מייקל פולן
תבנית סופר ריקה מייקל פולן (באנגלית: Michael Pollan; נולד ב-6 בפברואר 1955) הוא סופר, עתונאי, ופרופסור לעיתונאות אמריקנית באוניברסיטת קליפורניה בברקלי.[1]
ביוגרפיה
שנותיו הראשונות
פולן נולד בלונג איילנד שבמדינת ניו יורק לסופר והיועץ הפיננסי סטפן פולן ולבעלת הטור קורקי פולן.[2] הוא למד בקולג' מנספילד שבאוניברסיטת אוקספורד, קיבל תואר ראשון מקולג' בנינגטון (Bennington College) ב-1977 ותואר שני באנגלית מאוניברסיטת קולומביה ב-1981.[3]
קריירה
ספריו
דילמת השפע
בספרו "דילמת השפע" (באנגלית: The Omnivore's Dilemma), מתאר פולן את ארבע הדרכים הבסיסיות לרכישת מזון בחברה המודרנית: המערכת התעשייתית המודרנית, מזון אורגני תעשייתי, החווה המספקת את צרכיה והציידים-לקטים. פולן מתחקה אחר כל אחד מתהליכים אלה, החל מהפוטוסינתזה בצמח, עבור בסדרת שלבי ביניים וכלה בשלב הסופי של הארוחה עצמה. לאורך הדרך, הוא טוען שיש מתח מובנה בין ההיגיון של הטבע לבין ההיגיון של החברה המתועשת, וכי הדרך בה אנו אוכלים מייצגת את היחס העמוק ביותר שלנו לעולם הטבע, הוא גורס שהמזון התעשייתי ממסמס יחסים וקשרים אקולוגיים מהמעלה הראשונה.
ב-10 במאי 2006 הכתיר הניו יורק טיימס את "דילמת השפע" כאחד מחמשת ספרי העיון הטובים ביותר של השנה. ב-8 במאי 2007 בחר איגוד ג'יימס בירד בספר כזוכה לשנת 2007 בקטגוריית כתיבת האוכל הטובה ביותר. זהו הספר העיקרי של פרויקט הקריאה של אוניברסיטת פנסילבניה לשנת 2007, והספר שבחרה אוניברסיטת מדינת וושינגטון לפרויקט הקריאה שלה לשנת 2009/10.[4]
בתארו את שרשרת המזון התעשייתית מותח פולן ביקורת קשה על תעשיית החקלאות המודרנית וכותב כי עסקי האוכל איבדו קשר עם המעגלים הטבעיים של החקלאות. לעומת זאת בין משק החי והתבואה מתקיימים יחסים המסבים תועלת לשני הצדדים. ביקורתו של פולן על עסקי החקלאות מתמקדת בטענתו כי הללו עורכים שימוש מוגזם בתירס, החל מפיטום בקר ועד להפקה מסיבית של שמן תירס, סירופ תירס עשיר בפרוקטוז ונגזרות תירס אחרות. הוא מתאר את המגרעות הקיימות לדעתו בחקלאות תעשייתית ומחווה דעתו על ייצור מזון אורגני ועל אספקת מזון באמצעות ציד ולקט. הוא מטיל את האשמה על כתפיהם של האנשים הקובעים את החוקים, בכך פולן מכוון לפוליטיקאים בוושינגטון, בירוקרטים במחלקת החקלאות של ארצות הברית, בעלי הון מוול סטריט וקונצרני חקלאות כמו ארצ'ר דניאלס מידלנד (Archer Daniels Midland). פולן מכנה אותם "המערכת החקלאית שזורעת הרס בתפריטם, תזונתם ורווחתם של האמריקאים". פולן מוצא תקווה בחוות פוליפייס (Polyface Farm) של ג'ואל סלטין (Joel Salatin) בווירג'יניה, בה הוא רואה קיימות לחוואות המסחרית. בהמשך לפרסום הספר, השתתף פולן בסרט התעודי King Corn (2007).
