פרשיית הפעלת הנער בידי צה"ל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פרשיית הפעלת הנער בידי צה"ל היא פרשה שבמסגרתה הופעל אורי אלמקייס, אז נער בן 17, על ידי קציני מודיעין כפעיל מודיעין וסייבר במסגרת מבצע השפעה והפעלת סוכנים במדינות אויב כנגד גורמי טרור אסלאמי רבים, בחזבאללה, איראן ואיו"ש - על המבצע פיקד מפקד אוגדה 210 דאז, תא"ל רומן גופמן (כיום אלוף והמזכיר הצבאי של ראש הממשלה). לאחר שנחשד בפרסום ידיעות סודיות נכלא הנער אורי אלמקייס במאי 2022 במעצר שווא על ידי שירות הביטחון הכללי ומשטרת ישראל, נחקר ועבר עינויים, ופרקליטות המדינה הגישה כנגדו כתב אישום חמור. רק לאחר כשנה וחצי הצליח הנער להוכיח את חפותו, וכי הופעל בידי גורמי מודיעין ישראליים שהתנערו מאחריות. על שמו הוטל איסור פרסום, שהוסר בינואר 2025.

השתלשלות הפרשה

במסגרת מבצע השפעה שיזם תא"ל רומן גופמן כנגד גורמי טרור, הופעל הנער אורי אלמקייס כפעיל סייבר ומודיעין. מתכתובות שנמצאו במכשיר הטלפון שלו, עלה כי קצין ונגד נהגו לפנות אליו בבקשה שיפיץ ידיעות ביטחוניות בערוץ הטלגרם שלו - עולם החדשות בטלגרם, במטרה שישפיעו על סיכול פעולות טרור של פעילי טרור מחזבאללה, צבא סוריה ומשמרות המהפכה האיראנים. את הקשר עם אלמקייס יזם ראש מדור התרעה באוגדה 210, רב סרן צור, וכן הועברו לנער גם ידיעות מנגד מודיעין בשם נתנאל מפיקוד המרכז. בנוסף, אלמקייס הפעיל בעבור אמ"ן, בהוראתו של רב סרן צור, מספר סוכנים במדינות אויב על מנת לאסוף מודיעין על חזבאללה, איראן וגורמי טרור נוספים במספר זירות.

ב-24 במאי 2022 נעצר אלמקייס על ידי שירות הביטחון הכללי ומשטרת ישראל. הוא נחקר לאורך 44 ימים, בחשד למספר עבירות ובראשן החזקת ידיעות סודיות ופרסום ידיעות סודיות. במהלך החקירות טען כמה פעמים כי הופעל על ידי אגף המודיעין, ושהידיעות הסודיות שפרסם הועברו אליו מקצין ונגד המשרתים באמ"ן, אשר ביקשו ממנו לפרסמן במסגרת מבצע השפעה. במשטרה בדקו את טענתו של אלמקייס באופן שטחי בלבד ושללו אותן במהרה. בסיום החקירה מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה הגישה כתב אישום חמור כנגד אלמקייס, בחשד לעבירות ביטחון שמהותן פרסום ידיעות מסווגות. אלמקייס נכלא במהלך חקירתו במתקן שב"כ בתנאים קשים, בנוסף, עבר עינויים כמו מניעת שינה, אכילה תוך כדי איזוק ובידוד מוחלט.

לאחר כשנה וחצי, שבה אלמקייס שהה במעצר באיזוק אלקטרוני בביתו, ללא גישה לאינטרנט או כלל אמצעי מדיה, איסור כניסה לביתו של כל אדם וללא מגע עם העולם החיצון, הצליח להוכיח בעזרת עורכי דינו כי הוא חף מפשע. בעקבות הוכחות אלו פרקליטות המדינה חזרה בה מכתב האישום וביטלה אותו, לאחר שנמצא כי במסגרת מבצע השפעה והפעלת סוכנים במדינות אויב שיזם רומן גופמן כנגד גורמי טרור, הופעל אלמקייס באופן שסיכן את חייו. מתכתובות שנמצאו במכשיר הטלפון שלו, עלה כי הקצין והנגד נהגו לפנות אליו בבקשה שיפרסם ידיעות ביטחוניות מסווגות. את הקשר עם אלמקייס יזם רב סרן צור, ראש מדור התרעה באוגדה 210. בהמשך הועברו לנער גם ידיעות מאיש מודיעין מפיקוד המרכז. לאחר התפוצצות הפרשה, נודע כי המידע על הפעלתו עלה במסגרת תחקיר פנימי שקיים אגף המודיעין בשלב מוקדם של הפרשה, אולם הוא הוסתר מהפרקליטות וגורמי המשפט. גופמן טען כי הוא לא היה מודע לזהותו ולגילו של אלמקייס, וכי הדגיש באוזני פקודיו שאין למסור לו מידע מסווג, אלא ידיעות שפורסמו באמצעים גלויים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

פרשיית הפעלת הנער בידי צה"ל40285910Q131554640