פרמטר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פרמטר הוא מונח מתמטי מתחום האלגברה הבסיסית המבטא כמות אשר גודלה המספרי איננו ידוע במסגרת הביטוי המסוים בו היא מופיעה, אך ניתן להתייחס אליה כאל ידועה לצרכים חישוביים. כאשר הפרמטר מוחלף במספר, הוא מאפיין בעיה מסוימת וכאשר הוא מופיע באופן סמלי הוא מציין כמות "כללית" כלשהי, בניגוד למשתנה אשר מבטא כמות לא ידועה או משתנה או כמות אשר מציאת ערכה הוא חלק מן הבעיה הנתונה[דרושה הבהרה].

השימוש בפרמטר מאפיין לרוב דיון בבעיות כלליות, בהן מחליפים הפרמטרים את המספרים או הביטויים המופיעים במקרים הפרטיים. בכתיב המתמטי המקובל, מסומנים לרוב את הפרמטרים באותיות לטיניות קטנות. בתחומי המדע השונים, נהוג לעיתים לסמן פרמטרים באותיות בעלות זיקה לגודל אותו הם מסמנים, כמו שימוש באות m לציון מסה בבעיות מתחום הפיזיקה. בהשאלה, מקובל בעגה המדעית לדבר על "פרמטרים של בעיה" כעל התנאים הספציפיים המאפיינים אותה.

דוגמה לשימוש בפרמטר

על מנת לציין פולינום כלשהו ממעלה שנייה, נהוג לכתוב , כאשר a, b ו- c הם מקדמי הפולינום. צורת רישום זו אוצרת בתוכה את כל הפולינומים ממעלה שנייה הקיימים, שכן כולם ניתנים לקבלה על ידי הצבת מספרים במקום הפרמטרים a, b ו- c (קרי – החלפתם במספרים). בדרך זו, ניתן להציג פתרון כללי (או פתרון פרמטרי) למציאת שורשים לכל פולינום כלשהו ממעלה שנייה, על ידי הנוסחה .

קישורים חיצוניים

ערך זה הוא קצרמר בנושא מתמטיקה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

פרמטר29509494