ישראל יודקין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ישראל יודקין
לידה 27 במאי 2001
ה' בסיוון ה'תשס"א
כפר חב"ד, ישראל
נהרג 22 במאי 2024 (בגיל 22)
י"ד באייר ה'תשפ"ד
השתייכות צבא הגנה לישראל
תקופת הפעילות 20202024 (כ־4 שנים)
דרגה סרן  סרן
תפקידים בשירות
סגן מפקד פלוגה בגדוד נצח יהודה
פעולות ומבצעים
מלחמת חרבות ברזל

ישראל יודקין (ה' בסיוון ה'תשס"אי"ד באייר ה'תשפ"ד) היה קצין בצה"ל בדרגת סגן, ששימש סגן מפקד פלוגה בגדוד נצח יהודה ונהרג במהלך מלחמת חרבות ברזל. משפחתו דרשה לכתוב את הביטוי הי"ד על מצבתו, דרישה שסורבה בתחילה לאור כללי הצבא הקובעים כיתוב אחיד למצבות חללי צה"ל. בתום מאבק ציבורי בן שישה שבועות, שונו ההוראות כך שניתן לכתוב 'הי"ד' ו'ז"ל' על מצבות החללים.

ביוגרפיה

ישראל גדל בכפר חב"ד ולמד בישיבה קטנה חב"ד ברחובות. בשנת 2020 התגייס לצה"ל לגדוד נצח יהודה, עבר מסלול הכשרה כלוחם, קורס מ"כים חי"ר וקורס קציני חי"ר. התקדם בדרגות צה"ל עד שהגיע לדרגת סגן, כשמשמש סגן מפקד פלוגה בנצח יהודה.

במהלך מלחמת חרבות ברזל, ב-כ"ח אדר א' ה'תשפ"ד נכנס יחד עם חייליו לרצועת עזה. לאחר כחודשיים וחצי של לחימה, ב-י"ד באייר ה'תשפ"ד במהלך פעילות לסיכול תשתיות טרור במרחב בית חאנון נפגע מירי צלף כאשר זינק להציל את אחד מחייליו שנפגע לפניו, בתקרית זו נפל גם סמ"ר אליהו חיים אמסלם[1] ושניהם היו הראשונים מגדוד נצח יהודה שנהרגו במלחמה, בתקרית נפצע גם סמ"ר בצלאל צבי קובץ[2] וכעבור 4 ימים, ב26 במאי, נפטר מפצעיו[3].

הסערה סביב הוספת הי"ד למצבתו

חודש לאחר מותו, בזמן שבו נהוג להקים מצבה על הקבר, ביקשה משפחתו של ישראל להוסיף על המצבה, לאחר כתיבת שמו, את הביטוי 'הי"ד' - ה' יקום דמו, אך תקנות צה"ל לא אפשרו זאת[4]. בעקבות כך עוכבה הקמת המצבה על קברו, בשל התעקשות הוריו מחד והצבא מאידך והתעוררה סערה תקשורתית ופוליטית סביב הנושא.

על אף התקופה המתוחה מבחינה פוליטית, חברי כנסת רבים מהקואליציה ומהאופוזיציה ליוו את המשפחה במאבקה לשינוי הנוהל בצה"ל. חברת הכנסת יוליה מלינובסקי מישראל ביתינו הגישה מכתב לשר הביטחון עליו חתמו 19 ח"כים מסיעות שונות בקריאה להיענות לבקשת המשפחה[5]. דובי יודקין, אחיו של ישראל ובעצמו רב סרן במילואים התארח בישיבת הסיעה של מפלגת עוצמה יהודית[6], שם קרא יחד עם חברי המפלגה לשינוי הנוהל הקיים על מנת לכבד את משפחות הנופלים המעוניינות בכך.

בתקשורת עסקו רבות בנושא כיתוב הי"ד, כאשר מקשרים זאת עם הקריאה שנשמעה באותו זמן לגייס חרדים לצבא, והטענה של החברה החרדית כי הצבא אינו מתאים את עצמו לאורחות החיים החרדיים. דובי יודקין התארח בפאנל של ערוץ 14 שם תקף את משרד הביטחון על חוסר התחשבותו באורחות חיי המשרתים.

בסופו של דבר בעקבות הלחץ שהפעילה המשפחה, שאיימה להוציא את ישראל לקבורה אזרחית אם לא ייענו לדרישתם, ופניות רבות מטעם ח"כים ועיתונאים, קיים יואב גלנט - שר הביטחון התייעצות בנושא, ובהתאם למסקנה נענה לבקשת המשפחה ושינה את הנהלים שהיו נהוגים עד אז כך שמשפחות החללים יוכלו להוסיף כיתוב 'הי"ד' או 'ז"ל' לצד שם יקירם.

הנצחה

לאחר מותו נעשו פעולות שונות לזכרו[7], ואף נפתח קמפיין התרמה על מנת להכניס ספר תורה לבית כנסת שייבנה לעילוי נשמתו[8][9].

חיים אישיים

ישראל היה בן שישי למשפחה בת שמונה ילדים, בן לטוביה וציפי יודקין.

הערות שוליים