הבוטניקה של התאווה: העולם מנקודת מבטו של צמח
בספר זה חוקר פולן את המושג של קו-אבולוציה, במיוחד אבולוציות היחסים של האנושות עם ארבעה צמחים - תפוחים, צבעונים, מריחואנה ותפוחי אדמה. הוא בוחן זאת מנקודות מבט כפולות: הן של בני האדם והן של הצמחים. הוא נעזר בדוגמאות שיתאימו לארכיטיפ של ארבע תשוקות אנושיות בסיסיות ומדגים כיצד כל אחד ממינים בוטניים אלה גדל באופן בררני ומהונדס גנטית. התפוח משקף את התשוקה למתיקות, הצבעוני את התשוקה ליופי, המריחואנה את התשוקה לשכרות, ותפוח האדמה את התשוקה לשליטה.
הספר סוקר את הנרטיב של ניסיונו עם כל אחד מהצמחים על בסיס מחקר השזור במסע מעמיק אל היסטוריה החברתית שלהם. כל חלק מייצג מרכיב ייחודי של תהליך הביות האנושי, או מה שפולן קורא "human bumblebee". פולן פותחו בספורו של ג'וני אפלסיד (Johnny Appleseed) וממשיך במחקר של פולן עצמו על זנים מורכבים של מריחואנה באמסטרדם. לבסוף הוא מציג את שינוי הפרדיגמה המבעית הגלום באפשרויות גלומות בתפוחי אדמה מהונדסים גנטית.
In Defense of Food: An Eater's Manifesto
ספרו של פולן In Defense of Food: An Eater's Manifesto, ראה אור ב-1 בינואר 2008 וחוקר את הקשר בין תזונאות (nutritionism) והתזונה המערבית. הספר מתמקד בעצות לתזונה נכונה שמספקת הקהילה המדעית. פולן מחזיק בדעה שצריכת שומנים ותזונה עתירת כולסטרול אינם מובילים לשיעור מחלות לב גבוה יותר ושראיית המזון כסך של מרכיבים מזינים הוא פרדיגמה לוקה בחסר. הוא מטיל ספק בהשקפה שהסיבה לאכילה היא לצורך שיפור הבריאות וגורס כי גישה זו אינה חובקת עולם וכי ישנן תרבויות שתופשות אוכל כדבר שמעניק הנאה, זהות וחיי חברה והוא סבור שגישה זו עשויה לגרום לבריאות טובה יותר.
פולן מבקש לחשוף פרדוקס שמאפיין את התזונאות (nutritionism) המודרנית. לטענתו, כל המתכונת המערבית שבאמצעותה אנחנו אומדים בשכלנו את ערכו של האוכל מתאפיינת יותר בהתמסרות דתית ואופנתית למיתולוגיה של פתרונות פשוטים ופחות קרובה למסקנה משכנעת ומהימנה של מחקר מדעי שלא ניתן להפריכו. פולן מקדיש את המשך ספרו לביאור שלושת משפטיו הראשונים: "אכול אוכל. לא יותר מדי. בעיקר צמחים." הוא טוען שרוב המוצרים שהאמריקנים רוכשים במרכולים, בחנויות המזון המהיר ובמסעדות אינם למעשה אוכל. עצתו היא לאכול אותם דברים שהדור של סבתו זיהה אותם כאוכל.
Food Rules: An Eater's Manual
ספרו "Food Rules: An Eater's Manual" פורסם בשנת 2009 ונועד לספק מדריך פשוט לאכילה בריאה. הספר Food Rules מציג תמצית של ספריו הקודמים של פולן. הספר מחולק לשלושה חלקים בהם פולן מסביר את העקרונות שהציג פולן בעבר, ובראשם: "אכול אוכל. לא יותר מדי. בעיקר צמחים." בנוסף, הספר מציע כללים כמו: "תן לאחרים לטעום את האוכל שלך." או "ככל שהלחם לבן יותר, כך מותך מתקרב."
