משפט ארטין-שרייר (הרחבות ציקליות)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בתורת השדות, משפט ארטין שרייר נותן תנאי הכרחי ומספיק לכך שחבורת גלואה של הרחבה סופית מעל שדה ממציין p תהיה ציקלית מסדר p. בכך הוא מצטרף למשפט קומר שעושה זאת על הרחבות מסדר זר למציין השדה.

המשפט

תהי L/K הרחבת שדות לא טריוויאלית, כאשר charK=p. אז היא גלואה וחבורת גלואה שלה מעגלית מסדר p אם ורק אם L=K(α) עבור αLK המקיים αpαK.

הוכחה

כיוון אחד: נניח G=Gal(L/K) מעגלית מסדר p. יהי σ יוצר שלה. אז

Tr(1)=1+σ(1)...+σp1(1)=p(1)=0

ולכן ממשפט 90 של הילברט, יש αL כך ש-ασ(α)=1. מכאן σ(α)=α+1 ומכאן σj(α)=α+j. אז αK כי σ(α)α, וכיוון ש-[K(α):K]=p אז [K(α):K]|p ולכן

p=|G|=[L:K]=[L:K(α)][K(α):K]=[L:K(α)]p

ובסך הכל [L:K(α)]=1 ולכן L=K(α). כמו כן לכל j𝔽pK מתקיים

σj(αpα)=σj(α)pσj(α)=(α+j)pα+j=αpα

ולכן αpα נמצא בשדה השבת LG=K, כלומר: αpαK.


כיוון שני: נניח L=K(α). נסמן f=xpxαp+α. אז לכל j מתקיים f(α+j)=(α+j)pαjαpα=jpj=0 לפי המשפט הקטן של פרמה. לכן f מתפצל ב-L. הוא גם פולינום ספרבילי כי הוא זר לנגזרת שלו (שהיא 1-) ולכן L/K הרחבת גלואה. כל איבר בה, σ, הוא K-אוטומורפיזם של L ולכן מעביר את α לשורש כלשהו של f, α+j. לכן אפשר להגדיר פונקציה ω:Gal(L/K)𝔽p המקיימת σ(α)=α+ω(σ). כאן 𝔽p=/p הוא השדה הראשוני מסדר p אבל אנו מסתכלים עליו כעל החבורה האבלית /p={0,1,...,p1} עם חיבור מודולו p. נראה ש-ω הוא איזומורפיזם של חבורות: יהיו σ,τGal(L/K). אז

ω(στ)=(στ)(α)α=σ(α+ω(τ))α=σ(α)+ω(τ)α=ω(σ)+ω(τ)

ולכן ω הומומורפיזם. תמונתו היא תת-חבורה של 𝔽P, לכן טריוויאלית או כולה. אבל אם היא הייתה טריוויאלית גם ההרחבה הייתה טריוויאלית, בסתירה להנחה. כמו כן הגרעין של ω הוא {σ|σ(α)=α}={Id} לכן הוא איזומורפיזם. לכן החבורה מעגלית מסדר p כרצוי.

מ.ש.ל. משפט_ארטין-שרייר_(הרחבות_ציקליות)20614538Q713056