סקייטבורד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף סקטבורד)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נער מחליק על סקייטבורד
סקייטר בסטודיו

סקייטבורדאנגלית: Skateboard; לפי הצעת האקדמיה ללשון העברית: גַּלְגֶּשֶׁת[1]) הוא כלי תחבורה, ספורט ושעשוע, העשוי מלוח עץ צר רב שכבתי המחובר לשני זוגות של צירים וגלגלים. הסקייטבורד פותח בשנות החמישים של המאה ה-20 על ידי גולשי גלים שרצו ״לגלוש״ מחוץ למים ובכך להימנע מהתלות במזג האוויר ובתנאי הים. כיום, תחום הגלישה בסקייטבורד נפרד מגלישת הגלים ועבורו התפתחו אופני שימוש ותרגילים הייחודיים לו. השם הנפוץ לגולש סקייטבורד הוא סקייטר.

הסקייטבורד משמש להחלקה ולביצוע פעלולים. המשתמש בסקייטבורד מכונה לעיתים "סקייטר" או "גולש". לגבי השימוש בסקייטבורד נהוגים בעברית פעלים שונים: הפועל "לגלוש" המדמה את השימוש בסקייטבורד לגלישה על גלשן גלים, הפועל "לרכוב" המגיע מתחום האופניים, הפועל "להחליק" מתחום הגלגיליות ועוד.

הגלישה בסקייטבורד נעשית כאשר רגל אחת נשארת עומדת על הקרש ורגל שנייה דוחפת מדי פעם נגד הקרקע ליצירת תנופה.

ישנם סוגי סקייטבורד שונים, כ"לונגבורד" ארוך ובעל גלגלים גדולים המיועד לנסיעה מהירה, או סקייטבורד לפעלולים ולו גלגלים קטנים.

הגלישה בסקייטבורד נעשית לעיתים עם מיגון גוף, שיכול לכלול קסדה, מגיני ברכיים, מגיני מרפקים, מגינים של פרקי הידיים וכדומה.

מבנה הסקייטבורד

הסקייטבורד מורכב ממספר חלקים: גוף הסקייטבורד הוא הקרש, המספק מקום עמידה לשתי הרגליים. חלקו העליון של הקרש מצופה בשכבת נייר זכוכית הנקראת גם "גריפ" שמספקת חיכוך בין הסקייטבורד לנעלי הגולש, למניעת החלקה ממנו. אורכו של הקרש הוא בדרך כלל בין 76–91 ס"מ (או יותר במקרה של "לונגבורד"). הקרשים יוצרו במקור משכבה אחת של עץ, אך כיום הם מיוצרים לרוב ממספר שכבות של עץ מייפל קנדי, בדרך כלל 7 שכבות, או מחומרים מרוכבים. לקרש מחוברים שני צירי מתכת הנקראים Trucks. כל ציר מורכב משני חלקי מתכת המופרדים על ידי גומייה ומחוברים בבורג הנקרא פין ראשי (King Pin). לכל ציר מחוברים שני גלגלים עשויים מפוליאוריתן ולפעמים גם מגומי, כאשר בתוך כל גלגל קבועים שני מיסבים כדוריים.

תרגילים בסקייטבורד

מספר תרגילים נפוצים בגלישת סקייטבורד:

