קיץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף קיץ אוסטרלי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חוף ים בקיץ
תאנים. התאנים מבשילות בעונת הקיץ ופירותיהם מכונות קיצים ומכאן השם לכל העונה.
סופת קיץ בדרווין, אוסטרליה

עונת הקיץ היא אחת מארבע עונות השנה, והחמה שבהן. הסתיו מתחיל בתום הקיץ ונחשב לעונת מעבר בין הקיץ לחורף.[1]

המילה קיץ משמשת גם לתיאור פירות בגמר הבשלתם, ובייחוד תאנים שאכן מבשילות בעונה זאת.

תקופת הקיץ בלוח השנה

לפי ההגדרה האסטרונומית, הקיץ מתחיל בימי ההיפוך שבהם היום הוא הארוך ביותר בשנה, ומכאן שהלילה הוא הקצר ביותר בשנה, ונגמר בימי השוויון שבהם אורך היום שווה לאורך הלילה. בחצי הכדור הצפוני הקיץ מתחיל ב-21 ביוני ונגמר ב-22 בספטמבר. בחצי הכדור הדרומי הקיץ מתחיל ב-21 בדצמבר ונגמר ב-20 במרץ. לשם הפשטות, יש מחשיבים כקיץ את החודשים יוני, יולי ואוגוסט בחצי הכדור הצפוני ואת החודשים דצמבר, ינואר ופברואר בחצי הדרומי.

מזג האוויר בקיץ

מזג האוויר בקיץ הוא החם ביותר. בחלק מהאזורים הממוזגים והסובטרופיים, הקיץ הוא העונה הרטובה ורוב המשקעים יורדים בו. באזורי אקלים אחרים, באקלים הים תיכוני למשל, הקיץ היא העונה היבשה שכמעט תמיד נטולה משקעים.

בשנים האחרונות עונות הקיץ בישראל ובאירופה הפכו חמות יותר משהיו לפני כן.[דרוש מקור] ישנם הטוענים כי הסיבה לכך היא אפקט החממה, תוצאת פליטת פחמן דו-חמצני, מתאן וגזים נוספים לאטמוספירה.[דרוש מקור] בקיץ 2003, גל שרב כבד שפקד את צרפת גרם למותם של כ-10,000 קשישים וחולים שלא שתו מספיק וחדרם לא היה ממוזג כראוי.[דרוש מקור]

תופעות קייציות

ישנן מספר תופעות המתרחשות בימי הקיץ.

שמש חצות היא תופעת טבע המתרחשת בחודשי הקיץ בקווי רוחב בסביבת החוג הארקטי וצפונה לו ובסביבת החוג האנטארקטי ודרומה לו, ובה השמש נראית בחצות הליל.

משולש הקיץ הוא מערך דמיוני של שלושה כוכבים בהירים המופיעים בעונת הקיץ של חצי הכדור הצפוני.

הציפורים בקיץ

בקיץ מסתימת עונת הקינון של הציפורים באזורים הצפוניים של כדור הארץ. בעונה זו רבות מהציפורים מתחילות בנדידה דרומה אל מקומות החריפה שלהן באזורים בעלי אקלים ממזגים יותר.[1]

חופשת הקיץ

בישראל ובמדינות רבות אחרות בחצי הכדור הצפוני, חלה בחודשי הקיץ יולי ואוגוסט תקופת החופשה מבית הספר, אשר מכונה "החופש הגדול". תקופה זו מפרידה בין שנת לימודים אחת לרעותה. כמו כן, בקיץ מתחילה גם עונת הרחצה בים ובבריכות שחייה. בתקופה זו ילדים רבים יוצאים למחנה קיץ.

עונת המלפפונים הוא כינוי לתיאור שיא עונת הקיץ, שבה מרבית האוכלוסייה (ובכלל זאת פוליטיקאים ואנשי עסקים) נמצאת בחופשה וכמעט אין אירועים המעוררים את עניין הציבור.

הקיץ בישראל

בישראל, שבה האקלים הוא ים תיכוני, הקיץ הוא העונה החמה והיבשה ביותר. בעונה זו רוב הצמחייה (למעט עצים וצמחים רב-עונתיים) והשדות נהפכים למרבדים צהובים של קוצים וגבעולים יבשים. בתקופת הקיץ מבשילים יבולי השדה (בעיקר דגנים) ועצי פרי רבים.[1]

הקיץ הישראלי ארוך מאד ומלווה בשליטתה של הרמה הסובטרופית. זו חוסמת את אפיק הרום ומעודדת שקיעת אוויר ומכאן שהיא מונעת כל אפשרות לירידת משקעים.

ליגת הקיץ הישראלית היא ליגת כדורסל המשוחקת בישראל בחודשי הקיץ בזמן הפגרה בין העונות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 יואב בן-דב, אילנה שמיר וזהבה כנען (2004). אביב חדש: האנציקלופדיה הישראלית לנוער. הוצאת אנציקלופדיה אביב בע"מ.



שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
קיץ23293446