פיטנגו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאיגניה חד פרחית
פיטנגו
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: צמחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: הדסאים
משפחה: הדסיים
סוג: איגניה
מין: איגניה חד פרחית
שם מדעי
Eugenia uniflora

פיטנגו או פיטנגה הוא כינויה של איגניה חד פרחית (Eugenia uniflora) שהיא צמח טרופי שמוצאו מברזיל. נעשה בו שימוש בגינון כגדר חיה, הניתנת לגיזום. הצמח אינו נמנה עם צורכי מים, ירוק כל השנה, פורח באביב ונותן פירות בקיץ. פירותיו אכילים, והם עדינים וחמצמצים ובצבעי כתום, אדום ובמינים מסוימים גם סגול כהה (כמעט שחור). ככל שצבע הפרי כהה יותר, כך הוא מתוק ובשל יותר. בכל פרי ישנם בין 1 ל-3 גלעינים.

שמות הפרי

מקור השם פיטנגו או פיטנגה הוא בפורטוגזית. באנגלית הוא נקרא "דובדבן סורינאם", בהודו הוא מכונה "דובדבן ברזיל", ובצרפתית הוא מכונה "סֶריזיֶיה דה-קאיֶין", על שם העיר בגיאנה הצרפתית.

הפירות

פרי הפיטנגו עובר שינויי צבע רבים עד להבשלתו- החל בירוק בהיר, המשך בכתום אדום ועד לבורדו כהה- אז הוא מוכן לאכילה. בשנות ה-70 של המאה ה-20, נמצא על ידי ע.להב בגינת ביתו בנהריה, זן גדול וטעים במיוחד. הזן נקרא "גתית" על שם בעלת הבית. מטפח הצמחים אפרים סלור, עסק בהפצתו. פרי הגתית הוא כתום, מצולע וגדול. ויש לו ארומה מיוחדת, המבדילה אותו מפירות הפיטנגו הרגילים. אף על פי כן נכשלו עד היום הניסיונות לגדל את פרי הפיטנגו בצורה מסחרית, בגלל חיי המדף הקצרים שלו ובגלל היותו קשה מאד לקטיף- יש לקטוף את הפירות הקטנים בידיים בדרך שהופכת אותם ליקרים מאד עקב הטורח והזמן הרב שמושקע בקטיף. יחד עם השימוש בפירותיהם למאכל, נעשה שימוש בעליהם לשם הרחקת חרקים על ידי פיזור עלים על הרצפה ודריכתם, תהליך המשחרר שמן דוחה חרקים. קליפת העץ מכילה הרבה טאנין.

הפיטנגו בישראל

למרות מוצאו הטרופי השיח גדל מצוין גם בתנאים סובטרופיים. הוא הגיע לארץ לראשונה בשנות העשרים, על ידי שמואל צבי הולצמן. זהו שיח צפוף ותדיר-ירק, ונוח לעיצוב. עליו בעלי גוון ירוק חזק וניצניו ניחנים בגוון אדמדם. כמו כן, אין הוא צורך מים רבים ולכן משמש כצמח גדר-חיה. הפיטנגו בארץ פורח פעמיים שלוש ונותן שניים עד שלושה יבולים.

גידול

את הזרעים מוציאים מהפרי, מנקים אותם מציפת הפרי שמכילה חומרים מעכבי נביטה ומייבשים בשמש משך יום אחד. הזרע זקוק לחודשיים עד לנביטה וגדל במגוון גדול של אקלימים וקרקעות אך מעדיף אקלים טרופי וקרקע לחה, מנוקזת היטב וחומצית מעט (מכל מקום עדיף שלא תהיה מלוחה). לשתול במקום שאינו חשוף לרוחות ולקור או לאור שמש מלא. מהפריחה עד הפרי עוברים שלושה שבועות ואיכותו תלויה מאד בהשקיה ובתזונה בזמן התפתחות הפרי. הצמח עמיד מאד בתקופות יובש ארוכות, אך זקוק להרבה מים מזמן הפריחה ועד זמן הבשלת הפרי. על מנת לקבל פרי איכותי, מומלץ לקחת ייחורים משיח שידוע שפריו טוב, כדי לקבל עץ זהה גנטית. לא ידועות מחלות וטפילים המיוחדים לפיטנגו אך תיתכן נגיעות של הפרי ברימות של זבוב הפירות הים תיכוני.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פיטנגו בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23763610פיטנגו