יצחק פוקס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יצחק פוקס
Yitzcahk Fuchs
Yitzcahk Fuchs
לידה 14 ביולי 1954 (גיל: 70)
פתח תקווה
עיסוק צורף
סוג קול בס
כלי נגינה גיטרה, חליל, אקורדיון, קלידים
חברת תקליטים הינדיק הפקות

יצחק פוקס (נולד ב-י"ג בתמוז ה'תשי"ד, 14 ביולי 1954) הוא זמר, מלחין ופזמונאי. עד היום הוציא פוקס שישה אלבומים. מלבד עיסוקו במוזיקה, הוא מתפרנס מצורפות. שם הסטודיו שלו "פעמון ורימון" רומז לשני עיסוקיו.

ביוגרפיה

יצחק פוקס נולד להורים ניצולי שואה בפתח-תקוה. למד בבית הספר הטכני של חיל האוויר, אבל עזב אחרי זמן קצר. לפני הגיוס עבד כסניטר בבית החולים בילינסון. ניסה להתקבל ללהקה צבאית, אך כשנבחן, יוסי בנאי אמר לו לבוא לבחינה נוספת, ופוקס סירב. את שירותו הצבאי הוא עשה בנח"ל. לאחר מלחמת יום הכיפורים השתחרר פוקס מצה"ל, ויצא למסע חיפוש אחר משמעות בחיים, עבד כטרקטוריסט ברמת הגולן. שם הוא גילה את עצמו מחדש והחליט לעלות לירושלים ולחזור בתשובה. בירושלים הלך ללמוד בישיבת אור שמח. כיום פוקס הוא חסיד ברסלב, נשוי ואב לילדים. נכון לשנת תשפ"ג גר בשכונת מאה שערים בירושלים.

האלבום הראשון והשני

בתקופת בואו לירושלים החל פוקס לנגן בחתונות. בתחילה הוא ניגן שירים עבריים, אבל בהמשך הוא החל להלחין שירים מקוריים בעצמו. ידידיו, שהתלהבו מהשירים, לחצו עליו והוא הלך לאולפן להקליט את השירים. הוא הקליט 10 שירים בלילה אחד והוציא את אלבומו הראשון בשם "באנו ביחד" בשנת ה'תשמ"ה (1985). את האלבום הפיץ פוקס בעצמו בחנות פרחים שהייתה לו. אנשים רבים שקנו את התקליט התלהבו מייחודיותו והפיצו את השמועה בין חבריהם, כך הצליח פוקס למכור במהירות את העותקים במהדורה הראשונה של האלבום.

כשנתיים לאחר צאת האלבום הראשון, הוציא פוקס אלבום נוסף בשם "מלך". האלבום השני הוקלט באותו סגנון של הראשון. באלבום זה הכניס פוקס 11 שירים חדשים.

בשני האלבומים הראשונים השתמש פוקס במינימום של כלי נגינה ונמנע כליל משימוש באפקטים אלקטרוניים. הוא ליווה את עצמו עם גיטרה בלבד.

האלבום השלישי, הרביעי והחמישי

אחרי האלבום השני עשה פוקס הפסקה של שמונה-עשרה שנים עד האלבום השלישי. באותן שנים המשיך להופיע בפני קהל, אבל לא הוציא שום אלבום. בתקופה זו למד פוקס את מלאכת הצורפות והוא החל לעבוד כצורף. במלאכתו כצורף הוא נחשף לחומרים רעילים ולחומצות שגרמו לאובדן קולו, בדיוק כשעמד להקליט את אלבומו השלישי. למרות שהרופאים טענו שקולו אבד לו לעולמים, התעקש פוקס והחל לרפא את קולו בעזרת שיטות שונות לפי המלצת אחות כגון שטיפת הפנים במים בכל הזדמנות, וסאונה. כעבור זמן חזר לו הקול, אלא שהוא השתנה והפך לקול בס מיוחד.

אחרי תקופה ארוכה של שתיקה, ואחרי הפצרות רבות של ידידים ומעריצים, חזר פוקס עם אלבומו השלישי בשם "בעת ההיא". באלבום זה הקליט פוקס לראשונה את שיריו עם קולו החדש, קול הבס המחוספס. פוקס אף נכנע באלבום זה לעולם המוזיקה החדש - והסכים להוסיף כלים ומיקסים נוספים מלבד הגיטרה שליוותה אותו לבדה באלבומים הראשונים. לצורך העיבודים הוא חבר למעבד והכנר גדי פוגטש. פוגטש כתב עיבודים לשירים ואף ניגן על כלי הנגינה השונים.

אחרי ההצלחה של האלבום "בעת ההיא" יצא פוקס עם אלבום רביעי – "שירין ורחשין". באלבום זה שהופק בסוף שנת ה'תשס"ז (2007), חזר פוקס לסגנונו הישן והקליט את השירים עם ליווי מינימלי יותר ודגש על ליווי גיטרה-אקורדיון ייחודי. עם זאת, הוסיף פוקס באלבום זה גוון מיוחד ומחודש לעומת האלבומים הראשונים.

