פיצה ברידה
פיצה מתוקה של ברידה (באיטלקית: Pizza dolce di Beridde), המכונה גם Pizza ebraica כלומר "פיצה יהודית"[1] או Diamanti romani, כלומר "יהלומים רומאיים"[2] הוא לחם שנאפה ללא התפחה, מתוק, אופייני לעיר רומא. הקינוח המסורתי הזה מוכן על ידי קהילת יהודי רומא לרגל טקס ברית מילה.[3]
אטימולוגיה
יש להבין כאן את השם פיצה לא במשמעות המודרנית שהתפשטה לאיטלקית דרך השפה הנפוליטנית, אלא במשמעות הלטינית המקורית של ימי הביניים של 'פוקאצ'ה'[4] ובכך היא מציעה, כמו במקרה של פיצת הפסחא (אנ'), כמקור עתיק. מקור המנה במונח "פיזה" בלטינית של ימי הביניים שהעדויות הראשונות שלה בשנת 966 היו בנאפולי ובשנת 997 בגאטה (כ-80 ק"מ צפונית לנאפולי) והוא שימש גם לציון מאכלים טקסיים שבושלו לחג הפסחא כגון פיצות פסחא.[5] מוצרים דומים ("Pizza alla rustica", "Pizza di Ricotta") מדווחים במדריכי בישול של תחילת המאה ה-19 כמו זה של Vincenzo Agnoletti.[6]
כינויו של העוגה בֶּרִידֶה נובע מהצורה של הניב היהודי-רומי (Romanesco dialect) של המילה ברית מילה, כלומר ברית המילה הפולחנית של תינוקות זכרים בקהילה היהודית.[7]
היסטוריה
מקורות המנה מעורפלים, אך ייתכן שהעוגה הובאה לרומא על ידי יהודים ספרדים שגורשו מספרד ב-1492[8] או על ידי אלה שגורשו מסיציליה ב-1493.[9] זה יסביר שהמרכיבים כוללים אגוזים, צימוקי סולטנה ופירות מסוכרים, האופייניים למטבח במדינות מוסלמיות. הפיצה היהודית לפי הדיווחים, היה הקינוח האהוב על האפיפיור בנדיקטוס השישה עשר.[10][8]
מרכיבים
המרכיבים העיקריים של הלחם, שאינו מכיל ביצים ולא שמרים, הם קמח, סוכר, שקדים (שלמים וטחונים), צימוקים, פירות מסוכרים (לרוב אתרוג מסוכר), שמן זית או שמן צמחי אחר, יין לבן וצנוברים.[2] [11]
הכנה
את החומרים מערבבים יחד עם יין ושמן פושר, לשים אותם לצורת בצק מתוק רך שאסור שיידבק לידיים.[12] מרדדים אותו מערוך לעובי של בערך 2 ס"מ, חותכים לכסניות[2] או מלבנים[7] (הראשונים נקראים דיאמנטי), ואופים בתנור חם מאוד עד שנוצר קרום על פני השטח, בעוד שהחלק הפנימי חייב להישאר רך.[13]
מסורת דתית ומכירה
לכסנית מהעוגה ניתנת באופן מסורתי לכל משתתף בסעודת ברית המילה בסוף הטקס.[9] היא כלולה בשקית ממתקים הנקראת "kavodde",[14] שפירושה העברי "כבוד" ומסמלת את מצוות כיבוד אב ואם.[15]
בנוסף להכנה המשפחתית לברית המילה, Pizza di Beride נמכרת על ידי מאפיות כשרות כמו פסטיצ'ריה בוצ'ונה (אנ') בגטו רומא (ברובע סנטאנג'לו),[3][7] יחד עם ממתקים יהודיים מסורתיים נוספים., כגון טארט ריקוטה וטארט דובדבן חמוץ ומוסטאצ'ולי.[10]
ביבליוגרפיה
- Emilio Faccioli (1987). L'Arte della cucina in Italia (באיטלקית). Milano: Einaudi. ISBN 88-06-59880-5.
- Benedetta Jasmine Guetta (2022). Cooking alla Giudia: A Celebration of the Jewish Food of Italy. Artisan. ISBN 9781579659806.
- Giuliano Malizia (1995). La Cucina Ebraico-Romanesca (באיטלקית). Roma: Newton Compton Editori.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Elisabetta Putini (באפריל 2011). 101 cose da fare a Roma con il tuo bambino (באיטלקית). Rome: Newton Compton. ISBN 9788854127425.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ 2.0 2.1 2.2 Giuliano Malizia 1995, p. 59.
- ^ 3.0 3.1 Skinazi, Karen (22 באוגוסט 2022). "A Jewish pizza from Rome? I need a slice of that". The Jewish Chronicle. ארכיון מ-16 במרץ 2023. נבדק ב-2023-03-18.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Pizza. Vocabolario Treccani (באיטלקית). Istituto della Enciclopedia Italiana. ארכיון מ-27 בפברואר 2021. נבדק ב-5 באפריל 2021.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ "Pizza". Enciclopedia online (באיטלקית). Treccani. ארכיון מ-18 בפברואר 2022. נבדק ב-18 בפברואר 2022.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Emilio Faccioli 1987, pp. 783–784.
- ^ 7.0 7.1 7.2 Elena Pavoncello (7 באוגוסט 2018). "Pizza di Beridde o Pizza dolce ebraica" (באיטלקית). Progetto Dreyfus. ארכיון מ-19 במרץ 2023. נבדק ב-19 במרץ 2023.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ 8.0 8.1 Rummel, Rachel. "Pizza Ebraica". Atlas Obscura. ארכיון מ-31 באוגוסט 2022. נבדק ב-2023-03-18.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ 9.0 9.1 Catalano, Giustino (26 בפברואר 2023). "Storia in cucina – La Pizza di Beridde o Pizza Ebraica" (באיטלקית). ארכיון מ-18 במרץ 2023. נבדק ב-16 במרץ 2023.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ 10.0 10.1 Koenig, Leah (18 במרץ 2019). "Pizza Like No Other". Saveur (באנגלית). ארכיון מ-16 במרץ 2023. נבדק ב-2019-12-11.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Benedetta Jasmine Guetta 2022, p. 284-85.
- ^ "Pizza dolce di Beridde". Cuochinprogress (באיטלקית). 7 באפריל 2017. ארכיון מ-16 במרץ 2023. נבדק ב-16 במרץ 2023.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Benedetta Jasmine Guetta (2 במאי 2014). "Pizza di Beridde or sweet Jewish-Roman Pizza". ארכיון מ-19 במרץ 2023. נבדק ב-19 במרץ 2023.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "Sacchetto Kavodde". OG di Orietta Greci (באיטלקית). 5 במרץ 2020. ארכיון מ-8 בדצמבר 2022. נבדק ב-19 במרץ 2023.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Rabbi Nachum Amsel. "How to Show Respect for a Parent: A Jewish View". My Jewish Learning. ארכיון מ-20 במרץ 2023. נבדק ב-20 במרץ 2023.
{{cite web}}
: (עזרה)
38539556פיצה ברידה