פולקה (משקה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית משקה ריקה פולקה המכונה לעיתים אוקטלי או יין אגבה,[1] הוא משקה אלכוהולי העשוי מהמוהל המותסס של צמח האגבה (מגואי) . זהו מוצר מסורתי במרכז מקסיקו, שם הוא מיוצר במשך אלפי שנים. יש לו צבע של חלב, מרקם צמיג למדי וטעם חמוץ דמוי שמרים.[2]

ההיסטוריה של המשקה משתרעת רחוק אחורה לתקופה המסואמריקנית, אז הוא נחשב "קדוש", והשימוש בו הוגבל לקבוצות מסוימות של אנשים. לאחר הכיבוש הספרדי של האימפריה האצטקית, המשקה ירד מ"קדושתו" וצריכתו עלתה. צריכת הפולקה הגיעה לשיאה בסוף המאה ה-19. במאה ה-20, צריכת המשקה החלה לרדת, בעיקר בגלל עליית הפופולריות מצד בירה, שהפכה נפוצה יותר עם הגעת מהגרים מאירופה, אך פולקה נותרה פופולרית בחלקים רבים של מרכז מקסיקו, ונעשו כמה מאמצים להחיות את הפופולריות של המשקה במקומות אחרים על ידי תיירות. משקאות דומים קיימים במקומות אחרים באמריקה הלטינית, כמו גואראנו באקוודור.

תיאור

פולקה הוא נוזל בצבע חלב, צמיג במקצת, הכולל קצף קל. הוא מיוצר על ידי תסיסת המוהל של סוגים מסוימים של צמחי האגבה. לעומת זאת, מסקל עשוי מהלב המבושל של צמחי אגבה מסוימים, וטקילה עשויה כולה או ברובה מהאגבה הכחולה. כשישה זנים של אגבה משמשים בצורה הטובה ביותר לייצור פולקה. מקור השם "פולקה" הוא במילה משפת הנאוואטל. השם המקורי של המשקה היה iztāc octli nah .nah (פולקה לבן), המונח פולקה כנראה נגזר על ידי הספרדים באופן שגוי מהמילה octli poliuhqui nah, שמשמעותו "פולקה מקולקלת".[3]

זהו אחד משני סוגים של משקה אגבה מותסס הידוע במקסיקו בתקופה בה נולדה בו אגבה באירופה: פולקה מיוצר עם מוהל שנלקח מהגבעול, בעוד שהמשקה השני מיוצר מגבעולים ובסיסי עלים שמעובדים על ידי קליה.

מגואי

תקריב של צמח מגוי

צמח המגואי, המכונה גם צמח המאה באנגלית, יליד מקסיקו. הוא משגשג באקלים הקר והיבש של הרמות המרכזיות הסלעיות מצפון וממזרח למקסיקו סיטי, במיוחד במדינות הידלגו וטלקסקלה . את הצמח גידלו לפחות מאז שנת 200 לספירה בטולה, טולאנסינגו וטאוטיווקאן, וצמחי בר נמצאים בשימוש זמן רב הרבה יותר. לצמח היו מספר שימושים היסטורית. ניתן להפיק סיבים מהעלים העבים כדי לייצר חבל או בד, ניתן להשתמש בקוצים כמחטים או כמחוררים ואת הקרום המכסה את העלים ניתן להשתמש כנייר או לבישול. השם מגוי ניתן על ידי הספרדים, שאימצו אותו מהטאינו. זהו עדיין שמו הנפוץ בספרדית, כאשר אגבה הוא שמו המדעי הגנרי או הטכני. שמו של הצמח בשפת הנאוואטל הוא מטל.

היסטוריה

מקורות מיתולוגיים

תיאור של האלילה מאיהואל

את המשקה שותים כבר לפחות 2000 שנה, ומקורותיו הם נושא לסיפורים ומיתוסים שונים. רובם כוללים את מאיהואל, אלילת המגווי. נהוג היה לחשוב שהאגואמיאל שהצטבר במרכז הצמח הוא דמה. אלילויות אחרות, כמו צנטזון טוטוכטין קשורות אליו, בכך שהן מייצגות את השפעות המשקה, והן ילדיו של מאיהואל. גרסה אחרת הקשורה למאיהואל מתארת אותה כאישה בת תמותה שגילתה כיצד לאסוף אגואמיאל, אך מישהי בשם פנטקאטל גילה כיצד להכין פולקה.

ראו גם

קישורים חיצוניים


שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה

פרמטרי חובה [ שם ] חסרים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פולקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. James Finlay Weir Johnston (1855). The Chemistry of Common Life. D. Appleton. p. 329.
  2. "Aztecs' Sacred Drink Pulque Losing Out to Beer in Mexico". Medindia. 2007-11-23. נבדק ב-12 בספטמבר 2009. {{cite news}}: (עזרה)
  3. "El pulque, bebida de los dioses" [Pulque: The Drink of the Gods] (בספרדית). Restaurantes de Mexico. 2009-09-13. נבדק ב-13 בספטמבר 2009. {{cite web}}: (עזרה)


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

פולקה (משקה)41582116Q511700