לאחר הקלטת האלבום "שירין ורחשין", עבר פוקס לניו יורק, שם ניגן באירועים פרטיים.

עם הזמן הוא נהיה מוכר בשמי המוזיקה הדתית והחסידית ובעקבות לחץ של מעריצים רבים להקליט אלבום עם מוזיקה עדכנית, הקליט את אלבומו "ממעמקים" שיצא לאור ב-2012. האלבום שיצר ציפיות גבוהות בקרב מעריציו של פוקס, התגלה כפנינה מוזיקלית מבחינת הלחנים והביצוע וכן הסאונד העדכני מאד.

על יצירתו

פוקס היה מחובר למוזיקה מגיל ילדות. הוא נחשף לסגנונות מוזיקליים רבים : חזנות, שירים ביידיש, מוזיקה ספרדית, תקליטים ברוסית, חוה אלברשטיין, אריק איינשטיין, פינק פלויד ועוד. אך למרות זאת, מעולם לא התחבר לאף אחד מהסגנונות, ויצירתו היא יצירה חפשית ומקורית. על לחניו מספר פוקס כי מעולם לא הקליט שיר מיד עם הלחנתו, תמיד הוא ממתין עד שהשיר יתקוף אותו פעם נוספת.

פוקס מנגן בכלים שונים כמו אקורדיון וחליל, ואולם עיקר הצטיינותו היא בנגינה ייחודית בגיטרה. את הנגינה בגיטרה למד פוקס בגיל צעיר (15) בעצמו ופיתח לפיכך סגנון מיוחד במינו.

בתקליטיו משתמש פוקס במגוון רחב של טקסטים. חלק מהשירים, בעיקר בתקליטים הראשונים, כתב פוקס בעצמו. באלבומים המאוחרים יותר מיעט פוקס להשתמש בטקסטים אישיים, ובאלבום הרביעי רק שיר אחד הוא פרי עטו. רובם של הטקסטים הם מן המקורות. פוקס מרבה להשתמש במקורות לא סטנדרטיים לשירים כמו ספר משלי, קהלת, תלמוד בבלי, ספר הזוהר ועוד. באלבום הרביעי הפתיע פוקס עם ביצוע ייחודי למילים מתוך "סיפורי מעשיות" של רבי נחמן מברסלב.

המוזיקה של פוקס מקיפה מגוון של קהלים: חרדים, דתיים לאומיים וחילוניים. אחד ממעריציו הבולטים הוא המפיק דודו אלהרר. בתוכניתו השבועית בגלי צה"ל השמיע אלהרר מדי שבוע את שיריו של פוקס כשהוא הקפיד להקדים ולהכריז: "יצחק פוקס הגדול מכולם".

חודש וחצי לפני פטירתו של דן בן אמוץ, חבר משותף בשם שמשון (מרכוס) עילם הביא את יצחק פוקס לנגן לדן על מיטת חוליו[1]. על כך סיפרה בתיה אפולו, שהייתה אשתו השנייה של דן בן אמוץ וסעדה אותו על מיטת חוליו, בריאיון לעיתון "בשבע": "זה לגמרי לא היה פשוט, כי דן לא חיבב כל מה שקשור לדת ולדתיים... הכנו את יצחק לתגובתו הצפויה של דן, והוא נכנס ושר. אני זוכרת שהוא שר שקט מאוד ומרוחק מאוד, כאילו מאי שם... אני מסתכלת על דן, ואני יודעת לקרוא אותו, ואני רואה שהוא מתחיל להתרגש. ואז דן אמר לו: "בוא, בוא, תשיר יותר בקול, תתקרב"... לאט לאט דן החל להתייפח מהתרגשות. בעצם, אני חושבת שלקראת הסוף הוא החזיר אותו בתשובה, כי הביקור הזה וההופעה היו בתקופה שלפני החגים, ובאותו יום כיפור דן צם בפעם הראשונה בחייו הבוגרים. נראה שבתת ההכרה הוא איכשהו הכניס אותו לזה"[2].

בתיה אפולו אמרה על יצירתו של פוקס בריאיון לעיתון "בשבע": "אין ספק שיצחק מאוד מרגש, והשירה שלו פנימית מאוד. אני תמיד שומעת אותו באוטו, וכשאני עוצרת טרמפים לאנשים – חילונים ודתיים – זה אצלי פק"ל באוטו, תמיד מתנגן. זה לוקח זמן, אבל אנשים שואלים בפליאה "מי זה?", "מאיפה זה?". פעם הייתה תקופה שהייתי קונה כמויות של דיסקים, ולמי שהיה מוצא חן בעיני הייתי מחלקת קלטת. היה לי חשוב שבכל בית תהיה קלטת שלו... השירים מרגשים, ונכנסים ישר לנשמה. יצחק פוקס לא מזכיר לי אף אחד אחר. יצירה טהורה ומקורית. במשך שנים עודדתי אותו בטלפונים להמשיך ליצור מנגינות חדשות. פוקס אדם מאוד צנוע ומאוד עניו".[2] אפולו אף שלחה קלטת לנעמי שמר, והקלטת מצאה חן בעיניה, עד כדי כך שבהכנות להופעות שמר הייתה שרה את "באנו ביחד".

