פלוגה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סימון נאט"ו לפלוגת חי"ר

פלוגה היא יחידה צבאית המורכבת ממחלקות, כאשר מספר פלוגות מרכיבות גדוד.

בלגיון הרומי

בלגיון הרומי היו בפלוגה שתי קנטוריות כלומר כ-200 חיילים. גאיוס מריוס ביטל את הפלוגה כיחידה טקטית והשאיר פלוגות רק כיחידות תמרונים.

פלוגה לוחמת

בצבאות מודרניים, מורכבת הפלוגה משלוש עד חמש יחידות משנה (לרוב מחלקות) וכן ממפקדת הפלוגה. שלוש עד חמש פלוגות מרכיבות בדרך כלל גדוד.

בדר"כ בצה"ל, פלוגת חי"ר מונה בין 161 - 196 חיילים. פלוגת שריון כוללת ארבע מחלקות ובה כ-11 צוותי טנקים ובנוסף צוות טכני. בדרך כלל, הפלוגה שייכת לגדוד מסוים, אך לעיתים יש פלוגות המאוגדות ביחידה שאיננה גדוד ולעיתים כפופות ישירות לחטיבה או מסגרת גבוהה יותר (כך למשל, פלוגות צמ"ה עזה שכפופות ישירות לאוגדת עזה ולא לגדוד כלשהו). היחידה המקבילה לפלוגה בחיל התותחנים ובמערך ההגנה האווירית מכונה סוללה, וכוללת מספר פלגות לוחמים ושאר מחלקות. בחיל הים הישראלי, בפלגות הדבורים המקבילה לפלוגה היא סיירת וכוללת עד 6 ספינות.

תפקידים בפלוגה

מפקד פלוגה

מפקד פלוגה או בקיצור מ"פ (ביחידות מיוחדות ובחטיבת הצנחנים נקרא מפל"ג - מפקד פלגה, בחיל התותחנים ובמערך ההגנה האווירית נקרא מסו"ל - מפקד סוללה), הוא תפקיד של קצין העומד בראש פלוגת לוחמים ואחראי לתפקודה בכל התחומים. בצה"ל מתייחס מונח זה למפקד יחידה הכפופה לגדוד חי"ר, שריון, הנדסה קרבית, איסוף קרבי ויחידות מובחרות[1]. דרגתו של מפקד הפלוגה היא בדרך כלל דרגת סרן, לעיתים רב-סרן ולעיתים נדירות יותר סגן. מפקד פלוגה לרוב השתלם בקורס מפקדי פלוגות[2], ולעיתים נדירות יותר הוא גם בוגר תואר ראשון מהמכללה לפיקוד טקטי.

סגן מפקד

ערך מורחב – סגן מפקד

סגן מפקד פלוגה - סמ"פחיל התותחנים ובמערך ההגנה האווירית סמסו"ל - סגן מפקד סוללה) הוא קצין השני בדרגתו בפלוגה, בצה"ל על פי רוב בדרגת סרן או סגן. סגן המפקד הוא קצין שסיים תפקיד מפקד מחלקה, ולפעמים תפקיד מנהלתי נוסף. תפקידו של סגן המפקד הוא מילוי מקום מפקד הפלוגה בהיעדרו, ואחראי למנהלות.

מפקד מחלקה

בפלוגה יש מספר מפקדי מחלקות (מ"מ), (בחיל התותחנים נקרא מפל"ג ובמערך ההגנה האווירית נקרא מפ"ל - מפקד פלגה) בהתאם למספר המחלקות. על פי רוב מפקדי המחלקות הם קצינים בדרגות סגן וסגן משנה, אך במקרים נדירים ימונה מש"ק לתפקיד מפקד מחלקה. בצבא הסדיר נדיר מאוד למצוא קצין בדרגת סרן בתפקיד מפקד מחלקה.

רב-סמל פלוגתי

רב הסמל הפלוגתי (רס"פ) הוא חוגר, לעיתים בשירות קבע אך תמיד אחד מוותיקי החוגרים בפלוגה. הרס"פ הוא אחראי המשמעת בפלוגה. הרס"פ יכול לפקוד על מפקדי המחלקות מתוקף תפקידו.
בצה"ל, הרס"פ אחראי על התחומים המנהלתיים תומכי הלוחמה: ציוד, מזון, וכיוצא בזה. לרוב הרס"פ הוא חיל בדרגת סמל-ראשון ונמנה עם ותיקי הסגל הפיקודי בפלוגה.

  • מפקדו המקצועי, מ"פ המפקדה, אשר ממונה על הלוגיסטיקה ברמה הממונה[3] ומנחה גם את הרס"פ כיצד לעבוד.
  • מפקדו הישיר, הוא מפקד הפלוגה או סגנו, אשר ממנו הרס"פ מקבל פקודות ישירות, לוחות זמנים וקווים מנחים לביצוע תפקידו.

