נוער לנוער

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל ארגון "נוער לנוער"
סמל ארגון BBYO, שהפך לארגון האם של "נוער לנוער"

נוער לנוער (נל"נ) היה ארגון נוער התנדבותי ישראלי, שהתאחד אל תוך ארגון "צמרת".

היסטוריה

ארגון "נוער לנוער" הוקם בשנת 1953, כאשר שכונות דרום תל אביב הוצפו, ומספר בני נוער התארגנו כדי לסייע לתושבים. הארגון שהוקם מתוך קבוצה זו היה ייחודי בשני מובנים: ראשית, בניגוד לרוב תנועות הנוער, לא הייתה לו כל שייכות מפלגתית או פוליטית; שנית, הוא התבסס על מנהיגות עצמית של בני הנוער בכל רמות הארגון. במשך שנים רבות התקיים שיתוף פעולה נרחב בין ארגון נוער לנוער לבין תנועת הנוער של ארגון בני ברית, BBYO (ראשי התיבות של B'nai B'rith Youth Organization); ארגון נוער לנוער הוכר במישורים מסוימים כזרוע הישראלית של התנועה העולמית וכונה "מחוז מספר 14".

הזמר משה דץ חיבר את המנון הארגון בעת שהיה חבר סניף חיפה, על בסיס הלחן של נתן כהן לשיר "קפה אצל ברטה".

בשנת 2005 התאחד הארגון עם "המועצה הציונית לנוער". הארגון המאוחד פועל תחת השם "צמרת".

ערכי הארגון

"נוער לנוער" התבסס על ארבעה ערכים מרכזיים המשרתים מטרת על אחת, חינוך לאזרחות טובה. הערכים הם:

  • מנהיגות עצמית- ניהול עצמאי של הסניפים ושל ההנהלה הארצית בידי בני הנוער, כאשר המבוגרים המשמשים כ'רכזים' מתערבים באורח מינימלי בפעילות ולמעשה משמשים כיועצים ארגוניים להנהגת הסניף וכנציגי הארגון מול הרשויות, תפקידים שבמקרים מסוימים נעשו גם הם על ידי בני הנוער. אחת לשנה התקיים "כנס סניפי" בו בחרו חברי הסניף את הנהגתו בהליך פרלמנטרי סדור. בהתאמה, היו הסניפים מתכנסים לדון בחוקי התקנון הסניפיים וכך מחליטים אוטונומית אילו תפקידים ירכיבו את חברי ההנהגה הסניפית שלהם. לרוב התפקידים הם: יו"ר הסניף, אחראי עזרה לזולת/התנדבות, אחראי עתודה/פעולות/הדרכה, אחראי פעילות חברתית, אחראֵי שכבות, דובר ומבקר (שאינו זכאי לקול בהצבעות ההנהגה). שאר חברי הסניף עוּדדו לפעול במסגרת וועדות, בהתנדבות ובהדרכה, או בקידום יוזמות אישיות. באופן דומה נבחרו גם ההנהגות האזוריות (צפון, מרכז ודרום) והארציות בכנסים האזורי והארצי. הפעולות הועברו לסירוגין על ידי חברי סניף שונים שהדריכו את בני שכבתם, או בני שכבות אחרות. סניפים אחדים פעלו במתכונת חמש-שנתית, וקיימו פעולות קבועות שבהן משתתפים חניכים בכיתות ח' עד י"ב, כשהמדריכים מכל שכבות הגיל.
  • עזרה לזולת - מחויבות של כל חברי הארגון להתנדב במשך כל זמן חברותם בארגון על בסיס שבועי. בהמשך הוכרה ההתנדבות במסגרת נל"נ בידי משרד החינוך לצורך פרויקט מחויבות אישית. בנוסף אורגנו "מבצעי התנדבות" השונים בהגדרתם מההתנדבות השבועית בעצם היותם חד-פעמיים, ובמרבית המקרים מרובי משתתפים.
  • אהבת הארץ - ערך המתבטא בהכרת הארץ ונופיה, במעורבות חברתית ופוליטית, שמירה על איכות הסביבה וחינוך לכך. בהתאם לגישה ההומניסטית של הארגון, ערך אהבת הארץ לא היווה משנה סדורה וספציפית שעל החניכים להאמין בה, כי אם מונח ערטילאי המעלה שאלות באשר לאהבת הארץ והמדינה, מייצג את הגישות השונות בחברה ומאפשר חשיבה ביקורתית ועצמאית בקביעת גישתו של חניך לנושא.
  • קשר עם התפוצות - חיזוק הקשר בין חברי הארגון ליהודים מהתפוצות התבטא בעיקר בקשר קבוע עם ארגון הנוער של בני ברית, BBYO. הקשר, שהחל בראשית שנות ה-70, כלל חילופי מכתבים, אירוח משלחות של חברי BBYO בסניפי הארגון ושליחת משלחות לחו"ל להשתתפות בכנסים עולמיים של BBYO, במחנות עולמיים ועוד. נשיא ארגון נוער לנוער, נער שנבחר על ידי הארגון באופן דמוקרטי בכנס העולמי (IC), היה חבר מהשורה בהנהגה של הארגון העולמי. הקשר עם יהודי התפוצות נוצר גם באמצעות ארגונים אחרים כמו הסוכנות היהודית באמצעות אירוח קבוצות מטעמה והשתתפות במשלחות של הסוכנות לרחבי העולם.

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24109987נוער לנוער