דיסקוגרפיה

באנו ביחד

אלבומו הראשון של פוקס, שהקליט אלבום שלם בלילה אחד בליווי גיטרה בלבד.

יצא לאור הוקלט
ה'תשמ"ה (1985) ה'תשמ"ה (1985)
שירים
  1. באנו ביחד (4:08)
  2. שמעו ידידי (4:42)
  3. הנה ימים באים (5:57)
  4. כאם האוספת גוזליה (5:09)
  5. חוט השני (4:20)
  6. בינו בוערים בעם (3:45)
  7. אמונה יש (3:49)
  8. יהא רעוא קדמך (6:50)
  9. רבי ישמעאל (4:19)
  10. אתה סתר לי (2:45)
  11. מתי תמלוך בציון (3:07)
מלך

אלבומו השני של פוקס. גם באלבום זה מלווה פוקס את עצמו בגיטרה בלבד.

יצא לאור הוקלט
ה'תשמ"ז (1987) ה'תשמ"ז (1987)
שירים
  1. מלך (4:52)
  2. אהה... ה... (2:15)
  3. השקיפה (4:06)
  4. הנשא (3:32)
  5. מה נתאונן (5:13)
  6. בן בג בג (2:39)
  7. משלי ז' (6:09)
  8. אחת שאלתי (4:07)
  9. עמי עמי (4:32)
  10. אהיה כטל (3:45)
  11. יתמו חטאים (3:34)
בעת ההיא

לאחר כ-18 שנה הפסקה, הוציא את אלבומו השלישי, בו הוסיף כלים רבים נוספים מלבד הגיטרה.

באלבום זה חודשו שני שירים מאלבומים קודמים: "באנו ביחד" מהאלבום הראשון ו"יתמו חטאים" מהאלבום השני.

בשנת ה'תשס"ח, ביצע ליפא שמלצר באלבומו "יהודי פשוט" גרסת כיסוי לשירו של פוקס "הללו" מתוך האלבום "בעת ההיא". פוקס השתתף בהקלטת שיר זה, ואף שר לצד שמלצר.

יצא לאור
ה'תשס"ג (2003)
שירים
  1. הללו (5:26)
  2. באנו ביחד (4:29)
  3. עת ללדת (5:47)
  4. שבתי וראה (3:04)
  5. אם אין אני לי (3:32)
  6. אל אדון (4:42)
  7. המביט (6:30)
  8. נדודים (4:55)
  9. מעין עולם הבא (5:22)
  10. יהי שלום (6:27)
  11. בעת ההיא (3:41)
  12. כיסופים (3:09)
  13. יתמו חטאים (4:55)
  14. נכון ליבי (8:08)
שירין ורחשין
יצא לאור חברת תקליטים
ה'תשס"ז (2007) הינדיק הפקות
שירים
  1. יה ריבון (4:54)
  2. דמעה קטנה (3:28)
  3. הר קשה (4:52)
  4. ירננו (3:19)
  5. חוכא (6:39)
  6. לכבוד (5:32)
  7. רם ונישא (5:26)
  8. להרים (2:44)
  9. ריבון כל העולמים (4:06)
  10. עד מתי (6:02)
  11. כציפור נודדת (3:43)
ממעמקים

לאחר הקלטת האלבום "שירין ורחשין", עבר פוקס לניו יורק, שם ניגן באירועים פרטיים. את השירים באלבום הזה הקליט פוקס בניו יורק, ללחנים שהלחין בישראל. אלבום זה שונה מקודמיו בכך שמתאפיין בכלי נגינה רבים.

יצא לאור מפיקים
ה'תשע"ב (2012) גדי פוגטש, רולי אזרחי
שירים
  1. מזמור לדוד (4:44)
  2. אנא בכח (5:27)
  3. בן חמש (4:43)
  4. ממעמקים (4:14)
  5. עלינו לשבח (4:52)
  6. אם פגע בך (4:10)
  7. שיר ושבחה (4:50)
  8. מנוחה ושמחה (6:02)
  9. בינו בוערים (4:24)
  10. ניגון שמשון (4:20)
  11. שפטו דל (5:25)
מזבח אדמה
יצא לאור
ה'תשפ"ד (2023)
שירים

{{{שירים}}}

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יצחק פוקס בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38363511יצחק פוקס