במסגרת תפקידו הרס"פ משתף פעולה עם דמויות מפתח רבות ברמה הממונה, בהן:

  • קצין הלוגיסטיקה - מולו חתום הרס"פ על כלל הציוד הפלוגתי וממנו מקבל פריטי ציוד שהפלוגה צריכה.
  • נגד המטבח - יחד איתו על הרס"פ להסדיר את משיכת המזון ובחלק מהפלוגות גם את מוצרי הניקיון לפלוגתו.
  • קצין הרכב - יחד איתו מנהל הרס"פ את הנסיעות המנהלתיות והמשימות השוטפות המצריכות כלי רכב
  • קצין החימוש - יחד איתו מנהל הרס"פ את לוח העבודה של הפלוגה על הרק"מים (אם ישנם).

מהצד השני של המתרס, כלפי החיילים הרס"פ הוא מקור אליו ניתן לפנות עם בעיות שונות הנוגעות למנהלה ודמות האחראית על משימות המנהלה הרבות העולות על הפרק. לעיתים ממונה לרס"פ סגן (המכונה סרס"פ) אשר עוזר לרס"פ להתמודד עם עומס העבודה האופייני לתפקיד זה ומוסיף את קולם של החיילים למקום בו נופלות החלטות חשובות.

משה"ד

מש"ק ההדרכה (משה"ד) הוא חוגר, לעיתים בשירות קבע אך בדרך כלל המפקד הוותיק ביותר בפלוגה. המשה"ד אחראי על תחום ההדרכה, המקצועיות והחניכה בפלוגה, ומהווה כעזר למפקד הפלוגה.

תפקיד המשה"ד משתנה מיחידה ליחידה בצה"ל (למשל בחיל השריון, תפקידו של המשה"ד בדרך כלל גם כולל פיקוד על תחום התותחנות, וביחידות חי"ר רבות מהווה כנאמן שלישות), כשבכללן, הוא משמש כמקור לאמצעי הדרכה (החל במטרות למטווחים וכלה בסטיקלייטים וכן הלאה), וגוף חניכה איכותי (המפקד הוותיק ביותר) .

חובש פלוגתי

החובש הפלוגתי (חופ"ל, בחיל התותחנים: חובש סוללה) מרכז את פעילות החובשים המחלקתיים בפלוגה והוא היחיד המוסמך להפנות חיילים לרופא ולחלק תרופות בזמן שיגרה. החופ"ל כפוף לקצין רפואה של הרמה הממונה, אך נחשב כחלק אורגני של הפלוגה ונמצא עמה בכל עת.

מפקדים שאינם קצינים

מפקדים שאינם קצינים (מש"קים) אחראים בפלוגה על קבוצות מצומצמות של חיילים או על תחום פעילות מצומצם מאוד. תפקידי מש"ק נפוצים הם:

  • סמל מחלקה (סמ"ח): המש"ק הבכיר במחלקה, בדרך כלל בדרגת סמל או סמל ראשון. משמש מעין סגן למפקד המחלקה, אחראי על המשמעת במחלקה.

לעיתים הוא עבר קורס סמ"בים.

  • מפקד כיתה (מ"כ): עומד בראש כיתת לוחמים. דרגתו היא בדרך כלל דרגת סמל או סמ"ר או רב"ט. בצה"ל מפקד הכיתה עבר קורס מ"כים חי"ר.
  • משק"ש קֵשֶר: אחראי על מכשירי הקשר, תקינותם ותפעולם.
  • מש"ק סיור.
  • מש"ק מרגמות.
  • מש"ק טכני.

תפקידים נוספים

בפלוגה ניתן למצוא בדרך כלל מספר תפקידים מנהלתיים נוספים:

  • פקיד פלוגתי: חייל הכפוף ישירות למ"פ. תפקידו הוא טיפול במנהלות משרדיות כדואר, הקלדות, הכנת רשימות ומסמכים וכיוצ"ב.
  • טבח
  • נהג
  • בצבא האדום קצין פוליטי (פוליטרוק), האחראי על הדרכה אידאולוגית של החיילים.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ גל פרל פינקל, מה בין המ"פים של 1973 לאלה של 2021?, כתב העת "בין המערכות" באתר צה"ל, ‏ 6 באוקטובר 2021.
  2. ^ שחר הלווינג, הקורס לאמנויות לחימה, ביטאון ביבשה, גיליון 10, יוני 2009, באתר זרוע היבשה, משה (צ'יקו) תמיר: "ההצלחה תגיע קודם כל ממוכנות הפלוגה לקרב. פלוגה שמבצעת מעצר טוב באיו"ש לא בהכרח יודעת להילחם. אבל פלוגה שיודעת להילחם, יודעת לעצור לפחות ברמה בינונית".
  3. ^ הרמה הממונה - המסגרת הצבאית שלה הפלוגה כפופה, יכולה להיות גדוד, חטיבה או אוגדה.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

פלוגה37630348Q102538