אורוחו
אוֹרוּחוֹ (בספרדית: Orujo) הוא ברנדי פומאס (משקאות חריפים המתקבלים מזיקוק מארק, כלומר השאריות המוצקות שנותרו לאחר כבישת העינב) מצפון ספרד. זהו אלכוהול שקוף עם אחוז אלכוהול של מעל 50% בנפח. שמה בא מהביטוי "אגוארדיינטה של אורוחו" - aguardiente de orujo (כהל פומאס).
מאפיינים
הוא פופולרי בצפון ספרד, במיוחד בגליסיה, אבל גם באסטוריס, קסטיליה ולאון וקנטבריה (בעיקר בעמק ליבאנה). הוא נקרא גם augardente או aguardiente ("מי אש"), ו-caña.[1] אורוחו הפך למלאכת אמנות עבור כמה משפחות שאחרי שהכינו לעצמן יין זיקקו את הפומאס בזיקוק דודי קטן. סוגי אלכוהול מזוקק ואיכותי רבים הופיעו בעשרים השנים האחרונות, כולל כמה כינויי מקור (בספרדית DO). אלו מתקבלים מענבים איכותיים ומיוצרים על פי הסטנדרטים הגבוהים ביותר ומחליפים את המשקאות הביתיים המסורתיים, הקיימים כיום רק בכפרים קטנים.
ייצור
המרכיב הבסיסי של אורוחו הוא שאריות ייצור היין. לאחר כתישת הענבים, ניתן להשתמש באורוחו או בשאריות הענבים להפקת הליקר בעל אותו השם. קליפות הענבים, הזרעים והגבעולים מותססים במיכלים סגורים ולאחר מכן מזוקקים בדרך כלל בקומקומי נחושת גדולים שמחוממים על אש גלויה, בעוד שה-poteiro (מזקק האורוחו) משגיח על התזקיק שלו. תהליך הזיקוק במתקן שנקרא אלמביק אורך שש שעות או יותר. מיכלי הנחושת ששימשו את אנשי גליסיה במשך מאות שנים נחשבים שהובאו לחצי האי האיברי על ידי הערבים, שלמעשה מעולם לא קרה.
האורוחו שמיוצר על ידי הזיקוק הוא משקה חריף חסר צבע, בעוד שהאורוחו envejecido או "אורוחו מיושן" הוא בצבע ענבר. הסוג המיושן עובר תסיסה ומזוקק באותו אופן, אך לאחר מכן יוצקים אותו לחביות עץ אלון להתיישן לפחות שנתיים.
היסטוריה
אורוחו מיוצר בצפון פורטוגל וספרד. המנזרים במחוז ליבאנה שבקנטבריה מזקקים אורוחו מאז ימי הביניים. בכל חודש נובמבר חוגגת העיירה פוטס את "פיאסטה דל אורוחו", כולל טעימות ותחרות שבה המשתתפים מזקקים אורוחו בפומבי עם תמונות סטילס משלהם, והשופטים מעניקים פרס למנת הטעימה הטובה ביותר. מאז המאה ה-16 אנשי גליסיה מכינים אורוחו בחוותיהם ומתגאים מאוד בליקר שלהם, כל משפחה שומרת בקפידה על המתכון הסודי שלה. עם זאת, ישנם כיום יותר מ-20 יצרנים מסחריים של אורוחו בתוך Denominación Específica Orujo de Galicia,[2] שהוקמה ב-1989.
הערות שוליים
- ^ Caña in this sense has the same root as cognac, the root being the Lenga d'òc term for the chalky soil where the grapes were grown. But caña is also used in South America for the liquor, rum, made from the residue of pressed sugar cane.
- ^ Homepage
אורוחו37608766Q771786