קולרד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןקולרד
עלי קולרד
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: צלפאים
משפחה: מצליבים
סוג: זן תרבותי
מין: כרוב הבר
שם מדעי
Brassica oleracea var. viridis

קולרד (שם מדעי: Brassica oleracea var. viridis) הוא צמח עלים ירוק ממשפחת המצליבים ומקורו מיוחס לאזורי המזרח התיכון ומערב אסיה[1].

הקולרד הוא צמח חד-שנתי או דו-שנתי הגדל לגובה של עד מטר אחד, העלים שלו רחבים, חלקים ובעלי גוון ירוק כהה, הוא עמיד במיוחד לקור[2].

גידול

הקולרד מותאם לגידול בתנאי אקלים מגוונים, כולל אקלים ים-תיכוני, סובטרופי וממוזג.

הצמח עמיד לקור ויכול לגדול בתנאי עמידות לקור, עליו כהים, לרוב בצבע ירוק עד ירוק כהה, ולעיתים גם בצבע סגול[3][4].

הקולרד אינו יוצר ראש צפוף אלא מתאפיין בעלים נפרדים הגדלים לאורך גבעול מרכזי.

ערך תזונתי

עלי קולרד עשירים בוויטמינים ומינרלים, במיוחד ויטמינים A, C ו-K, וכן בסידן, ברזל וסיבים תזונתיים, צריכתם תורמת לבריאות הלב, חיזוק העצמות ושיפור תפקוד מערכת העיכול[5][6].

שימושים קולינריים

הקולרד נפוץ בעיקר במטבח הדרום-אמריקאי, שם מבשלים אותו באיטיות עם תבלינים ולעיתים קרובות עם בשר מעושן, בישולו מסייע בריכוך המרקם ובהפחתת המרירות הטבעית שבו.

במטבחים ים-תיכוניים ואפריקאיים, הקולרד משמש במנות מבושלות, מוקפצות או כמילוי למאכלים ממולאים, אך ניתן לצרוך אותו גם טרי בסלטים.

מנות המכילות קולרד

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Martin Anderson, Texas AgriLife Extension Service, Greeks and Romans Grew Kale and Collards | Archives | Aggie Horticulture, aggie-horticulture.tamu.edu (באנגלית)
  2. ^ קולרד - גידול צמח - משתלת אורגניקו - גידול אורגני - Collard greens, באתר אורגניקו
  3. ^ פרק 10 התפריט לשבועיים, באתר kotar.cet.ac.il
  4. ^ מהם באמת הירקות המזינים ביותר?, באתר בריאותון – מגזין בריאות ותזונה לילדים, מתבגרים והורים
  5. ^ מהם עלי קולרד, ומדוע כדאי לכם להתחיל לצרוך אותם?, באתר www.hidabroot.org, ‏2024-06-02
  6. ^ 10 עלים ירוקים שכדאי לכם להתחיל לאכול, באתר אגוגו, ‏2020-05-03
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

קולרד40262211Q14879985