ספרו "A Place of My Own: The Education of an Amateur Builder" ראה אור בשנת 1998. הספר מגולל את ניסיונו של פולן לבנות במו ידיו בית והוא מתאר את תהליך הבנייה מהמסד עד לטפחות. המהדורה החדשה של הספר משנת 2008 קרויה "A Place of My Own: The Architecture of Daydreams".
עבודות אחרות
פולן כתב מאמרים בGreater Good, כתב עת לפסיכולוגיה חברתית, שמתפרסם בGreater Good Science Center באוניברסיטת קליפורניה בברקלי. במאמרו "מוסר האכילה" הוא דן בזיקה שבין מוסר האכילה לפסיכולוגיה החברתית.
פולן כותב בהניו יורק טיימס, הוא ערך בעבר את כתב העת הארפרס' וכתב חמישה ספרים: In Defense of Food: An Eater's Manifesto (2008), The Omnivore's Dilemma: A Natural History of Four Meals (2006), The Botany of Desire: A Plant's-Eye View of the World (2001), A Place of My Own (1997) ו and Second Nature A Gardener's Education (1991).
ספרו האחרון עוסק בפרקטיקות של תעשיית הבשר, והוא כתב מספר מאמרים אודות מגמות בחקלאות האמריקנית. הוא קיבל את פקס רויטרס לשימור העולם בעיתונאות סביבתית (World Conservation Union Global Awards in environmental journalism), את פרס ג'יימס בירד לסדרת המאמרים הטובה ביותר בשנת 2003 ואת פרס ג'נסיס מהאיגוד ההומני האמריקני (American Humane Association). מאמריו ראו אור בכמה אנתולוגיות: Best American Science Writing ,(2004) Best American Essays (1990 ו-2003) , The Animals: Practicing Complexity (2006) וthe Norton Book of Nature Writing (1990).
פולן כיכב בסרט "מזון בע"מ" (Food, Inc.) (2008), לו הוא גם שימש כיועץ. זהו סרט תעודי ארוך העוסק בדבורי דבש ובהפרעת התמוטטות המושבה.[5]
ביקורת
בכתב העת של American Enterprise Institute טען בלייק הרסט שפולן מציג בצורה רדודה את החקלאות התעשייתית וכי הוא אינו לוקח בחשבון את עלותה.[6] דניאל אנגבר מותח ביקורת במגזין סלייט על טענתו של פולן שקשה מדי לחקור את המזון מדעית ועל כך שפולן נוטה להאשים את הרדוקציוניזם במחלות בנות זמננו, בעוד שבאותה עת הוא נעזר במחקר מדעי על מנת להצדיק את עצות התזונה שלו. הוא משווה את השיטה הישירה והאנטי-מדעית של פולן לרטוריקה בה נהגו גורואי בריאות בהיסטוריה שניסו למכור דיאטות קסם שקריות.[7] הבלוג "Say What Micheal Pollan?" גם כולל מספר מאמרים שמותחים ביקורת נוספת על פולן ממגוון רחב של נקודות ראות.
חייו האישיים
פולן נשוי לציירת הנוף ג'ודית בלצר, הזוג נפגש בזמן לימודיהם המשותפים בקולג' בנינגטון. להם בן, אייזק.[8] אחותו של פולן היא השחקנית טרייסי פולן, אשתו של מייקל ג'יי פוקס.
ספריו שתורגמו לעברית
- הבוטניקה של התאווה : העולם מנקודת מבטו של צמח, מאנגלית - עדי גינצבורג-הירש; מושב בן-שמן : מודן, 2004.
- דילמת השפע : האם אנו בוחרים מה לאכול ? מאנגלית - מירה ברק; מושב בן-שמן : מודן, 2009.
- איך לאכול מה, מושב בן-שמן : מודן, 2011.
- קיצור תולדות הבישול - איך השפיע הבישול על חיינו, מודן, 2017.
