מנזר סנט גאלן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מנזר סנט גלן)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מנזר סנט גאלן

אתר מורשת עולמית
קתדרלת המנזר
קתדרלת המנזר
קתדרלת המנזר
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 1983, לפי קריטריונים 2, 4
מדינה שווייץשווייץ שווייץ
תוכנית סנט גאלן
תוכנית סנט גאלן

מנזר סנט גאלן (גרמנית Fürstabtei Sankt Gallen) היה במשך שנים רבות אחד מהמנזרים הבנדיקטיניים העיקריים באירופה. המנזר שוכן בעיר סנט גאלן בצפון-מזרח שווייץ, והוא ידוע בספרייתו (Stiftsbibliothek St. Gallen), בארכיון (Stiftsarchiv St. Gallen) ובקתדרלה שלו (Stiftskirche St. Gallen). מאז שנת 1983 מוכרז המנזר כאתר מורשת עולמית.

היסטוריה

המנזר הוקם בשנת 720 ונקרא על שמו של גאלוס, שהיה חסידו ומקורבו של קולומבנוס האירי, ואשר מת בשנת 646. בתקופת מלכותו מינה קרל מרטל אחראי מיוחד על המנזר, ותחת שלטונו של פפין הגוץ, בנו של מרטל, נוסדו במקום בתי ספר להוראת האומנות, הספרות והמדעים. ראש המנזר ואלדו מרייכנאו (740-814) הורה על העתקת כתבי יד וייסד את ספריית המנזר, ומספר אנגלו-סקסונים ונזירים אירים באו להשתתף במפעל. לבקשת קרל הגדול, שלח האפיפיור אדריאנוס הראשון מזמרי מזמורים מרומא אל המנזר, ואלה הפיצו את השימוש במזמור הגרגוריאני.

במאה ה-9 נקלע מנזר סנט גאלן לסכסוך עם מנזר רייכנאו הסמוך, השוכן על אי בימת קונסטנץ (כיום בגרמניה). בין 924 ל-933 המדיארים איימו על קיומו של המנזר ולכן הספרים הועברו לרייכנאו לשם הגנה עליהם, אך רובם הושבו למקומם מאוחר יותר. במאה ה-13, המנזר והעיירה היו לנסיכות עצמאית שנשלטה על ידי ראשי המנזר לכל דבר ועניין וכפי שדוכסים ומלכים שלטו בנסיכויות אחרות באימפריה הרומית ה"קדושה".

תחת מרותו של ראש המנזר פיוס (1630-1674) הוכנס הדפוס לשימוש. בשנת 1712 נבזז המנזר על ידי שווייצרים, ורבים מהספרים ומכתבי היד שנגנבו הגיעו לציריך ולברן. מהמבנים המקוריים של המנזר בימי הביניים נותרו רק שרידים, ורוב המבנים הקיימים, כולל הקתדרלה, עוצבו בסגנון הבארוק המאוחר ונבנו בין השנים 1755 ו-1768.

המקום חדל לשמש כמנזר ב-1805, וב-1846 היה למקום מושבו של הבישוף, אך הספרייה והקתדרלה שמרו על תפקידן המקורי. כיום שוכנים במנזר מגוריו ומשרדיו של הבישוף ומשרדיה של ממשלת קנטון סנט גאלן.

ממצאים תרבותיים

העתק של תוכנית סנט גאלן
מקרא:
D - הכנסייה, P1 - חדר כתיבה עם ספריה מעליו, P2 - חדר תשמישי קדושה עם מלתחה מעליו, F - פרוזדור כניסה לאכסניה עבור אורחים חשובים ובית הספר החיצון, מולו פרוזדור כניסה לאכסניה עבור עניים ולחדר האוכל, G- הקלויסטר, H- מגורי הנזירים, I - בית השימוש, K - חדר האכל של הנזירים, Y- מגורי נזירים אורחים, W - מגורי מורי בית הספר החיצוני, E - כניסה לכנסייה, J- הכנת לחם ה"קודש" והשמן, L- מטבח, M- מאפיה ומזקקה, P - גן צמחי תבלין, r - מגורי הקיסר, i - מגורי הרועים, X - מגורי ומטבחי אורחים ועולי רגל, b- מחסן לגרעיני הדגן שיהפכו למשקה אלכוהולי, V - בית ספר לתלמידי חוץ

הספרייה בסנט גאלן נחשבת לאחת מספריות ימי הביניים העשירות בעולם ונמצא בה האוסף המקיף ביותר של ספרים מימי הביניים המוקדמים בחלק דובר הגרמנית של אירופה. בשנת 2005 היו בספרייה מעל ל-160,000 ספרים, מהם 2,200 כתבי יד, ומאלה כ-500 בני למעלה מ-1,000 שנים. האולם המרכזי בספרייה שעוטר בסגנון הרוקוקו נחשב ליצירת מופת אדריכלית בפני עצמה.

בספרייה מסמך עתיק מהמאה ה-9 הידוע כתוכנית סנט גאלן (ראו בתבנית בראש הפסקה), והוא השירטוט האדריכלי החשוב היחיד ששרד מהתקופה בת 700 השנים שבין שקיעת האימפריה הרומית והמאה ה-13. התוכנית האדריכלית לא יצאה מעולם אל הפועל, אך היא נשמרה בקנאות בספרייה עד היום. התוכנית נחשבה לאידיאל בתכנון מנזרים, ונעשה בה שימוש על ידי מועצת הכנסייה באאכן בעת שלטונו של לואי החסיד (814-817).

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מנזר סנט גאלן בוויקישיתוף