עיר גיבורה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אובליסק העיר הגיבורה שנבנה בסנקט פטרבורג

עיר גיבורהרוסית: город-герой) הוא תואר כבוד שהוענק לערים מטעם ברית המועצות. הוא ניתן לשתים-עשרה ערים בתחומיה עבור הפגנת גבורה יוצאת דופן במהלך מלחמת העולם השנייה, שנקראה בברית המועצות המלחמה הפטריוטית הגדולה. בנוסף ניתן התואר מבצר גיבור למבצר אחד. תארים אלו מקבילים לתואר האישי גיבור ברית המועצות.

תולדות התואר

השימש במונח "עיר גיבורה" הופיע לראשונה בעיתון פראבדה ב-1942. השימוש הרשמי הראשון בו היה ב-1 ביוני 1945, כאשר שליט ברית המועצות יוסיף סטלין הוציא את פקודת הפיקוד העליון מס' 20 שלו. בפקודה ציווה לירות מטחי כבוד לכבוד הערים הגיבורות לנינגרד, סטלינגרד, סבסטופול ואודסה.

ב-22 ביוני 1961 - יום השנה העשרים לתחילת המלחמה הפטריוטית הגדולה - הוכרה קייב כעיר גיבורה, ביחד עם הענקת אות לנין לעיר וייסוד מדליית הגנת קייב.

ב-8 במאי 1965 - יום השנה ה-20 לסיום המלחמה - הוכרז התואר רשמית בצו של הפרזידיום של הסובייט העליון של ברית המועצות. באותו מועד הוענק התואר באופן רשמי לחמש הערים הנזכרות לעיל, ובנוסף ניתן גם למוסקבה. אז גם הוכרז מבצר ברסט ליטובסק כמבצר גיבור.

התואר הוענק בהמשך לשש ערים נוספות:

ב-1988 הסתיימה רשמית הענקת התואר.

לערים הגיבורות הוענקו גם אות לנין, מדליית כוכב הזהב ותעודה על מעשה הרואי מאת הפרזידיום של הסובייט העליון. בנוסף הוקם בכל עיר אובליסק זיכרון מיוחד.

תואר "עיר תהילה צבאית" ברוסיה

בשנת 2006 אישר הפרלמנט של רוסיה חוק לייסוד התואר עיר תהילה צבאית, המקביל לתואר העיר הגיבורה הסובייטי. תואר זה הוענק עד כה ל-45 ערים ברוסיה. שום עיר לא קיבלה את שני התארים גם יחד.

תארים דומים במדינות אחרות

מספר מדינות העניקו עיטורי גבורה לערים או טריטוריות שלהן לזכר קורותיהן במלחמת העולם השנייה ובמלחמות אחרות:

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עיר גיבורה בוויקישיתוף


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
עיר גיבורה22644985