לינה קאן
לידה | לונדון |
---|---|
מדינה | ארצות הברית |
ידועה בשל | המאמר "פרדוקס ההגבל העסקי של אמזון" |
השכלה | ויליאמס קולג', אוניברסיטת ייל |
מקצוע | משפטנית המתמחה בחוקי תחרות חופשית והגבלים עסקיים |
www.linamkhan.com |
לינה מ. קאן (באנגלית: Lina M. Khan; נולדה ב-3 במרץ 1989) היא משפטנית אמריקאית, המתמחה בתחומים של תחרות חופשית והגבלים עסקיים. ביוני 2021 מונתה ליושבת ראש נציבות הסחר של ארצות הברית. קאן משמשת גם כפרופסור חבר למשפטים בבית הספר למשפט באוניברסיטת קולומביה.
ביוגרפיה
קאן נולדה ב-1989 בלונדון להורים ממוצא פקיסטני, שהייתה בת 11 היגרה המשפחה לארצות הברית. היא בוגרת לימודי פוליטיקה תאורטית בויליאמס קולג' (2010) ולימודי משפטים מאוניברסיטת ייל (2017)[1].
לינה קאן מול אמזון
קאן הפכה לדמות ציבורית בשנת 2017, עוד בהיותה סטודנטית, כאשר מאמר שפרסמה ב-Yale Law Journal, שכותרתו "פרדוקס ההגבל העסקי של אמזון"[1] קיבל הדים רבים בעולם המשפט והמסחר בארצות הברית. הניו יורק טיימס תיאר את חשיבתה של קאן כ"ממסגרת מחדש עשרות שנים של חקיקה בנושא מונופולים"[2]. במאמרה קאן טוענת, כי הגישה המקובלת בתחום החקיקה בנושא ההגבלים העסקיים שמקורה ברעיונות של אסכולת שיקגו משנות ה-70 אינה רלוונטית לחברות הפועלות במודל של פלטפורמה כמו אמזון. גישה זו מתעלמת מכוח וריכוזיות, ומתמקדת בשאלת התחרות על המחירים לצרכן הסופי.
אמזון, ענקית הקמעונות המקוונת, הפכה בשני העשורים האחרונים לחברת ענק המעסיקה מאות אלפי עובדים ומחזיקה נתח משמעותי בעסקי השרתים, המפעילים את האינטרנט באמצעות חטיבת הענן שלה. כתוצאה מכך אמזון צברה כח מבני עצום, שמאפשר כח שלא ניתן היה לתאר בעבר. שניים מעמודי התווך של כוח זה הוא המידע – יש לה מידע עצום על צרכנים, ותשתית המחסנים והמשלוחים שבבעלותה. קאן מדמה את אמזון לחברות מסילות הרכבת של העידן הפרוגרסיבי, בתחילת המאה ה-20. "אלפי קמעונאים ועסקים עצמאיים חייבים לנסוע על המסילות של אמזון כדי להגיע לכביש, ותלותם במתחרה הגדולה שלהם הולכת וגדלה"[1]. קאן מראה כי אמזון גובה מחירים נמוכים יותר מקמעונאים לא מקוונים רבים, וענקיות טכנולוגיה אחרות, כמו גוגל ופייסבוק, מספקות שירותים מקוונים בחינם, הן היו חסינות במידה רבה מאכיפה נגד מונופולים, למרות הדומיננטיות שלהן בשוק. גם מכיוון שרבים מהמתחרים של ענקיות הטכנולוגיה האשימו אותם בטקטיקות בריוניות, כמו גביית מחירים נמוכים במשך זמן מה כדי להוציא יריבים מהעסקים - הרשויות ובתי המשפט בארצות הברית נהגו בחברות בכפפות של משי[3]
עד לפני זמן לא רב אמזון חמקה כמעט לחלוטין מכל בדיקה מדוקדקת על ידי הרגולטורים וזאת בעיקר מפני שכוחה אפשר לה להציע מחירים נמוכים לצרכנים. מאמרה של קאן הציג את הטענה שלפיה החברה לא צריכה לקבל כרטיס חופשי להתנהג באופן אנטי-תחרותי רק מפני שלקוחותיה מרוצים. המאמר זכה ל-146,255 צפיות, להיט במונחי עולם המשפט. הפופולריות שלו זעזעה את ממסד ההגבלים העסקיים. המאמר עורר הדים רבים, וגם ביקורת על הצעותיה להחיות ולהרחיב את חוקי ההגבלים העסקיים[4].
