סטניסלב סוסבווסקי
סטניסלב סוסבווסקי | |
לידה |
8 במאי 1892 סטניסלבו, האימפריה האוסטרו-הונגרית |
---|---|
פטירה |
25 בספטמבר 1967 (בגיל 75) לונדון, בריטניה |
השתייכות |
הצבא האוסטרו-הונגרי צבא פולין |
תקופת הפעילות | 1913–1946 (כ־33 שנים) |
דרגה | גנרל דיוויזיה |
תפקידים בשירות | |
מפקד הרגימנט ה-21 מפקד בריגדת הצנחנים העצמאית ה-1 | |
פעולות ומבצעים | |
מלחמת העולם הראשונה המלחמה הפולנית-סובייטית מלחמת העולם השנייה |
סטניסלב פרנצ'ישק סוסבווסקי (בפולנית: Stanisław Franciszek Sosabowski; 8 במאי 1892 - 25 בספטמבר 1967) היה גנרל דיוויזיה פולני אשר שימש כמפקד בריגדת הצנחנים העצמאית ה-1 במהלך מלחמת העולם השנייה. התפרסם בעיקר בשל חלקו בקרב ארנהם.
ביוגרפיה
תחילת דרכו
סוסבווסקי נולד ב-8 במאי 1892 בעיר סטניסלבו, שנמצאה אז בתחומי האימפריה האוסטרו-הונגרית. כיום שם העיר איוואנו-פרנקיבסק, והיא נמצאת בתחומי אוקראינה המודרנית. ב-1910 החל ללמוד בפקולטה לכלכלה באוניברסיטה היגלונית בקרקוב. עם זאת, בעקבות מותו של אביו ומצבה הכלכלי הקשה של משפחתו, הוא נאלץ לעזוב את האוניברסיטה ולחזור לסטניסלבו כדי לסייע למשפחתו. באותה תקופה הוא הצטרף לחוליות הרובאים הפולניות - מיליציה מחתרתית אשר פעלה למען עצמאות פולין מידי האוסטרו-הונגרים.
ב-1913 גויס סוסבווסקי לצבא האוסטרו-הונגרי. ב-1914 פרצה מלחמת העולם הראשונה, וסוסבווסקי לחם בחזית המזרחית כנגד האימפריה הרוסית. ב-1915 הוא נפצע, ואת שארית המלחמה העביר בעורף. ב-1918 עזבו הגרמנים והאוסטרו-הונגרים את פולין, והוכרז על הקמתה של הרפובליקה הפולנית השנייה. סוסבווסקי מיהר להתנדב לצבא הפולני החדש, אולם פצעיו מימי המלחמה טרם נקבעו, וקציני המיון קבעו שהוא אינו כשיר לשרת בחזית. תחת זאת, הוא הפך לקצין מטה במשרד המלחמה בוורשה.
ב-1922 החל סוסבווסקי ללמוד בבית הספר הצבאי בוורשה. לאחר שסיים את לימודיו שובץ במטה הכללי הפולני. ב-1928 הועלה לדרגת פודפולקובניק. בשנה שלאחר מכן הוא מונה לסגן מפקד רגימנט פודהיל. החל משנת 1930 היה גם פרופסור ללוגיסטיקה בבית הספר הצבאי בוורשה. בשנת 1937 הועלה סוסבווסקי לדרגת פולקובניק והיה למפקד גדוד הרגלים ה-9 של חיל המצב בזמושץ'. בינואר 1939 הוא הפך למפקד רגימנט הרגלים ה-21 היוקרתי "ילדי ורשה" בוורשה.
מלחמת העולם השנייה
ב-1 בספטמבר 1939 פלשה גרמניה הנאצית לפולין. הרגימנט של סוסבווסקי הועבר לצ'חאנוב כדי לשמש כעתודה אסטרטגית עבור ארמיית מודלין. הרגימנט לחם בכמה קרבות כנגד הגרמנים, אולם ב-15 בספטמבר נסוג לוורשה. הגרמנים כיתרו את ורשה, והכוחות הפולנים נערכו לקרבות בתוך העיר. הרגימנט ה-21 הופקד על הגנת רובע פראגה. חיילי הרגימנט לחמו באומץ והצליחו להדוף את כל ההתקפות הגרמניות על הרובע, ואף לצאת למספר התקפות נגד. עם זאת, ב-29 בספטמבר נכנעה העיר.
סוסבווסקי נכלא במחנה שבויים ליד ז'יררדוב, אולם עד מהרה נמלט והסתתר בוורשה בשם בדוי. הוא הצטרף למחתרת הפולנית, אולם קיבל הוראה מממשלת פולין בגולה לעזוב את הארץ ולהגיע לצרפת, שם החל להתגבש צבא פולני גולה. לאחר מסע ארוך דרך הונגריה ורומניה, הוא הגיע לבסוף לפריז שם הפך לאחד ממפקדי הדיוויזיה הפולנית ה-4. הדיוויזיה כללה למעלה מ-11,000 גולים פולנים, אולם ממשלת צרפת סרבה לתת להם נשק. בעקבות פתיחת המערכה על צרפת ועל ארצות השפלה, סיפקו הצרפתים לחלק מהפולנים נשק, אולם כבר היה מאוחר מדי. הגרמנים כבשו את מרבית צרפת, והפולנים נאלצו לסגת אל האוקיינוס האטלנטי. ב-19 ביוני 1940 הצליח סוסבווסקי להגיע לחוף עם 6,000 מאנשיו. עד מהרה הם התפנו לבריטניה.
