קולרד
קולרד | |
---|---|
עלי קולרד | |
מיון מדעי | |
ממלכה: | צומח |
מערכה: | בעלי פרחים |
מחלקה: | דו-פסיגיים |
סדרה: | צלפאים |
משפחה: | מצליבים |
סוג: | זן תרבותי |
מין: | כרוב הבר |
שם מדעי | |
Brassica oleracea var. viridis |
קולרד (שם מדעי: Brassica oleracea var. viridis) הוא צמח עלים ירוק ממשפחת המצליבים ומקורו מיוחס לאזורי המזרח התיכון ומערב אסיה[1].
הקולרד הוא צמח חד-שנתי או דו-שנתי הגדל לגובה של עד מטר אחד, העלים שלו רחבים, חלקים ובעלי גוון ירוק כהה, הוא עמיד במיוחד לקור[2].
גידול
הקולרד מותאם לגידול בתנאי אקלים מגוונים, כולל אקלים ים-תיכוני, סובטרופי וממוזג.
הצמח עמיד לקור ויכול לגדול בתנאי עמידות לקור, עליו כהים, לרוב בצבע ירוק עד ירוק כהה, ולעיתים גם בצבע סגול[3][4].
הקולרד אינו יוצר ראש צפוף אלא מתאפיין בעלים נפרדים הגדלים לאורך גבעול מרכזי.
ערך תזונתי
עלי קולרד עשירים בוויטמינים ומינרלים, במיוחד ויטמינים A, C ו-K, וכן בסידן, ברזל וסיבים תזונתיים, צריכתם תורמת לבריאות הלב, חיזוק העצמות ושיפור תפקוד מערכת העיכול[5][6].
שימושים קולינריים
הקולרד נפוץ בעיקר במטבח הדרום-אמריקאי, שם מבשלים אותו באיטיות עם תבלינים ולעיתים קרובות עם בשר מעושן, בישולו מסייע בריכוך המרקם ובהפחתת המרירות הטבעית שבו.
במטבחים ים-תיכוניים ואפריקאיים, הקולרד משמש במנות מבושלות, מוקפצות או כמילוי למאכלים ממולאים, אך ניתן לצרוך אותו גם טרי בסלטים.
מנות המכילות קולרד
קישורים חיצוניים
- מתכון לטורטיית קולרד במילוי טונה וירקות, באתר בא-במייל
- המצעד: 10 הירקות העליים שהכי בריאים לכם, באתר Ynet
הערות שוליים
- ^ Martin Anderson, Texas AgriLife Extension Service, Greeks and Romans Grew Kale and Collards | Archives | Aggie Horticulture, aggie-horticulture.tamu.edu (באנגלית)
- ^ קולרד - גידול צמח - משתלת אורגניקו - גידול אורגני - Collard greens, באתר אורגניקו
- ^ פרק 10 התפריט לשבועיים, באתר kotar.cet.ac.il
- ^ מהם באמת הירקות המזינים ביותר?, באתר בריאותון – מגזין בריאות ותזונה לילדים, מתבגרים והורים
- ^ מהם עלי קולרד, ומדוע כדאי לכם להתחיל לצרוך אותם?, באתר www.hidabroot.org, 2024-06-02
- ^ 10 עלים ירוקים שכדאי לכם להתחיל לאכול, באתר אגוגו, 2020-05-03
קולרד40262211Q14879985