מלון גינוסר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מלון בן נחום)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מלון גינוסר
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
מלון גינוסר, 1926
מיקום רחוב אלנבי 118 פינת שדרות רוטשילד 32 בתל אביב
תמה מבנה בסגנון אקלקטי
חדרים 25
שמות קודמים "מלון בן נחום"
בניית המלון
תאריך פתיחה 1921
אדריכל יהודה מגידוביץ
ניצה סמוק (שיפוץ)
תאריך שיפוץ 2012

מלון גינוסר הוא מבנה הממוקם ברחוב אלנבי 118 פינת שדרות רוטשילד 32 בלב העיר תל אביב.

המלון נבנה בשנת 1921 על ידי היזם שלמה פכטר, סוחר נעליים מאוסטרליה בתכנונו של האדריכל יהודה מגידוביץ. הקבלן היה שמואל וילסון האמריקני ששיתף פעולה עם מגידוביץ בבנית מבנים רבים אחרים שתוכננו על ידו. היה זה מלון הפאר הראשון בתל אביב והמבנה הציבורי הראשון שתכנן מגידוביץ.

המבנה

מלון גינוסר תוכנן בסגנון אקלקטי המשלב מוטיבים מן האדריכלות המזרחית עם אלמנטים של האדריכלות הקלאסית. המלון כלל כ-25 חדרי אירוח, טרקלין, חדרי מנוחה וקריאה, אולם אירועים וחדר אוכל.

החזית הפונה לשדרות רוטשילד מורכבת ממרפסות המעוטרות בקשתות ואילו החזית לרחוב אלנבי מתאפיינת בקווי מתאר ישרים. בנקודת המפגש הפינתית של החזיתות הוקם מגדל מדרגות המסתיים בקו גבוה מקו מעקה הגג, ובראשו כיפה בסגנון מזרחי. בתחילה, הוצב בכניסה לבניין תבליט, פרי עבודתו של הפסל יעקב דב גורדון ובו נראו רב ותלמידיו מוקפים בחיות, הניצבים מעל נשר פורש כנפיים. היה זה ככל הנראה השילוב הראשון בין אמנות לאדריכלות בתל אביב. בלחצם של חוגים דתיים אשר טענו לחילול השם עקב הדמיון לפסל יווני ואיימו בהטלת חרם על המלון, הוסר הפסל.

היסטוריה

לאחר הקמתו של המבנה, פעל המלון בקומות השנייה והשלישית שלו, בניהולו של בנימין בן נחום ולכן הוא מוכר גם כ"מלון בן נחום". המלון עוצב בסגנון אירופאי קלאסי, נחשב למפואר ביותר, ולאורחים סופקו שירותי טלפון ותאורת חשמל.

בשנת 1933 נמכר המלון למשה (מוריס) בנין, קבלן ואיש עסקים מעשירי תל אביב. בשנת 1936 נערך במבנה שיפוץ שכלל פתיחת חזית מסחרית לכיוון רחוב אלנבי. במרפסת הקומה הראשונה במלון נפתח בית הקפה "עטרה" שהפך למקום מפגש מרכזי לאמנים ואנשי רוח. בנין ומשפחתו עברו להתגורר בקומה השלישית של המלון. בשנת 1960 העתיקה משפחת בנין את מקום מגוריה.

במשך השנים בוצעו במבנה שינויים רבים שטישטשו את צורתו החיצונית המקורית, והעלימו את האלמנטים האמנותיים שהכיל בתוכו. המבנה נותר מוזנח, ושימש כבניין משרדים ומחסנים.

בשנת 2005 נמכר המגרש הסמוך בשדרות רוטשילד מס' 30, ואושרה בו בניית מגדל מודרני. היתר הבנייה כלל בתוכו הקלה המאפשרת הגדלה של מספר הקומות במגדל בתמורה למימון שיפוץ המבנה הסמוך של מלון גינוסר ההיסטורי. בעקבות זאת בשנת 2012 החל במבנה תהליך שיקום ושיחזור בניהולה של האדריכלית ניצה סמוק כחלק מבניית המגדל הצמוד אליו ביזמות של קבוצת רכישה. במהלך העבודות נחשפו ושוחזרו ציורי קיר ומרצפות מעוטרות פרי עבודתו של מנחם מנדל קרול שעיטר גם את קירות ביתו של דוד בן-גוריון בשדרות בן-גוריון 17. כיפת חדר המדרגות הפינתי שוחזרה בעץ כפי שהייתה במקור.

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מלון גינוסר בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
מלון גינוסר26330684