תפקידים ציבוריים
לאחר סיום לימודיה קאן ניהלה את תחום המדיניות העסקית בקבוצת חשיבה במכון לשווקים חופשיים (Open Marketst Institute). בעקבות העניין שעורר המאמר, רוהיט צ'ופרה, ראש נציבות הסחר הפדרלית (FTC), החליט להעסיק את קאן כיועצת זמנית בנושא תחרותיות והגבלים עסקיים לקראת שימועים שיעסקו, לראשונה מאז 1995, בשאלה האם הכלכלה המשתנה דורשת שינוי בגישה של רשויות אכיפת החוק[4]. בשנת 2019 החלה קאן לשמש כיועצת לוועדת המשנה לוועדת השיפוט בבית המשפט לענייני הגבלים עסקיים, מסחר וניהול, שם הובילה את חקירת הקונגרס בנושא שווקים דיגיטליים.[5]
ב-22 במרץ 2021 הודיע נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן כי קאן מועמדת לתפקיד בנציבות הסחר הפדרלית (אנ'). במאי 2021 אישר הסנאט של ארצות הברית את המינוי[6]. בתפקידה החדש, קאן תוביל מאמצים להסדיר את ההתנהלות שנגדה יצאו מבקרי אמזון, פייסבוק, גוגל ואפל במשך שנים. היא אמרה לוועדת סנאט באפריל, כי היא מודאגת מהאופן שבו חברות טכנולוגיה יכולות להשתמש בכוחן כדי לשלוט בשווקים חדשים. נציבות הסחר הפדרלית, הגישה, בשנה שעברה, תביעה נגד אמזון[7] יושב ראש אמזון דרש מקאן להגביל את עצמה מכל הליכים הקשורים לאמזון על בסיס הצהרותיה בעבר על החברה, כולל טענות כי אמזון היא מונופול.[8]
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של לינה קאן
- לינה קאן, ברשת החברתית אקס (טוויטר)
- לינה קאן, ברשת החברתית LinkedIn
- (How to Fight Amazon (Before You Turn 29 - אטלנטיק, אוגוסט 2018
- המינוי של לינה קאן: חדשות רעות לחברות הטכנולוגיה, כלכליסט, יוני 2021
- הכירו את האישה שתרעיד את עמק הסיליקון, מאקו, יוני 2021
- ציפי שמילוביץ, בשליחות ביידן: המהגרת בת ה-32 שנלחמת בתאגידי הענק, באתר ynet, 28 ביולי 2021
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 1.2 Lina M. Khan, Amazon’s Antitrust Paradox, The Yale Law Journal, ינואר 2017
- ^ David Streitfeld, Amazon’s Antitrust Antagonist Has a Breakthrough Idea, ניו יורק טיימס, 7.9.2018
- ^ ניצן כרמלי, הכירו את האישה שתרעיד את עמק הסיליקון, באתר mako, 2021-06-25
- ^ 4.0 4.1 ניו יורק טיימס, הסטודנטית בת ה-29 שהרסה לאמזון את החגיגה, באתר TheMarker, 10 בספטמבר 2018
- ^ Lohr, Steve (2019-12-08). "This Man May Be Big Tech's Biggest Threat". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2021-07-04.
- ^ בלומברג, ניו יורק טיימס, מתכונן למאבק בענקיות הטכנולוגיה: ביידן הודיע על מינויה של לינה קאן לנציבות הסחר, באתר TheMarker, 22 במרץ 2021
- ^ McCabe, David; Kang, Cecilia (2021-06-15). "Biden Names Lina Khan, a Big-Tech Critic, as F.T.C. Chair". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2021-07-04.
- ^ Russell Brandom, Amazon says new FTC chair shouldn’t regulate it because she’s too mean, The Verge, 2021-06-30 (באנגלית)
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] לינה קאן32246383