- איך לשנות את דעתך, מאנגלית - ירון סיון: פן הוצאה לאור/ידיעות ספרים, 2020.
ספריו במקור האנגלי
- Second Nature: A Gardener's Education. New York: Atlantic Monthly Press. 1991. מסת"ב 9780871134431.
- Place of My Own: The Education of an Amateur Builder. New York: Random House. 1997. מסת"ב 9780679415329.
- The Botany of Desire: A Plant's-Eye View of the World. New York: Random House. 2001. מסת"ב 9780375501296.
- The Omnivore's Dilemma: A Natural History of Four Meals. New York: Penguin Press. 2006. מסת"ב 9781594200823.
- In Defense of Food: An Eater's Manifesto. New York: Penguin Press. 2008. מסת"ב 9781594201455.
- Food Rules: An Eater's Manual. New York: Penguin Press. 2009. מסת"ב 978-0143116387.
- How To Change Your Mind. New York: Penguin Press. 2018. מסת"ב 978-0735224155.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של מייקל פולן
- עבודות של מייקל פולן ועליו
- "שיח היסטורי: הפוליטיקה של האוכל", סרט באתר אוניברסיטת קליפורניה, 23 בפברואר 2009 (58 דקות)
- מייקל פולן, במסד הנתונים הקולנועיים IMDb (באנגלית)
- מייקל פולן מציג את נקודת המבט של הצמח, ועידת TED, מרץ 2007 (וידאו)
- "בזכותו של המזון", הרצאה, מתוך הספרייה החופשית של פילדלפיה, 10 בינואר 2008
- תום פילפוט, "למה מייקל פולן ואליס ווטרס צריכים להפסיק לדגול באוכל שעלותו גבוהה", אתר grist 4 באפריל 2009
- מליסה מוסר, "מזון ודלק מאובנים", UNC News 21 Project 25 ביוני 2009
- ג'ים גודמן, "למה חוואים מפחדים ממייקל פולן ?", באתר קאונטרפאנץ',25-7 בספטמבר 2009
- "מייקל פולן: חקלאות עומק" הרצאה בThe Long Now Foundation, (וידאו), 5 במאי 2009
- "מייקל פולן על "חוקי האוכל: מדריך לסועד", 8 בפברואר 2010 (וידאו)
- מייקל פולן, ברשת החברתית פייסבוק
- מייקל פולן, ברשת החברתית אקס (טוויטר)
- מייקל פולן, ברשת החברתית אינסטגרם
מאמרים פרי עטו
- "אופיון בקלות", הארפרס', 1 באפריל 1997
- "כשגידול נהפך למלך", הניו יורק טיימס, 19 ביולי 2002
- "מקומם של בעלי-החיים", הניו יורק טיימס, 10 בנובמבר 2002
- "טבעי באופן מסיבי", הניו יורק טיימס, 4 ביוני 2006
- "שישה חוקים לאכילה נבונה", טיים מגזין, 11 בינואר 2006
- "ארוחות מדכאות", הניו יורק טיימס, 28 בינואר 2007
- "אתה מה שאתה מגדל", הניו יורק טיימס, 22 באפריל 2007
- "מפעלי האוכל התשושים שלנו", הניו יורק טיימס, 16 בדצמבר 2007
- "לשם מה לטרוח ?", הניו יורק טיימס, 20 באפריל 2008
- "מכתב גלוי לחוואי העליון", הניו יורק טיימס, 9 באוקטובר 2008
- "מחוץ למטבח, על הספה", הניו יורק טיימס, 29 ביולי 2009
- "אוכל רב לעומת ביטוח רב", הניו יורק טיימס, 9 בספטמבר 2009
ראיונות עמו
- "העולם מנקודת מבטו של צמח", ריאיון עם קצל לוין, אודיו, NPR, 4 ביוני 2001
