונים אלו הם בפארק הלאומי וולמי (Wollemi National Park) והגישה אליהם קשה. גולשי קניונים מסיירים בחלק קטן מהם בסופי השבוע בקיץ. בגרנד קניון (Grand Canyon), בסמוך לבלאקהית (Blackheath) יש שביל מוסדר לתיירים, אבל הסיור בשביל בשלמותו מחייב שימוש בגלישת מצוקים ובשחייה.

קניוני חריץ מאבן חול קיימים גם בכמה מקומות מרוחקים יותר של אוסטרליה, כולל הפארק הלאומי קאריג'יני (Karijini National Park) ורכס בנגל בנגל (Bungle Bungle Range) בפארק הלאומי פורנולולו, שניהם באוסטרליה המערבית, וקניון קרנארוון (Carnarvon Gorge) בקווינסלנד.

קניון אנטילופ התחתון, יוטה

ארצות הברית

הריכוז הגדול ביותר בעולם של קניוני חריץ נמצא בדרום יוטה, וכולל למעלה מאלף קניוני חריץ בשטחים המדבריים דרומית לכביש בין-מדינתי 70.[1] הקניונים החריצים של יוטה מצויים באזור המכונה "המצר" (The Narrows) בפארק הלאומי ציון, לאורך השביל Joint Trail בפארק הלאומי קניונלנדס, ברחבי הפארק הלאומי קפיטול ריף, ובתחומי קמר סן רפאל, והמונומנט הלאומי גרנד סטיירקייס-אסקלנטה, במיוחד לאורך הקניונים של הנהר אסקלנטה, כולל קויוט ג'ולץ' (Coyote Gulch). קניונים חריציים רבים אחרים שוכנים על אדמות ציבוריות בבעלות לשכת ניהול הקרקעות של ארצות הברית ואדמות בבעלות המדינה בדרום יוטה, באזורים המקיפים את הפארקים והמונומנטים הלאומים שהוזכרו לעיל. באקסקין גולץ' (Buckskin Gulch), אחד הקניונים החריצים הארוכים ביותר בעולם מתחיל בדרום יוטה ונמשך לתוך צפון אריזונה בתחומי אזור הטבע הבראשיתי קניון פאריה-צוקי השני (Paria Canyon-Vermilion Cliffs Wilderness). ריכוז גדול של קניוני חריץ קיים גם בצפון אריזונה, כולל קניון אנטילופ ו"הקניון הסודי" (Secret Canyon), שהם שניים מהקניונים החריצים המפורסמים ביותר השוכנים סמוך לפייג' על קרקע השייכת לאומת נאוואחו. קניוני חריץ שוכנים גם בעמק בין כביש 89 וצוקי השני באריזונה, וניתן לצפות בהם בנסיעה בירידה לעמק בכביש 89, אבל הם חלק משמורת הנאוואחו והם סגורים לציבור. שביל קניון החריץ במונומנט הלאומי סלעי האוהלים קאשה-קאטובי (Kasha-Katuwe Tent Rocks National Monument) בניו מקסיקו ייחודי בכך שנחצב בטוף (אפר געשי). בקליפורניה כמה קניוני חריץ שוכנים בתחומי הפארק הלאומי עמק המוות.

סכנת טביעה

סופות מקומיות ומרוחקות עלולות לגרום לשיטפון בזק מסוכן בקניונים חריצים, ומטיילים לא אמורים להיכנס אליהם אם יש סימן לגשם בסביבה.[2] ברבים מהקניונים החריצים יציאה בטוחה אפשרית רק אחרי קילומטרים רבים.

ב-12 באוגוסט 1997 נהרגו אחד עשר תיירים, כולל שבעה מצרפת, אחד מבריטניה, אחד משוודיה ושניים מארצות הברית בשיטפון בזק בחלק התחתון של קניון אנטילופ.[3][4] מעט מאוד גשם ירד באתר באותו יום, אבל בסופת רעמים מוקדמת יותר ירדה כמות גשם גדולה באגן הניקוז של הקניון, כ-11 קילומטרים במעלה הזרם. הניצול היחיד מהשיטפון היה מדריך הטיול פרנסיסקו "פונצ'ו" קווינטנה שעבר קודם לאירוע הדרכה בהתמודדות עם מי שיטפון. באותה תקופה הייתה מערכת הסולמות מורכבת מסולמות עץ חובבניים שנסחפו במי השיטפון. מאז הותקנה מערכת סולמות המוברגת לסלע, ורשתות הותקנו בקצה העליון של הקניון, ובדוכן התשלום בכניסה הותקנה מערכת צפירת אזהרה.

בספטמבר 2015 נלכדה קבוצה של שבעה מטיילים בשיטפון בקניון קיהול (Keyhole Canyon), קניון חריץ בפארק הלאומי ציון. בשיטפון הבזק נספו כל שבעת חברי הקבוצה, ששרידיהם אותרו לאחר חיפוש שארך כמה ימים.[5]

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קניון חריץ בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Zion slot canyons
  2. ^ "Safety Tips". blm.gov. Bureau of Land Management. 2016-03-24. אורכב מ-המקור ב-2016-09-30.
  3. ^ "Flash Flood Antelope Canyon".
  4. ^ "Antelope Canyon". אורכב מ-המקור ב-2006-03-17. נבדק ב-2019-07-06.
  5. ^ Mims, Bob (17 בספטמבר 2015). "7 dead in Zion National Park flash flood". CNN.com. אורכב מ-המקור ב-6 בפברואר 2016. {{cite news}}: (עזרה)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31666139קניון חריץ