מסיל"ה
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: אוצר המילים של הערך מעוות את כוונתו של מסיל"ה.
| ||
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: אוצר המילים של הערך מעוות את כוונתו של מסיל"ה. |
מסיל"ה (ראשי תיבות: מרכז סיוע ומידע לקהילה הזרה) הוא גוף שהוקם על ידי עיריית תל אביב-יפו בשנת 1999 ביוזמת ראש העיר רון חולדאי, במטרה לספק שירותי רווחה לקהילה הזרה, שהיום מורכבת בעיקר ממהגרי עבודה ומבקשי מקלט מאפריקה.
המוסד מתופעל על ידי עובדים סוציאליים של העירייה, סטודנטים בתוכנית הכשרה מעשית, בני מכינות קדם-צבאיות, בנות שירות לאומי ומתנדבים רבים.
בשנת 2012 זכה מסיל"ה בעיטור ממלכתי מטעם משרד המשפטים, כאות הוקרה על תרומת הארגון למאבק בסחר בבני אדם.
הרקע להקמת מסיל"ה
עם הגידול במספר מהגרי העבודה לישראל לקראת סוף שנות התשעים, עלה הצורך בשירות ייעודי שיענה לצורכי האוכלוסייה שהפכה לדומיננטית בדרום תל אביב. הסיבות העיקריות להקמת מסיל"ה היו:
- שיקולים הומניטריים ומוסריים - ראיה של הזרים כבני אדם בעלי זכויות, שיש לדאוג לצרכיהם הבסיסיים.
- שיקולים פרגמטיים - הבנה שנוכחות הקהילה הזרה בתל אביב איננה תופעה זמנית וחולפת, ועל כן יש למסד את היחס אליה. בטווח הארוך, השאיפה היא למנוע את התדרדרות מצבה החברתי שעלולה להוביל לגידול בהיקפי המצוקה והפשיעה במגזר בדור הבא.
- שיקולים מערכתיים - מסיל"ה מהווה מעין "גשר" בין הממסד לקהילה: מחד היא מתווכת בין השניים, ומאידך מאפשרת איסוף מידע מהימן אודות המגמות והתהליכים המתרחשים באוכלוסייה זו.
עמדות פוליטיות מוצהרות ביחס לנושא העובדים הזרים והמסתננים
כיוון שמסיל"ה היא חלק מהשלטון המקומי, אנשיה מנועים מנקיטת עמדה מוצהרת בנושאים ציבוריים הקשורים בבעיית העובדים הזרים והמסתננים ברמה המדינית. כמו כן, היא אינה נוטלת חלק בפעילות מחאה שונות הנערכות בנושאים אלו (הפגנות, מצעדים, ראיונות לתקשורת, וכו').
מימון
חרף היותו של הארגון מוסד ציבורי, חלקו הארי של התקציב מגיע מתרומות. שאר התקציב מתקבל מעיריית תל אביב-יפו דרך שני צינורות - אגף השירותים החברתיים (מחוז דרום), ומחלקת החינוך של העירייה.
דרכי פעולתה של מסיל"ה
מסיל"ה פועלת, בחלוקה גסה, בארבעה מישורים:
מרכז מסיל"ה
מתפקד למעשה כשירות סוציאלי תחת אגף השירותים החברתיים של עיריית תל אביב-יפו, הממוקמת בסמוך למתחם התחנה המרכזית החדשה. במרכז פועלים עובדים סוציאליים, סטודנטים ומתנדבים המטפלים בפניות הקהילה. התמיכה הניתנת במרכז מתמקדת בעיקר ברמת הפרט והמשפחה; סיוע בנושאי חינוך, בריאות, משפחה, תעסוקה, דיור, מעמד חוקי, הריון ולידה, ילדים בסיכון, ילדים עם צרכים מיוחדים, מקרים הומניטריים, והפניה לסעד משפטי. בעת הצורך, ניתן גם טיפול פסיכו-סוציאלי על ידי אנשי מקצוע. בנוסף, עקב עומס הפניות הגדול, מסיל"ה מקיימת שיתוף פעולה עם ארגונים אחרים המתמחים בתחומים מסוימים (כגון "מוקד סיוע לעובדים זרים" - בנושאי מעמד, "קו לעובד" - זכויות בתעסוקה, "האגודה לזכויות האזרח" ועמותת ידיד - סעד משפטי, "ארגון סיוע לפליטים-א.ס.ף" - מסתננים, עמותת אל"ה- לטיפול בשכול ואובדן- לעזרה באובדן המשפחות והחברים שנותרו מאחור וכן בטראומות שעברו בדרך לארץ ובחייהם קשיי היום, "מרפאת לוינסקי", מרפאת "רופאים לזכויות אדם" - בריאות, בתי התמחוי של עמותת לשובע, ואחרים). מסיל"ה מקיימת קשר עם יחידת עוז (משטרת ההגירה), במטרה להקל את תהליך העזיבה על אלה המבקשים זאת מרצונם.
