סיקינג אלפא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סיקינג אלפא
Seeking Alpha
נתונים כלליים
סוג פרטית
משרד ראשי רעננה, ישראל
מנכ"ל דייוויד ג'קסון

סיקיניג אלפאאנגלית: Seeking Alpha) היא פלטפורמה ישראלית עולמית, המספקת שירותי תוכן בתחום הפיננסים ושוק ההון האמריקאי. היא מספקת מאמרים וניתוחים אותם כותבים משקיעים אנונימיים וידועים המקבלים תשלום לפי צפיות, לצד חדשות ופרסומים רשמיים.

רקע

סיקינג אלפא הוקמה בשנת 2004 ברעננה על ידי דייוויד ג'קסון, לשעבר אנילסט במורגן סטנלי[1]. היא מספקת את שירותיה באתר ובאפליקציה לנייד. באתר פעילים כ-7000 כותבים ועורכים המקבלים 10 דולר עבור כל אלף ציפיות. נכון לשנת 2025 אתר 85 מיליון ביקורים חודשיים וכ- 20 מיליון משתמשים פעילים לצד 18,000 כותבים[2][3] המודל הכלכלי שלה מבוסס על מנויי פרימיום ועל שטחי פרסום באתר ובאפליקציה[4].

השירותים העיקריים שהחברה מציעה הם מאמרים, נתוני שוק בסיסיים, חדשות פיננסיות, ויכולת לעקוב אחר תיק ההשקעות אישי, למנוי הפרימיום יש גישה בלתי מוגבלת למאמרים וניתוחים, דירוגים כמותיים (Quant Ratings) סינון מניות מתקדם לפי ערכים כמו ערך, צמיחה, רווחיות ועוד, השוואת מניות, בדיקת תיק ההשקעות, ודוחות "אנליסט וירטואלי" עם ניתוחים מעמיקים. למנויי הפרו המיועד בעיקר למשקיעים מקצועיים, ניתנת גישה מוקדמת לניתוחים ממחברים מובילים וכיסוי של מניות שאינן מכוסות על ידי אנליסטים בוול סטריט[3].

החברה מבוססת ברעננה ומחזיקה במשרדים בניו יורק, הודו ואוקראינה.

השפעה

השפעה על השוק

בשנת 2014, כתב העת Review of Financial Studies פרסם מחקר בשם "חכמת ההמונים: הערך של דעות על מניות שמועברות דרך מדיה חברתית". חוקרים מאוניברסיטת העיר הונג קונג, מאוניברסיטת פרדו ומהמכון הטכנולוגי של ג'ורג'יה ניתחו כ-100,000 מאמרים ותגובות שפורסמו בסיקינג אלפא בין השנים 2005 ל-2012.

במחקר הם בחנו האם המאמרים באתר מצליחים לחזות לא רק את תשואת המניות בעתיד (דבר שעלול להיות מושפע מדעות של אנליסטים), אלא גם הפתעות בדוחות הרווח של החברות – נתון שפחות מושפע מדעות שפורסמו.

החוקרים מצאו כי מאמרים ותגובות של קוראים באתר אכן חזו בצורה טובה את תשואת המניות, גם בטווח הקצר (חודש) וגם בטווח הארוך (עד שלוש שנים). בנוסף, גם הפתעות בדוחות הרווח נחזו מראש באתר[5] [6].

טענות למניפולציות על השוק

ביקורת נמתחת על סיקינג אלפא בטענה שהיא משמשת פלטפורמה למניפולציות בשוק. לפי הטענות, משקיעים מפרסמים חדשות שליליות או ניתוחים שליליים על חברה מסוימת, מה שגורם לצניחה מהירה במחיר מנייתה.

מחקר אחד עקב אחרי פרסום מאמרים שליליים באתר על ידי קבוצת כותבים, והראה כי זה גרם לעיוותים במחירי מניות בהיקף של מעל 20 מיליארד דולר – תוצאה שיוחסה למניפולציה. מחקר נוסף מצא שסוחרים בחסר פרסמו בלוגים שליליים על מניות, ולאחר מכן סגרו את הפוזיציות ורכשו את המניה באופן אגרסיבי כשמחירה ירד[7].

בשנת 2014 פנה המיליארד דייוויד איינהורן לבית המשפט בתביעה לחשוף את זהותו של אחד הבלוגרים שפרסם של רכישה שביצע איינהורן והשפיע על מחירו[8].

למרות ההאשמות, סיקינג אלפא לא נמצאה אחראית מבחינה משפטית – לא על ידי בית משפט ולא על ידי רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) – ולא התקבלה כל הכרעה חד-משמעית בנושא. בין היתר מכיוון שהכותבים מחויבים בגילוי נאות[9].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. David Jackson | Seeking Alpha, Seeking Alpha (באנגלית אמריקאית)
  2. seekingalpha.com Website Analysis for March 2025, similarweb
  3. ^ 3.0 3.1 Levi Rasmussen, How to Use Seeking Alpha?, Wall Street Survivor, ‏2024-10-23 (באנגלית אמריקאית)
  4. Dylan Tweney, Seeking Alpha: Who needs an acquisition when we're doing so well?, VentureBeat, ‏2013-10-09 (באנגלית אמריקאית)
  5. Study: Crowdsourced Stock Opinions Beat Analysts, News, וול סטריט ז'ורנל, ‏19 במרץ 2014
  6. Hailiang Chen, Prabuddha De, Yu (Jeffrey) Hu, Byoung-Hyoun Hwang, Wisdom of Crowds: The Value of Stock Opinions Transmitted Through Social Media, The Review of Financial Studies 27, 2014-05-01, עמ' 1367–1403
  7. Short Selling and the New Market Manipulation | CLS Blue Sky Blog, ‏2019-03-18 (באנגלית אמריקאית)
  8. A. B. C. News, Billionaire David Einhorn Sues to Reveal Identity of 'Seeking Alpha' Blogger, ABC News (באנגלית)
  9. Summary of Editorial Policies, About Seeking Alpha (באנגלית אמריקאית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

סיקינג אלפא40983116Q3477676