  • "אוֹלִי" (Ollie) - קפיצה עם הסקייטבורד על ידי מתן מכה בטייל (זנב הסקייטבורד), קפיצה ובו בזמן גריפת הרגל הקדמית כלפי מעלה.
  • "קיקפְליפ" (Kickflip) - הפיכת הסקייטבורד באמצעות "בעיטה" (קיק - מכאן שם התרגיל) ב-360 מעלות הצידה לכיוון גב הגולש ונחיתה עליו שוב.
  • "אימפוסיבל" (Impossible) - הפיכת הסקייטבורד ב-360 מעלות באמצעות ליפוף סביב הרגל האחורית תוך כדי קפיצה באוויר ונחיתה עליו שוב.
  • "סלייד" (Slide) - החלקה של הסקייטבורד עם הגולש עליו על אובייקט מסוים שלא בעזרת נסיעה על הגלגלים אלא כשהקרש מבצע את פעולת ההחלקה.
  • "גריינד" (Grind) - החלקה של הסקייטבורד בעזרת הצירים שלו.
  • "מניואל" (Manual) - נסיעה על שני הגלגלים הקדמיים או האחוריים של הסקייטבורד בלבד.
  • "הילפליפ" (Heelflip) - הפיכת הסקייטבורד באמצעות מכה עם עקב הרגל (היל - מכאן שם התרגיל) ב-360 מעלות הצידה לכיוון מבטו של הגולש ונחיתה עליו שוב.
  • "שאביט" (Shuvit) - סיבוב של הסקייטבורד ב-180 מעלות כאשר הגריפ כלפי מעלה (ללא קפיצה).
  • "פופ שאביט" (Pop Shoveit) - סיבוב של הסקייטבורד ב-180 מעלות כאשר הגריפ כלפי מעלה תוך ביצוע קפיצה.
  • "180" - סיבוב של הסקייטבורד בזווית של 180 מעלות לצד מסוים (ימין/שמאל) באוויר, כאשר הגולש עליו.
  • "360" - סיבוב של הסקייטבורד בזווית של 360 מעלות לצד מסוים (ימין/שמאל) באוויר, כאשר הגולש עליו.
  • "נו-קומפליי" (No Comply) - מהתרגילים הוותיקים שהומצאו עבור סקייטבורד. העלאת הסקייטבורד לאוויר בשימוש רגל אחת להקפצה ו"תפיסת" הסקייטבורד באוויר בעזרת שתי הרגליים. על כך ניתן להוסיף סיבוב של 180 מעלות או פליפ תוך כדי הביצוע.
  • "בונלס" (Boneless) - תרגיל שבו הגולש מוריד את הרגל הקדמית מהקרש בעוד הרגל האחורית נשארת, מקפיץ את הסקייט לאוויר באמצעות הרגל האחורית והיד האחורית וקופץ אל מעל הקרש על מנת לנחות עליו שוב.
  • "פאוורסלייד" (Powerslide) - חיכוך גלגלי הסקייטבורד ברצפה כאשר מבצעים סלייד על הגלגלים, תרגיל זה מבוצע בעיקר בירידות ועוזר להפחית את מהירות הגולש.
  • "באקסייד" (Backside) - הסקייטבורד והסקייטר מסתובבים יחד לכיוון הגב של הסקייטר.
  • "פרונטסייד" (Frontside) - ההפך מבאקסייד, הסקייטר מסתובב לכיוון הפרונט.
  • "360 פליפ" (360 Flip, נקרא גם "אוסי") - סיבוב של הסקייטבורד ב"שאביט 360" תוך כדי "קיקפליפ"
  • "גראב" (Grab) תפיסה של הסקייטבורד בטייל, בנוז או בקרש עצמו תוך כדי קפיצה באוויר (Air).
  • "תיילסלייד״ (Tailslide) משמעות התרגיל הוא למעשה כמו סלייד פשוט, אבל ההחלקה נעשית עם הזנב של הסקייטבורד .
  • "ביג ספין" (Big Spin) - סיבוב של הסקייטבורד ב-360 מעלות ובו זמנית 180 עם הגוף.
  • "אדולפליפ" (Adol Flip) - תרגיל שהומצא ב-2001. קפיצה מהסקייטבורד היפוכו מעל היד, כאשר היד בזווית של 90 מעלות עם הגוף ונחיתה.
  • "נוז סלייד" (Nose Slide) - משמעות התרגיל הוא למעשה החלקה (סלייד) על החלק הקדמי של הקרש (נוז).

סוגי סקייטבורד

סקייטבורד פעלולים

לסקייטבורד הפעלולים גלגלים קטנים ורמפות בשני קצוות הקרש.

לונגבורד

ה"לונגבורד" ארוך ובעל גלגלים גדולים והוא מיועד לנסיעה מהירה.