פרויקטי "לוויין" בקהילה
- טיפול בקטינים - מסיל"ה שמה דגש על סיוע לאוכלוסיית הילדים והפעוטות של הקהילה הזרה, באמצעות ניטור המצב ב"בייביסיטרים" (גנים מאולתרים הפועלים ללא היתר שמקימים בני הקהילה הזרה באופן עצמאי), התראות על ליקויי בטיחות וסיוע פדגוגי, וכן ליווי בבתי הספר בעיר בהם משתבצים ילדי הקהילה.
- טיפול במגזר מבקשי המקלט מאפריקה (יוצאי אריתריאה, סודאן, דרום סודאן, דארפור וקונגו) על מאפייניו הייחודיים.
- קשר עם מנהיגים ואנשי מפתח בקהילה ("פסטורים" - כמרים המנהלים כנסיות מקומיות), במטרה לסייע לחברים בקהילות אלה.
- מתן השכלה בסיסית למבוגרים (במרכז חינוך קהילתי "CEC") - בעזרת תוכניות לימוד וקורסים שנועדו לעזור להשתלבות יעילה, בניהול פרופ' גדעון קונדה מאוניברסיטת תל אביב.
- פר"ח מסיל"ה - סטודנטים המסייעים בגני הילדים של הקהילה הזרה תמורת מלגה.
- פרויקט חונכות התנדבותי לילדי מהגרים.
- פרויקט ליווי - לתיווך מול רשויות ומוסדות ישראלים, על ידי נציג הארגון.
רשת יוניטף
יוניטף היא עמותה המפעילה רשת מעונות יום ומועדוניות צהרונים לילדי מהגרי עבודה ומבקשי המקלט מאפריקה. הרשת הוקמה בשנת 2005 ופועלת באזור תל אביב בשיתוף פעולה עם ארגון מסיל"ה. יוניטף מפעילה שלושה עשר מעונות יום לפעוטות עד גיל 3, ו-24 מועדוניות לילדים בגילאים 3-6, ומשרתת סה"כ כ-1000 ילדים. המעונות פועלים ממאי 2005, מיסודה של הקרן למעורבות חברתית, ובשיתוף פעולה מקצועי עם מסיל"ה. הם מנוהלים על ידי גננות ומטפלות מהקהילה הזרה. המועדוניות נותנות מענה לילדי הקהילה השוהים בגן משעות הצהריים עד הערב. המועדוניות מספקת לילדים סביבה חינוכית עשירה, פעילויות, חוגים וארוחות חמות. כמו המעונות, גם המועדוניות מופעלות על ידי גננות מהקהילה הזרה. השפות המדוברות בגנים הן עברית ואנגלית. התכנים החינוכיים לקוחים הן מתרבויות המוצא של הגננות והן מהתרבות הישראלית, והחגים הנחגגים שייכים לשלוש הדתות המרכזיות.
הקמת מיזמים עצמאיים
- סיוע בהקמת "ספריית גן לוינסקי" לקהילות זרות.
איסוף נתונים וניתוחם
מתן ייעוץ וסיוע בקבלת ההחלטות הנוגעות למצב הקהילה מול העירייה וקברניטיה; ייעוץ בוועדות בכנסת, העברת דיווחים ועדכונים לעירייה, ימי עיון וסיורים מודרכים לנבחרי ציבור, ועוד.
קישורים חיצוניים
- עמוד מסיל"ה באתר עיריית תל אביב
- סרטון תדמית על מסיל"ה, סרטון באתר יוטיוב
- סרטון תדמית על מסיל"ה, ערן ורד
- מאמר קצר על מסיל"ה
- חוויות של מתנדבת בפר"ח מסיל"ה
- גיא גרימלנד, המהפכה שלי // מלמד את המהגרים "להסתדר" כלכלית, באתר TheMarker, 28 בספטמבר 2011
- כתבה במהדורת החדשות על מסיל"ה וגני הילדים (חדשות 2, דנה וייס, 7.1.12)
- פרוטוקול ישיבת ממשלה (18.1.04), דיון בנושא מסיל"ה והקהילה הזרה.
- מירי חסון, חדש: גן לילדי עובדים זרים לא חוקיים, באתר ynet, 15 בספטמבר 2005
- תמר דרסלר, גן נעול: ביקור בגנים פיראטיים לילדי עובדים זרים, באתר ynet, 16 במאי 2007
- אתר ספריית גן לוינסקי לקהילה הזרה - מיזם שהוקם בשיתוף ותמיכת מסיל"ה.
- איומים על עובדי מסיל"ה מצד פעילי ימין קיצוני (הארץ, מאי 2012)
- דו"ח שנתי של מסיל"ה לשנת 2011.
28693344מסיל"ה