סמואל טינג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמואל טינג
Samuel Chao Chung Ting
לידה אן ארבור, מישיגן, ארצות הברית
ענף מדעי פיזיקה
מקום לימודים אוניברסיטת מישיגן
מוסדות המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס
פרסים והוקרה פרס נובל לפיזיקה (1976)
תרומות עיקריות
המצאת גלאי AMS02 וגילוי מזון J/psi

סמואל צ'או צ'ונג טינגאנגלית: Samuel Chao Chung Ting;‏ נולד ב-9 בדצמבר 1936) הוא פיזיקאי אמריקאי שחלק את פרס נובל לפיזיקה בשנת 1976 עם ברטון ריכטר על "על עבודתם החלוצית בגילוי חלקיק יסודי כבד מסוג חדש (מזון J/psi)". טינג הוא גם ממציא גלאי AMS02 שהותקן בתחנת החלל הבינלאומית בשנת 2011.

ביוגרפיה

טינג נולד ב-27 בינואר 1936 באן ארבור שבמישיגן להורים שהיגרו ממחוז שאנדונג שמסין. הוריו הכירו והתחתנו כשהיו סטודנטים לתואר שני באוניברסיטת מישיגן. הוריו של טינג חזרו לסין חודשיים לאחר לידתו. השכלתו הבסיסית בילדותו השתבשה בעקבות מלחמת סין–יפן השנייה. בזמן מלחמת האזרחים הסינית הוריו ברחו לטאיוואן ולימדו הנדסה באוניברסיטת טייוואן הלאומית. טינג עצמו החל ללמוד באוניברסיטת צ'נג קונג הלאומית, אך בסופו של דבר סיים את לימודיו באוניברסיטת מישיגן. בשנת 1959 סיים תואר ראשון בפיזיקה ובמתמטיקה, ובשנת 1962 הוא סיים דוקטורט בפיזיקה. בשנת 1963 החל טינג לעבוד ב-CERN וכשנתיים לאחר מכן החל ללמד באוניברסיטת קולומביה. משנת 1969 טינג מכהן כפרופסור במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס.

בשנת 1976 קיבל טינג את פרס נובל בפיזיקה. את נאום זכייתו עשה טינג בשפה המנדרינית, דבר שגם קודמיו הסינים במעמד לא עשו. בשנת 1977 הצטרף טינג לאקדמיה הלאומית למדעים.

טינג התחתן בפעמיים ונולדו לו שתי בנות ובן.

החל משנות ה-90 היה טינג ממובילי הפרויקט לפיתוח גלאי AMS02. בפרויקט זה השתתפו כ-500 מדענים מ-56 מוסדות ו-16 מדינות. אמנם הפרויקט התעכב בעקבות אסון מעבורת החלל קולומביה בפברואר 2003, אך הוא לבסוף יצא לפועל במאי 2011.

טינג תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטאות רבות, ובהן האוניברסיטה הסינית בהונג קונג, אוניברסיטת בולוניה, אוניברסיטת צינג הואה הלאומית, אוניברסיטת הונג קונג למדע וטכנולוגיה, אוניברסיטת מוסקבה, אוניברסיטת קולומביה, RWTH אוניברסיטת אאכן, אוניברסיטת בוקרשט ואוניברסיטת המדע והטכנולוגיה של סין. בשנת 1988 קיבל טינג מדליה של כבוד מהעיר ברשה שבאיטליה. החל משנות ה-90 הוא עמית באקדמיה ההונגרית למדעים, האקדמיה הרוסית למדעים ואקדמיה לאופולדינה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סמואל טינג בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
סמואל טינג29664591