נחושתית הוורדים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןנחושתית הוורדים
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
נחושתיות ורדים על פרח.

נחושתית הוורדים (שם מדעי: Cetonia aurata, שם עממי: Green Rose Chafer) היא מין של חיפושית במשפחת הזבליתיים. אורכה כ-20 מילימטר וצבעה ירוק מתכתי בוהק עם גוני נחושת, כתוצאה מצבעוניות מבנית. לעיתים קרובות ישנם פסים לבנים גליים על כנפי החפייה שלה. היא נפוצה באירופה, דרום אנגליה וכן בדרום מזרח אסיה ובעיקר בהונג קונג.

ביולוגיה ואורח חיים

נחושתית הוורדים מסוגלת למעוף מהיר, והיא עפה כאשר כנפי החפייה סגורות (הן נפתחות רק לצורך פתיחת וקיפול כנפי התעופה).

נחושתית הוורדים ניזונה מאבקה, צוף ופרחים, בעיקר ורדים. בנוסף הזחלים שלהן ניזונים מרקבובית ומפטריות ספרופיטיות. באירופה ניתן למצוא אותן על פרחים, בעיקר ורדים, במהלך ימים שמשיים בחודשים מאי עד יולי ולעיתים גם עד ספטמבר.

הפגית היא זחל מטיפוס דרן בצורת האות C ובעלת גוף קשיח, מקומט ושעיר עם ראש קטן ורגליים זעירות. הפגיות מסתתרות בחורף במקום שבן יש מזון ומתחפרות בתוך האדמה, כולל בגושי דשן, עלוות שלכת ועץ נרקב. הפגיות גדלות מהר ומתנשלות פעמיים לפני תחילת הסתיו. הן מתגלמות ביוני או יולי, וחלקן מגיחות בסתיו אך רובן מגיחות מהגולם באביב. באביב הן מזדווגות ומטילות ביצים בחומר אורגני מרקיב, ואז מתות. מחזור החיים שלהן הוא כשנתיים.

צבע

צבעה של נחושתית הוורדים הוא ירוק מתכתי בוהק עם גוני נחושת. הצבע נובע מצבעוניות מבנית, שנגרמת על ידי החזרה של אור מקוטב בעל קיטוב מעגלי; כמו רוב הזבליות זהו אור בעל קיטוב מעגלי שמאלי. כאשר מסתכלים על החיפושית דרך מקטב בעל קיטוב מעגלי ימני, החיפושית נראית חסרת צבע. החיפושית מופיעה גם בצבעים אחרים לצד הירוק הנפוץ, אלו כוללים נחושת, אפור ושחור. להמון פרטים יש פסים לבנים מגורענים וגליים על כנפי החפייה, אך בחלק אין.

גלריה

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נחושתית הוורדים בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

נחושתית הוורדים35005094Q731970