כריש יתדי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןכריש יתדי
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
מיון מדעי
תחום תפוצה

כריש יתדי (שם מדעי: Rhizoprionodon acutus) הוא מין של דמוי-כריש ממשפחת הכרישיים החי לאורך מזרח האוקיינוס האטלנטי והאזור האינדו-פסיפי בטווח שבין פורטוגל לדרום אפריקה ומזרחה עד סין, יפן, אינדונזיה וצפון אוסטרליה. לרוב הוא חי במים חמימים ורדודים כשבכמה אזורים הוא עולה למים מתוקים ובקמבודיה אף נצפה חי במי נהרות.

הכריש בעל מבנה רזה וארוך ומגיע לאורך ממוצע של 80 עד 110 ס"מ ומשקל של 10 עד 17 ק"ג בממוצע. פרטים גדולים מגיעים לאורך 178 ס"מ ומשקל של 22 ק"ג. לרוב הנקבות כבדות יותר מהזכרים. הכריש בעל גוונים אפורים עד סגולים-אפורים מלמעלה, לבן מלמטה והצידיים אפורים בהירים. הוא בעל עיניים גדולות, חוטם מוארך ופה בעל שורת שיניים חרוטיות המותאמות לתפיסת טרף. מסביב ללסת בולטים שישה חורי זימים. סנפירי החזה חדים ומשולשים וסנפיר הגב הקדמי גבוה וחרוטי כשסנפיר קטן נוסף מזדקר מצידי הזנב. הכריש משריץ צאצאים חיים, בין אחד לשמונה בהתאם למיקום ולעונה.

כריש זה נע לבד או בחבורות קטנות במים הרדודים הטרופיים בעומק של 200 מטרים בממוצע ומחפש במים עכורים או חוליים ולעיתים גם בכרי אצות או עשב ימי טרף של חסילונים, דגי גרם טרופיים וחלזונות ימיים. הטורפים העיקריים שלו הם כריש שחור-שוליים, כריש שחור-שוליים אוסטרלי וטורפים ימיים.

הכריש מצוי בסכנה עקב דיג יתר לבשרו והיתפסות ברשתות וכיום מצוי בסכנת הכחדה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כריש יתדי בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32447893כריש יתדי