פודינג בייקוול
פודינג בייקוול (באנגלית: Bakewell pudding) הוא קינוח אנגלי המורכב מבסיס מאפה "קשקשים" (באנגלית flaky pastry שהוא דומה יותר לבצק פילו מאשר לבצק עלים בשל הכנתו ללא כל שומן) עם שכבת ריבה שהועברה דרך נפה (מסננת) כדי שתהייה ללא גושים ומעליו מילוי עשוי ביצים ומשחת שקדים.
אטימולוגיה
התייחסויות לפודינג בייקוול מופיעות מוקדם יותר מהמונח טארט בייקוול, שנכנס לשימוש נפוץ רק במאה ה-20.[1] ב-"Oxford Companion to Food" מאת אלן דיווידסון (אנ'), נטען שההתייחסות המוקדמת ביותר ל"פודינג בייקוול" מגיעה מ"המדריך לטבח ולעקרת הבית" (אנ') מאת מרגרט דודס (אנ'), שפורסם ב-1826.[2] עם זאת, הדבר שגוי כיוון ששום מתכון ל"פודינג בייקוול" (או למעשה טארט בייקוול) לא הופיע במהדורת 1826.[3] המתכון ל"פודינג בייקוול" הופיע רק במהדורת 1847.[4]
היסטוריה
מוצאו של הפודינג בעיר בייקוול במחוז דרבישייר.[1] [6] מקורותיו של הפודינג אינם ברורים, אך סיפור נפוץ הוא שנוצר לראשונה בטעות בשנת 1820 (מקורות אחרים מציינים את 1860)[7] על ידי גברת גריבס, שהייתה בעלת הבית של פונדק ה-White Horse (כבר נהרס). היא השאירה כביכול הוראות לטבח שלה להכין טארט ריבה.[1][2] [8] הטבח, במקום לערבב את תערובת הביצים ורסק השקדים לתוך המאפה, מרח אותה על הריבה. באפייה, משחת הביצים והשקדים התייצבו כמו חביצת ביצים, והתוצאה הייתה מוצלחת מספיק כדי להפוך למנה פופולרית בפונדק.[2][5][7]
התאריכים ו/או הנחות היסוד המפורטים בסיפור זה לא סבירים ולא מדויקים, שכן פונדק הסוס הלבן נהרס בשנת 1803 כדי לפנות מקום לפיתוח כיכר רוטלנד ולאחר מכן מלון רוטלנד ארמס.[9] בנוסף, אלייזה אקטון מספקת מתכון ל"פודינג בייקוול" בספרה Modern Cookery for Private Families אשר ראה אור בשנת 1845, מה שהופך את תאריך יצירתו של הפודינג בשנת 1860 לבלתי אפשרי.[10]
אחת הדוגמאות המוקדמות ביותר שניתן לאמת למתכון של פודינג בייקוול מגיעה מכתב העת The Magazine of Domestic Economy שהוצא בלונדון בשנת 1836.[11] אלייזה אקטון פרסמה מתכון בעבודתה מ-1845 Modern Cookery for Private Families ואיזבלה ביטון פרסמה שני מתכונים לפודינג בייקוול, אחד שהשתמש בבסיס קלתית והשני שהשתמש בפירורי לחם, שנמצאים בספרה של הגברת ביטון לניהול משק הבית ב-1861.[12] [13]
לקריאה נוספת
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 1.2 "The Bakewell Pudding". Bakewell Online. נבדק ב-12 ביוני 2018.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ 2.0 2.1 2.2 Davidson, Alan (2014). The Oxford Companion to Food. Oxford: Oxford University Press. p. 54. ISBN 978-0199677337. נבדק ב-16 בינואר 2017.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ Dods, Margaret (1826). Cook and Housewife's Manual (1826 ed.). Edinburgh. נבדק ב-15 בינואר 2017.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ Dods, Margaret (1847). The Cook and Housewife's Manual (8th ed.). London: Simpkin, Marshall & Co. p. 480. נבדק ב-16 בינואר 2017.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ 5.0 5.1 Lord, Peter (2009). Clarence Whaite and the Welsh Art World: The Betws-Y-Coed Artists' Colony, 1844-1914. Llandudno: Coast and Country Productions. pp. 13–14. ISBN 9781907163067. נבדק ב-25 במאי 2016.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ "Famous Bakewell Tart & Pudding". Bakewell Derbyshire. אורכב מ-המקור ב-3 באוקטובר 2013. נבדק ב-12 ביוני 2018.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ 7.0 7.1 Davidson, Max (18 באפריל 1998). "One of our famous tarts? I don't think so". Daily Telegraph. אורכב מ-המקור ב-15 בנובמבר 2011. נבדק ב-12 ביוני 2018.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ "Pudding or Bakewell Tart?". Bakewell. 6 בינואר 2012. נבדק ב-12 ביוני 2018.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "The Bakewell Pudding - Putting The Record Straight". Bakewell Online. נבדק ב-12 ביוני 2018.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Acton, Eliza (1845). Modern Cookery for Private Families (1st ed.). London: Longman, Green, Longman, Roberts, and Green.
- ^ The Magazine of Domestic Economy (Volume one ed.). London: Orr and Smith. 1836. p. 219. נבדק ב-16 בינואר 2017.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ Mrs Beeton. "Bakewell pudding". BBC. ארכיון מ-2016-09-26. נבדק ב-12 ביוני 2018.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Beeton, Isabella Mary (1861). The Book of Household Management. Farrar, Straus, and Giroux. p. 630. נבדק ב-16 בינואר 2017.
{{cite book}}
: (עזרה)
38539578פודינג בייקוול