עור (חומר גלם)
עור הוא חומר גלם המיוצר מעורם של בעלי חיים. את בעלי החיים מגדלים בשטחי מרעה כגון באוסטרליה, דרום אמריקה, ואירופה שבהם מטפחים בקר וצאן (חזירים עיזים וכבשים) במיוחד לתעשיית העורות או כתוצר לוואי של תעשיית הבשר. כמו כן מיצרים עורות הנחשבים אקזוטיים יותר מזוחלים (תנינים, לטאות ונחשים), יענים ודגים.
העור הוא חומר גלם יקר המשמש בעיקר לייצור אביזרי אופנה. העור הוא חומר עיבוד עיקרי לייצור נעליים מסוימות וסנדלים, כמו כן משמש לייצור ביגוד ופריטי בוטיק יוקרתיים כגון כפפות, מעילים ותיקים, ארנקים, חגורות ותכשיטים. העור נחשב לריפוד יוקרתי ובתקופה האחרונה נכנס לתחום עיצוב הפנים גם כאריחים העשויים מעור, קופסאות אחסון, אהילים ומוצרים נוספים. יחד עם העץ, היווה העור מרכיב בסיסי בטכנולוגיה של העת העתיקה. העור אינו עשוי מחומרים רעילים. הוא אינו מתכלה תוך זמן קצר ואפשר למחזר אותו.
לעור כמה שיטות עיבוד המכינות אותו להפוך לחומר גלם:[דרוש מקור]
- עיבוד צמחי
- עיבוד כרום
- עיבוד מינרלי
- עיבוד שמן
טבעונים וחלק מהצמחונים מתנגדים אידאולוגית ללבישה או שימוש בעור, לדעתם שימוש בעור הוא ניצול אכזרי של בעלי חיים. לרוב הם משתמשים בתחליפים אחרים כמו חומרים דמויי עור וכיוצא באלו.
לפני תחילת כל אחת משיטות העיבוד העור עובר תהליך של המלחה[דרושה הבהרה] על-מנת לנקותו משאריות הדם וכדי למנוע ריקבון. לאחר מכן ניתן להסיר את שאריות הבשר והשיער שעליו (אם אינו רצוי) ולנקות מלכלוך חיצוני שדבק בו. לאחר העיבוד העור נעשה קליל יותר.[דרוש מקור]
שימושיו הנוספים של העור:
- ביהדות משמש העור לייצור חלקי התפילין. עורות אילים שימשו כמכסה למשכן.
- קלף, שהוא עור שֶעוּבָּד כך שניתן יהיה לכתוב עליו, שימש כאמצעי כתיבה חשוב עד להמצאת הנייר. ספרי תורה תפילין מזוזות ושאר כתבי הקודש ביהדות נכתבים גם כיום על-גבי קלף.
- ייצור אוהלים.
- ייצור קישוטים וחפצים שונים, כגון מחזיקי מפתחות.
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: עור |
- עור, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
עור (חומר גלם)33447103Q286