מלונה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כלבה רובצת במלונה שלה

מְלוּנָה היא צריף מסוכך וקטן הנבנה בדרך כלל בצורת בית, ונועד לשכן כלבים, לרוב בחצרות של בעליהם. תפקיד המלונה הוא לספק תחושת ביטחון והגנה מפני תנאי מזג אוויר שונים[1].

אטימולוגיה

המילה 'מלונה' מוזכרת כבר בעברית המקראית. במשמעות התנ"כית היא סֻכָּתו של השוֹמר בשדה: ”וְנוֹתְרָ֥ה בַת־צִיּ֖וֹן כְּסֻכָּ֣ה בְכָ֑רֶם כִּמְלוּנָ֥ה בְמִקְשָׁ֖ה כְּעִ֥יר נְצוּרָֽה”[2]. בספר ישיעיהו מופיע לה שימוש נוסף, כשם של מבנה לא יציב: ”נֹ֣ועַ תָּנ֤וּעַ אֶרֶץ כַּשִּׁכֹּ֔ור וְהִֽתְנֹודְדָ֖ה כַּמְּלוּנָ֑ה וְכָבַ֤ד עָלֶיהָ פִּשְׁעָהּ וְנָפְלָ֖ה וְלֹא־תֹסִ֥יף קֽוּם”[3]. השימוש בהקשר הראשון קיים גם בימינו ונחשב למשלב לשוני גבוה, כך למשל בשירו של מתתיהו שלם: ”שָׁם בַּכֶּרֶם, בַּמְּלוּנָה, בּוֹצְרִים יָרִיעוּ בִּרְנָנָה”[4].

בעברית המודרנית הפכה המלונה למעונו של הכלב[5]. במקרה זה השימוש בשורש ל.ו.ן הוא בהקשר של לינה (המקום בו לן הכלב) בדומה למילה מָלוֹן. ייחוד המילה נעשה באמצע המאה ה-19 אך לא היה בלעדי. בספרו של פרץ סמולנסקין, "התועה בדרכי החיים" נכתב ”מחוץ נראה לעינים בנין קטן ושפל קומה כמלונת כלבים”[6]. גם המשורר הלאומי, חיים נחמן ביאליק, עשה שימוש במילה מלונה כביתו של הכלב[7]. עם זאת, ביאליק ייחס מילה זו גם למקום בו לנו גם בני אדם[8]. לפיכך נראה שבעת ההיא סופרים אימצו את המילה לציון מבנה קטן בעל צורת בית העומד בשדה או בחצר, באופן המזכיר את הפסוק מספר ישיעיהו. עם השנים הפך שימוש זה להיות העיקרי.

המלונה

מלונות משמשות לרוב כאשר הכלב נמצא בגינה בחוץ או באזורים סביב חווה ומשק בהם הכלב שומר על רכושם של הבעלים מאנשים או בעלי חיים לא רצויים ובלתי צפויים. הן לרוב בנויות מחומר מבודד למניעת איבוד חום. חומרים רבים יכולים לשמש לבניית מלונה כמו עץ, פלסטיק או MDF. בקדמת המלונה פתח שדרכו נכנס הכלב. גגות המלונות בנויים בדרך כלל כדי למנוע חדירת שלגים או מי גשם. לכן הם יהיו עשויים מחומר עמיד למים. לעיתים קרובות הגג יבנה באופן כזה שבעל חיית המחמד יוכל לפתוח או להסיר את הגג. בני אדם בונים לעיתים קרובות מלונות לבעלי חיים ביתיים, בדומה לעיתים קרובות לגרסאות קטנות יותר של בתי אדם. אלה כוללים בתי ציפורים, לולים ודירים ואילו בעלי חיים חקלאיים ששוכנו לעיתים קרובות באסמים ובאורוות. מלונות יכולות לשמש גם חיות מחמד אחרות, כמו ארנבים בחצרות סגורות.

בעת המודרנית הוצאו מלונות יוקרתיות לכלבים של בעלי ממון[9]. מלונות אלה יכולות לכלול מספר חדרים ולהיבנות מחומרים יוקרתיים יותר ממלונות רגילות, למשל עץ מהגוני, שיש ואלומיניום. כמו כן לעיתים מצרפים להן מערכות מתקדמות כמו מערכת מיזוג אוויר ומוניטור הבודק אם הכלב נמצא במלונה. ישנן חברות המספקות מלונות בעיצובים ייחודיים דוגמת אחוזה רומית עם פסיפס ועמודים או בסגנון ארכיטקטוני אקלקטי ספרדי עם אריחים צבעוניים[10]. יצרנית הרכב פורד הציגה אבטיפוס של מלונה מבודדת רעשים שתגן על בעלי החיים בזמן רעמים או זיקוקי די נור ותהווה להם מקום מסתור. החברה עשתה שימוש בטכנולוגיית ביטול רעשים מכלי הרכב אותן היא מייצרת[11]. ענקית האלקטרוניקה הקוריאנית סמסונג השיקה מלונה חדשנית בשם "בית הכלבים החלומי" בשווי 30 אלף דולרים ובה כלי האכלה אוטומטית, מסילת כושר מכוסה דשא מלאכותי, ובריכה הידרו-תרפית המותאמת לגודל הכלב ואף טאבלט[12]. גם איקאה, ענקית הריהוט השוודית, נכנסה לתחום עם מלונות במחירים זולים בהרבה ופונים לקהל הרחב. איקאה ייצרה קולקציה ייעודית עבור כלבים וחתולים הכוללת מלונות ופריטים ייעודים לתוכן דוגמת מיטות, כריות, שמיכות וקעריות אוכל[13].


ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "Dog house". smarthomekitz.com. Smart Home Kitz.
  2. ^ ישעיהו פרק א' פסוק ח'
  3. ^ ישעיהו פרק כ"ד פסוק כ'
  4. ^ מתתיהו שלם, שיר הבוצרים, באתר זמרשת
  5. ^ רוביק רוזנטל, ‏הזירה הלשונית: השפה מגויסת למלחמה, באתר ישראל היום, 29 במאי 2020
  6. ^ התועה בדרכי החיים, חלק ראשון, 1869, עמ' 11
  7. ^ הכלב שקוריפין בסיפור "מאחורי הגדר"
  8. ^ בסיפור "מאחורי הגדר" ארינקא, גיבורה אנושית, לנה במלונה שבגן
  9. ^ ירון ירושלמי, צעצועים לעשירים, באתר nrg‏, 25 באפריל 2008
  10. ^ אפרת בראשי מפן‏, מי אמר חיי כלב? הכירו את המלונה המפוארת בעולם, באתר וואלה!‏, 15 ביוני 2017
  11. ^ אסף גולן, ‏פורד פיתחה מלונה חוסמת רעש לכלבים, באתר ישראל היום, 18 בדצמבר 2018
  12. ^ אדם ליבל, במרחק נביחה: סמסונג הציגה מלונת כלבים אינטראקטיבית, באתר פרוגי, ‏9 במרץ 2015
  13. ^ מערכת וואלה! בית ועיצוב‏, עבור ההולכים על ארבע: איקאה משיקה קולקציה ייעודית לחיות מחמד, באתר וואלה!‏, 04 בפברואר 2020
ערך זה הוא קצרמר בנושא אדריכלות ובנושא חקלאות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
מלונה28307108