מידאזולאם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מידאזולאם
שמות מסחריים בישראל
בוקולאם, מידולם
בטיחות
מעמד חוקי תרופת מרשם. בישראל כלולה בסל הבריאות[1]

מידאזולאם (Midazolam, מוכרת גם בשם דורמיקום) היא תרופת הרגעה ממשפחה הבנזודיאזפינים. התרופה משמשת להרדמה, הרגעה פרוצדורלית, בעיות שינה, ותסיסה קשה. ניתן לתת את התרופה דרך הפה, בהזרקה לשריר, בריסוס לתוך האף, או ברירית הלחי. כאשר היא ניתנת דרך הווריד, היא מתחילה להשפיע בדרך כלל תוך חמש דקות, וכאשר היא מוזרקת לשריר - כחמש עשרה דקות. השפעתה נמשכת בין שעה לשש שעות.

התוויות נגד

התרופה אסורה לנשים בהריון בעיקר בשליש השלישי. התרופה אסורה בהנקה. בגיל מבוגר גובר הסיכון להופעתן של תופעות לוואי וזאת בגלל פינוי וסילוק איטיים של התרופה מהגוף.

אין לטפל במידזולם בחולים המכורים לסמים או אלכוהול. אותו איסור חל על חולים עם הפרעות פסיכיאטריות נלוות. אין לתת מידאזולאם לחולים עם רגישות לתרופות בנזודיאזפיניות, לסובלים מפגיעות ראש, מלחץ דם נמוך ומגלאוקומה צרת זווית.

תופעות לוואי

תופעת לוואי נפוצה היא אובדן זיכרון. התרופה עלולה לגרום לדיכאון ולתופעות פרודוקסליות המתבטאות בהתנהגות תוקפנית או החרפה של התכווצויות בעיקר אצל ילדים ומבוגרים מעל גיל 65. כמו כן, התרופה יכולה לגרום לדיכוי נשימה משמעותי, בעיקר במינון יתר של התרופה.

פרמקוקינטיקה

מידאזולאם הוא בנזודיאזפין בעל פעילות קצרת טווח במבוגרים עם מחצית חיים של 1-4 שעות; עם זאת, בקשישים, כמו גם ילדים ובני נוער צעירים, מחצית החיים ארוכים יותר. מידאזולאם, כמו שאר התרופות ממשפחת הבנזודאזפינים, עובדת על מערכת העצבים המרכזית, ובעיקר על קולטנים של הנוירוטרנסמיטור הנפוץ GABA. השפעה על הקולטנים הללו היא האחראית להשפעה המרגיעה של התרופות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מידאזולאם בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מידזולם, אגף הרוקחות, משרד הבריאות

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
מידאזולאם23625235