מוזיאון לאמנות יהודית
המוזיאון לאמנות יהודית בהיכל שלמה (בעבר נקרא מוזיאון לאמנות יהודית ע"ש וולפסון) הוא מוזיאון המציג תערוכות מתחומי מורשת, יודאיקה, ותרבות יהודית ישראלית. המוזיאון נמצא ברח' המלך ג'ורג' בירושלים.
תולדות המוזיאון
המוזיאון הוקם בשנת 1959 עם הקמת היכל שלמה על ידי המייסד יהודה לייב ביאלר שהיה חבר בהנהלת איגוד המוזיאונים ובעזרתו של משה מושקוביץ. בשנת 1977 רכש המוזיאון אוסף של השיל גולניצקי באמצעות תרומה של הפילנתרופ יצחק וולפסון. בשנת 1979 קיבל המוזיאון בהשאלה אוסף של תשמישי קדושה ויודאיקה של מקס גרונד. בשנת 2006 קיבל המוזיאון אוסף של הפילוסוף הצרפתי אנדרה נהר.
בתצוגה מיוחדת במוזיאון מוצגים גווילי ספרי תורה שהובאו מווילנה. הרקע להבאתם הוא מגעים שהתנהלו עם ממשלת ליטא בינואר 2002, על מנת לשנות את החוק הליטאי המכריז שספרי התורה הם חפצי תרבות שאסור להוציאם מהמדינה. בעקבות הצלחת לחץ אמריקאי של נשיא ארצות הברית ג'ורג' ווקר בוש ניתן חלון הזדמנויות דיפלומטי של 48 שעות בהם יצאה משלחת אישים בראשות הרב הראשי הרב ישראל מאיר לאו לווילנה, והביאה לישראל 345 ספרי תורה, גווילים ומגילות בהם ספר תורה מוכתם בדם, חלקם מוצגים במוזיאון לאמנות יהודית.[1].
בשנת 2021 חודש המוזיאון ועבר שיפוץ.
תצוגות המוזיאון
המוזיאון מציג אוסף נדיר של חפצי קדושה מקהילות יהודיות בארץ ובעולם מתקופת בית ראשון ועד לימים אלה ונחשב לאחד האוספים החשובים בעולם.
במוזיאון מספר אוספים בהם אוסף השיל גולניצקי, אוסף נהר- ברנהיים, אוסף מקס גרונדט[2].
כמו כן, במוזיאון תערוכות קבועות:
- סיפורים מן המניין בתצוגה מוצג בית כנסת שבמרכזו ארון קודש מגליציה אשר שימש קהילה בשכונת מאה שערים בירושלים והועבר לשיקום במוזאון. בנוסף, בתצוגה ספר תורה הכתוב על עור אייל מהמאה ה-13, אשר נמצא קריא לאחר שיטפון, ואף ניצל ממכירה פומבית שנערכה על ידי הנאצים במלחמת העולם השניה.
- יחיד ודורו בתצוגה מוצגת לשכתו המקורית של הרב הראשי הראשון יצחק אייזיק הלוי הרצוג שהועתקה מביתו. הרב הרצוג היה זה שקנה את הקרקע עליה נבנה היכל שלמה מכספו בשנת 1946. התערוכה מספרת את סיפורו של הרב שגילם באישיותו ובמעשיו את היחיד שהשפיע ושינה את היחד[3]. הסיפורים האנושיים בתערוכה זו מעוררים מחשבה והשראה לעשייה.
- ובכל זאת אותיות פורחות בתצוגה 120 גווילים שהובאו מוילנה במבצע משנת 2002 הגווילים תלויים בחלל התצוגה כחלק מהמיצב, בתוך שקי הפשתן הממוספרים איתם הגיעו לצדם בתערוכה אלפי ספרים עתיקים שהיו חלק מספרית היכל שלמה.
בנוסף במוזיאון ישנן תערוכות מתחלפות.
בקומה שמעל המוזיאון נבנה אודיטוריום רב מקומות, שבו נערכים כינוסים שונים.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון לאמנות יהודית
- מוזיאון לאמנות יהודית ברשת החברתית פייסבוק
הערות שוליים
- ^ יצחק טסלר, כך הובאו לארץ מאות ספרי תורה במבצע חילוץ של איש אחד, באתר ynet, 2022-02-16
- ^ אוסף עם סיפור, היכל שלמה || המרכז למורשת היהדות, באתר www.hechalshlomo.org.il
- ^ תצוגות קבע, היכל שלמה || המרכז למורשת היהדות, באתר www.hechalshlomo.org.il
מוזיאון לאמנות יהודית34590405