מדינה (מלטה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מדינה
Mdina
מראה העיר מן האוויר
מראה העיר מן האוויר
מראה העיר מן האוויר
מדינה מלטהמלטה מלטה
שטח 0.90 קמ"ר
גובה 185 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ במועצה מקומית 294 (2013)
אזור זמן UTC +1

לחצו כדי להקטין חזרה

אטארדבלזןבירקירקארהבירזבוג'הקוספיקואהדינגליפגורהפלוריאנהפונטאנהאיינסילםאיינסילםארבאראוראסריאשאקגודיהגזירה (עיר)חמרוןאיקליןקלקארהקרצ'םקירקופלייה (מלטה)לואהמארסהמארסאסקאלהמרסשלוקמדינה (מלטה)מליאחהמג'אר (מלטה)מוסטהמאבהמסידהמטארפהמונשארנדורנאשארפאולהפמברוקפיאטהאלה (מלטה)אורמיארנדירבאטסאפיסאן ג'יליאןסאן ג'ואןסאן לורנץסאן פוול איל-בחרסנאטסנטה לוצ'יהסנטה וונרהסנגלאהסיג'יוויסלימהסוויאיטרשיןטא' שביאשולטהויקטוריהויטוריוסהשארהשווקייהשאיירהזאבארזבוג'זבוג'זייטוןזוריי

מדינה (Mdina) או ל-אימדינה (L-Imdina) היא עיר היסטורית קטנה במלטה ששימשה בעברה כבירת האי. העיר מכונה גם "העיר הדוממת" (Città Silenziosa) או "העיר האצילה" (Città Notabile) וגם "העיר העתיקה" (Città Vecchia). מדינה שוכנת במרכזו של האי מלטה על גבעה בגובה של 185 מטר המתרוממת בצפון מזרחה של הרמה התופסת את דרום מערבו של האי זו הנקודה הגבוהה ביותר במלטה. בעבר, כשהבחינו השומרים במקום באויב מתקרב, נהגו לצלצל בפעמונים, וכל התושבים היו מתכנסים בין חומות המצודה. בצמוד מדרום למדינה שוכנת העיר רבאט. הגברים תושבי מדינה מכונים "מידיאן" (Midjan) והנשים "מידיאנה" (Midjana).

היסטוריה

קיימות עדויות לקיומו של יישוב במדינה כבר בשנים שלפני הספירה. בשנת 1000 לפנה"ס בנו הפניקים מצודה במדינה בשל מיקומה השולט, וכינוה "מלט" (Malet) או "מקום מקלט". הרומאים בנו במקום יישוב בו התגוררו כאלף איש לו קראו "מליטה" (Melita) והקיפוהו, כמו גם את רבט השכנה, בחומה. לפי המסורת התגורר פאולוס בעיר לאחר שספינתו נטרפה אל חופי מלטה בדרכה לרומא. בשנת 870 הגיעו הערבים אל מלטה והעניקו לעיר את שמה הנוכחי - "אל-מדינה", היינו, "העיר הבצורה". הערבים ביצרו רק את מדינה עצמה כדי לייעל את הגנתה. הנורמנים שיפרו את ביצורי העיר במאה ה-12 וכך יכלה למצור שהטילו עליה 18,000 חיילי האימפריה העות'מאנית ב-1422. עמידתה במצור העניקה לעיר את הכינוי "צ'יטה נוטבילה" (העיר האצילית).

עם בוא ההוספיטלרים אל מלטה ב-1530, איבדה העיר את מעמדה כבירת האי לטובת בירגו (ויטוריוסה), שכן האבירים הבינו כי ראוי למקם את בירתם סמוך לחוף. כאשר ולטה הייתה לבירת מלטה ב-1571, קיבלה מדינה את הכינוי "העיר העתיקה" (Città Vecchia), החלה ירידה הדרגתית באוכלוסייתה של מדינה וזו הפכה לעיר משנית בחשיבותה באי. ב-1693 פגעה רעידת אדמה והרסה את קתדרלת פאולוס, אך זו נבנתה מחדש ב-1702 והייתה למבנה הידוע במדינה.

כאשר כבש נפוליאון את מלטה ב-1798, בזזו הצרפתים את אוצרות האי וגם מדינה לא נמלטה מגורל זה. עם זאת, כאשר ביום 2 בספטמבר 1798 ניסו הצרפתים למכור את אוצרותיה של הכנסייה הכרמליטית בעיר, התקוממו תושבי העיר והרגו את חיל המצב הצרפתי במדינה.

העיר כיום

מדינה קטנה למדי וגודלה 200 מטר על 200 מטר לערך. בחומה שלושה שערים והעיר סגורה לתנועת כלי רכב למעט מספר כלי רכב מורשים ורכב חירום. בעיר מבנים רבים בסגנון נורמני ומתקופת הבארוק, רובם מבני מגורים, והיא אחד ממוקדי התיירות החשובים באי.

קתדרלת פאולוס היא המבנה החשוב בעיר. הקתדרלה נבנתה במקום בו עמדה הוילה של פובליוס, מושל מלטה בתקופת הרומאים, אשר הקביל את פניו של פאולוס בשנת 60 לספירה, ולאחר מכן התנצר והיה לבישוף הראשון של האי. הכנסייה הנורמנית המקורית חרבה כאמור ברעידת אדמה ב-1693, ונבנתה שוב בסגנון הבארוק בין השנים 1697 ו-1702 על ידי לורנצו גאפה (Lorenzo Gafa). האפסיס של הכנסייה המקורית שבו פרסקו של פאולוס בהגיעו לאי על ספינתו הטרופה, שרד את רעידת האדמה, וכך גם המזבח שבו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מדינה (מלטה) בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0