בבריטניה, מונה סוסבווסקי למפקד הבריגדה ה-4. הבריגדה נועדה במקור לנקז אליה מגויסים פולנים-קנדים, אולם עד מהרה התברר שמספר המגויסים מקנדה קטן משחשבו. סוסבווסקי החליט על דעת עצמו להפוך את הבריגדה שלו לבריגדת צנחנים, הראשונה מסוגה בצבא הפולני. אי לכך, הוא שינה את שמה ל"בריגדת הצנחנים העצמאית ה-1". הגנרל הבריטי פרדריק בראונינג, הציע להעניק לסוסבווסקי דרגת גנרל ולמנות אותו למפקד דיוויזיה שתהיה מורכבת מבריגדות בריטיות בנוסף לבריגדה הפולנית שלו. סוסבווסקי סרב, מכיוון שרצה להישאר מפקד כוח פולני בלבד. ב-15 ביוני 1944 הוא העלתה אותו הממשלה הגולה לדרגת בריגדני גנרל.
עם פרוץ מרד ורשה, דרש סוסבווסקי שהבריגדה שלו תוצנח לעיר ותסייע למורדים. עם זאתף המרחק בין שדות התעופה בבריטניה לוורשה היה גדול מדי, והצבא האדום סירב לאפשר לפולנים להשתמש בשדות התעופה שלו. הבריגדה הועברה תחת פיקוד בריטי ויועדה להשתתף בפלישה העתידית לאירופה.
קרב ארנהם
- ערך מורחב – קרב ארנהם
אנשיו של סוסבווסקי יועדו להשתתף במבצע מרקט גארדן - תוכנית שאפתנית של ברנרד מונטגומרי להשתלט על גשרים אסטרטגיים בהולנד, שבאמצעותם ניתן יהיה לפלוש לגרמניה עצמה במהירות. סוסבווסקי התנגד בחריפות למבצע. הבריטים תכננו להנחית את הצנחנים במרחק גדול מהגשרים, תוך הנחה שהכוחות הגרמניים באזור דלילים ונחותים. סוסבווסקי התנגד למרחק הגדול והסתמך על מידע שהגיע מהמחתרת ההולנדית על פיו במקום נמצאות שתי דיוויזיות פאנצר של הוואפן אס אס. עם זאת, לאחר שהתקבלה ההחלטה לצאת למבצע, סוסבווסקי היה נחוש שאנשיו ייקחו בו חלק.
בשל קשיים בתובלה, פוצלה הבריגדה לשניים. הכוח הראשון בפיקודו של סוסבווסקי עצמו, צנח בעיירה דריל ב-19 בספטמבר. כעבור יומיים צנחה שארית הבריגדה בעיירה גרייב. הקבוצה השנייה צנחה היישר אל תוך יחידה גרמנית שחנתה במקום ורבים נטבחו. הכוח הפולני היה אמור לחצות את נהר הריין באמצעות מעבורת ולחבור בארנהם אל הדיוויזיה המוטסת הראשונה (בריטניה). סוסבווסקי ניסה לחצות את הנהר שלוש פעמים, אולם הגרמנים הטביעו את המעבורת, והפולנים נאלצו לחצות בסירות גומי. מעברו השני של הנהר קיבלו הגרמנים את פניהם באש כבדה, ורק 200 חיילים פולנים הצליחו לחצות את הנהר ולחבור לכוחות הבריטיים שהיו נצורים בידי כוח פאנצר גרמני גדול. הפולנים ספגו אבדות כבדות. כמעט 40% מאנשיו של סוסבווסקי נפגעו. עם זאת, הוא טען שעדיין ניתן לנצח את המערכה באמצעות מתקפה מרוכזת של כוחות בריטיים ופולניים על העמדות הגרמניות לכל אורך הריין ההולנדי. עם זאת, הצעתו נדחתה, והכוחות נאלצו לסגת חזרה דרומה כשהגרמנים מזנבים בהם.
ב-5 באוקטובר 1944 קיבל סוסבווסקי מכתב ממונטגומרי, אשר בה שיבח מונטגומרי את לחימתם של הפולנים ובאופן אישי את מנהיגותו של ססוובסקי. עם זאת, ב-14 באוקטובר, שלח מונטגומרי מכתב חדש לפיקוד העליון הבריטי, אשר בו תקף את סוסבווסקי והאשים אותו בכישלון המבצע. ממשלת בריטניה, שבאותה תקופה ניסתה לשכנע את הפולנים להכפיף את עצמם לברית המועצות, השתמשה במכתבו השני של מונטגומרי כדי ללחוץ על הפולנים בוועידת מוסקבה. ב-27 בדצמבר הודח סוסבווסקי מתפקידו. הוא המשיך למלא תפקידי מטה בצבא הפולני הגולה עד 1948.
אחריתו
עם סיום המלחמה, עברה פולין מהכיבוש הגרמני לכיבוש סובייטי. סוסבווסקי הצליח ברגע האחון להבריח מהארץ את אשתו ובנו, ויחד עמם התגורר בלונדון. הוא חי באלמוניות ועבד במפעל. הוא נפטר ב-25 בספטמבר 1967. ב-1969 הוחזרו עצמותיו לפולין.
בסרט "גשר אחד רחוק מדי" גולמה דמותו בידי ג'ין הקמן.
קישורים חיצוניים
- סטניסלב סוסבווסקי באתר הגנרלים של מלחמת העולם השנייה
- ביוגרפיה באתר משפחת סוסבווסקי
- סטניסלב סוסבווסקי, באתר "Find a Grave" (באנגלית)
סטניסלב סוסבווסקי36030939Q221531