- "הקלוריות הכי זולות משמינות אותך הכי הרבה", ריאיון עם הלן וגנוורד, תעתיק, Sierra Magazine, ספטמבר 2004
- "אתיקות אכילה", ריאיון עם ג'ייסון מרש, Greater Good magazine, אביב/קיץ 2006
- "בזכותו של המזון", ריאיון עם איימי גודמן,Democracy Now, וידאו/אודיו/טרנסקריפט, 13 בפברואר 2008
- "ערב עם מייקל פולן", ריאיון עם וורן אנתרדג', The Warren Report, אודיו, 30 באוקטובר 2008
- ראיון, ריאיון עם ביל מויירס, Bill Moyers Journal. PBS., וידאו/טרנסקריפט, 28 בנובמבר 2008
- "מזון ודלק מאובנים", ריאיון עם מליסה מוסר, Powering A Nation: UNC News21 Project, וידאו, 25 ביוני 2009
- "ביקור בגינתו של מייקל פולן", ריאיון עם מליסה מוסר, Powering A Nation: UNC News21 Project, וידאו, 25 ביוני 2009
- "מה יש לאכול הערב ? מייקל פולן חושף מה באמת נמצא על צלחתך", ריאיון עם קתלין סלאטרי-מושקו, The Kathleen Show, אודיו, 23 במאי 2009
- "ללכת לטוק-שואו עם ראיונו של ויילון לואיס עם מייקל פולן", ריאיון עם ויילון לואיס, Walk the Talk Show with Waylon Lewis, וידאו, 22 ביוני 2009
כתבות בעברית
- טלי שמיר, סבתא לא הייתה מזהה את המזון הזה? אל תאכלו אותו, כלכליסט, 14 באפריל 2011
- רז גודלניק, מאבות המזון: מייקל פולן, מנהיג תנועת המזון החדשה, באתר nrg, 28 במאי 2009
- אילן גור, האויב נמצא בגרעינים, 18 במאי 2009
- רחל טל-שיר, 64 כללים של אכילה נכונה, הארץ, 19 באוגוסט 2010
- שרי אנסקי, חוג הרוטב: שרי אנסקי מתבלת סלטים, באתר nrg, 19 בספטמבר 2009
- צפי סער, אוכל אותם בלי מלח, באתר הארץ, 4 בפברואר 2008
- טעים מדי, הארץ, 31 ביולי 2009
- רז גודלניק, מזון בע"מ: הצד האפל של תעשיית המזון, nrg, 21 ביולי 2009
- קים סיוורסון, הסרט שיגרום לכם להפסיק לאכול, הניו יורק טיימס, 11 ביוני 2009
- הסרט "מזון בע"מ"(הקישור אינו פעיל)
- אסף מונד, ארוחה עירומה, באתר "ידיעות אחרונות", 23 ביוני 2017
הערות שוליים
- ^ חברי הסגל: מייקל פולן, בית הספר לעיתונות, אוניברסיטת ברקלי
- ^ הלן וגנוורד, "המחיר היקר של אוכל זול: על פוליטיקת אוכל בארוחת צהרים עם מייקל פולן", סן פרנסיסקו כרוניקל, 2 במאי 2004
- ^ קורות החיים של מייקל פולן
- ^ מייקל פולן, "אין ברקוד", קטע מהספר בכתב העת Mother Jones.
- ^ מייקל פולן, "מלכת השמש: מה הדבורים אומרות לנו"
- ^ בלייק הרסט, "אשלית השפע: נגד אינטלקטואליות-חקלאית", american.com, 30 ביולי 2009
- ^ דניאל אנגבר, "הישרדותם של תאבי האכילה: האם עלינו לקנות את הדרוויניזם התזונתי של מייקל פולן?", סלייט, 31 בינואר 2007
- ^ קתרין פרייס, "איך מייקל פולן הרס את חיי: הרהורים על מקורו של המזון שלנו", סן פרנסיסקו כרוניקל, 7 במאי 2006
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] מייקל פולן29873044