סקייטבורד ממונע

בשנת 1975 הומצא בקליפורניה הסקייטבורד הממונע שכלל מנוע בנזין חזק, מרעיש ביותר ומזהם. כיום כמעט לא בשימוש.

סקייטבורד חשמלי

דגמים שונים של סקייטבורד חשמלי

סקייטבורד חשמלי או לונגבורד חשמלי, הומצא על ידי לואיס פינקל בשנת 1993 בקליפורניה וכולל מערכת הנעה חשמלית. פינקל רשם פטנט שכלל את מערכת ההנעה וההפעלה באמצעות שלט אלחוטי אף על פי שטרם בנה אב טיפוס. רק כעבור שבע שנים, בשנת 2000 יצאו הסקייטבורדים החשמליים הראשונים לשוק בארצות הברית. בין השנים 2003–2004 החלו לצאת לשוק מנועים חשמליים חדשים עם מספיק עוצמה כדי להניע במהירות סקייטבורד או לונגבורד. עד לשנים הללו נדרש יותר ממנוע אחד על מנת להניע את הסקייטבורד, דבר שגרם לסירבול ותקלות מרובות. במקביל, פינקל נתקל בקשיים רבים בייצור, שיווק והפצת הסקייטבורד החשמלי, ולבסוף מכר את החברה והזכויות לשימוש בפטנט שרשם.

התפתחות הטכנולוגיה והשיפורים של השנים האחרונות בסקייטבורד החשמלי

בשנתיים האחרונות עלו מספר פרויקטים באתרי גיוס ההמונים כמו Kickstarter ו-Indiegogo שמכריזים כי הם הולכים לתכנן ולייצר את הסקייטבורד החשמלי האידיאלי. אותם פרויקטים הגיעו ליעד הגיוס הכספי ומתכנים להשיק את המוצרים שלהם ברבעון הראשון של שנת 2016. נכון לשנת 2016, פועלות בעולם כ-40 חברות שמייצרות ומשווקות סקייטבורד או לונגבורד חשמלי. כל חברה מבדלת את עצמה במפרט הטכני, אפשרויות השליטה ושילוב המנוע והסוללה בסקייטבורד עצמו. הטכנולוגיות הזמינות היום של רכיבים הנשלטים בטכנולוגית Wi-Fi או בלוטות' ומנועים חשמליים המופעלים בסוללות ליתיום.

תקנות משרד התחבורה בישראל לגבי סקייטבורד ממונע

נכון לשנת 2009 סקייטבורד ממונע הוא כלי שאסור בייבוא ארצה, והשימוש בו על הכביש הציבורי מסוכן מאוד. מערכות ההיגוי והבלימה של כלים מסוג זה, כמו-גם של רוב הקורקינטים הממונעים (בבנזין או בסוללה), אינן מאפשרות לנוהג בהם לקיים רמת בטיחות מינימלית הדרושה להשתלבות בתנועה. לדברי דובר משרד התחבורה משנת 2009: "מדובר בכלי שאסור בייבוא ובוודאי בשימוש על הכביש הציבורי. מדי שנה נתפסים ומוחרמים על ידי המכס מאות כלים לא חוקיים כמו קורקינטים ממונעים וסקייטבורדים".[2]

סקייטבורד בתרבות

דמויות מצוירות המזוהות עם הסקייטבורד כוללות את בארט סימפסון, דני שובבני ואחרות.

בסדרת סרטי "בחזרה לעתיד" משתמש מרטי מקפליי, גיבור הסרט, בסקייטבורד בעודו בהווה, בשנות השמונים. בהגיעו לשנות החמישים בהן טרם הומצא הסקייטבורד הוא מאלתר התקן דמוי סקייטבורד כשהוא תולש את קופסת העץ מעגלת סבון ששימשה ילד. בסצנה מפורסמת במיוחד מגלה מרטי שבעתיד גולשים הצעירים בסקייטבורד מרחף שנקרא הוברבורד.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סקייטבורד בוויקישיתוף

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

סקייטבורד34350189Q15783