יעקב שוואקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יעקב שוואקי
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
יעקב שוואקי
לידה 12 בינואר 1977 (גיל: 47)
ירושלים, ישראל
עיסוק זמר
סוגה מוזיקה חסידית, מוזיקה ישראלית, מוזיקה יהודית
חברת תקליטים גל פז, גרינטק, התו השמיני, ניגון
שיתופי פעולה בולטים שלומי שבת, רמי קליינשטיין, אהרן רזאל, יוסי גרין, יונתן רזאל, ברוך לוין, איצי וולדנר, קובי פרץ.
אתר אינטרנט
חברים לשעבר
פרחי מיאמי
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
בהופעה במלון שרתון בקרקוב

יעקב שוואקי (נולד בכ"ב בטבת ה'תשל"ז, 12 בינואר 1977) הוא זמר חסידי חרדי אמריקאי בולט. פרץ ב-2001 והוציא מעל 20 אלבומים ובהם עשרות שירים שהפכו ללהיטים, כמה מאלבומי האולפן האחרונים שלו זכו למעמד אלבום פלטינה וזהב.

חיים אישיים

שוואקי נולד בישראל למשפחת שוויקה (שוויכה במקור), אביו יוצא חלב שבסוריה; אמו משתייכת למשפחה פולנית ניצולת שואה. בילדותו התגורר בשכונת בית וגן עד גיל 8, אז עבר עם משפחתו לארצות הברית. בבית המשפחה גדל הוא על המוזיקה המזרחית והחסידית כאחד. למד בישיבת חפץ חיים בניו יורק.

שוואקי מתגורר בקהילת יוצאי חלב בדיל שבניו ג'רזי, איש עסקים, נשוי לגֶ'נין בעלת ארגון חסד לתמיכה בילדים חולים[1] ואב לשישה ילדים.

אחיו הצעיר הוא הזמר יוסף חיים שוואקי, אח נוסף הוא המלחין משה דוד שוואקי.

קריירה מוזיקלית

את דרכו המוזיקלית החל בלהקת הילדים פרחי מיאמי. בשנת 2001 לאחר נישואיו החל בקריירת סולו ופרסם את אלבום הבכורה שלו,"שמעתי", בהפקתו של יוחי בריסקמן.

בשנת 2002 השתתף באלבום "הטובים שבטובים" של הזמר והמוזיקאי גדעון לוין לדואט בשיר "אל תקצוף". ובשנת 2006 השתתף שוואקי בפרויקט של ארגון "עורה" ושר במסגרתו את השיר "Eternity", כשם הפרויקט. בשנת 2003 הוציא את אלבום האולפן השני שלו "שוואקי 2" וב2004 הוציא את השלישי "ידיד" ב2006 הוציא את האלבום "לשם שמים" שלאחריו הופיע ב2007 באמפי קיסריה בקיץ 2009 הוציא שוואקי את אלבום האולפן השני שלו "עד בלי די". ובקיץ 2010 השיק את האלבום השלישי שלו: "לבי במזרח" במופע נוסף בקיסריה. תקליטור ו-DVD של המופע יצאו כעבור מספר חודשים.

בחודש פברואר 2012 פרסם שוואקי את האלבום Cry No More.

ב-1 ביוני 2015 הופיע בהיכל פיס ארנה החדש בירושלים (המכיל 12,000 איש). לרגל יום ירושלים הופק מופע[2] בליווי תזמורת בניצוחו של מאסטרו רפי גריידי. במופע התארחו אמן הזמר הים תיכוני דודו אהרון, ישי לפידות, מועצת השירה היהודית ולהקת הילדים מיוזיקידס. ב-2020 הופיע שוואקי שוב בארנה ואירח את קובי פרץ. ב2014 יצא אלבום שלו העונה לשם 'קולות'. האלבום זכה כעבור כמה חודשים בתואר "אלבום זהב".

ב-2015 הוציא סינגל באנגלית שנקרא I CAN BE (אני יכול להיות) שהוקדש לילדים מיוחדים מהמוסד של ג'נין אשתו.

ב-10 במרץ 2016 יעקב שוואקי הוציא את האלבום 'WE ARE A MIRACLE' - שמו העברי 'מאמין בניסים' על שם שני שירי הנושא של האלבום. האלבום מכיל 11 שירים בסגנונות מוזיקליים שונים. באלבום גם שיר בשם "מרן שלי" על הרב עובדיה יוסף. בשנת 2018 הוסר הקליפ מערוץ היוטיוב של שוואקי מסיבות לא ברורות. לאחמ"כ הקליפ חזר ליוטיוב.

ב-2018 הוציא סינגל בשם א. ב. ג. על פי הרעיון של שלום רובשקין[3].

ב-2018 הוציא אלבום בינלאומי בשם "מוזיקה", אשר זכה למעמד אלבום פלטינה תוך 3 חודשים מיציאתו. הדיסק מכיל שירים בסגנונות רבים רובם עכשווים. לשיר הנושא (Your Time) הוציא קליפ בשילוב שחקני קולנוע ובבימויו של אהרן אוריאן, אך יחסית לקודמיו לא זכה להצלחה משמעותית ביוטיוב אע"פ שהגיע לקרוב למיליון צפיות בשנתו הראשונה. קליפ שנעשה יותר מאוחר על שיר אחר מהאלבום, "ישתבח שמו", הגיע תוך שנה לכארבע מליון צפיות.

ב-2019 הוציא שוואקי את אלבומו החדש היו זמנים 2 שבהם הוא שר קלאסיקות ישנות של אברהם פריד אייבי רוטנברג מרדכי בן דוד שירי קומזיץ שירי חב"ד ושירים ישראלים ישנים ומחדש אותם. האלבום מונה כחמש מחרוזות; 1: קומזיץ. 2: חב"ד. 3: אנגלית. 4: פריד. 5: ישראלי.

בשנת הקורונה הוציא שוואקי שיר על הנערים שלא חגגו בר מצווה עם משפחתם בקליפ נראים עשרות ילדים חוגגים בר מצווה בתקופת הקורונה השיר נקרא "המלאך".

לאחר אסון מירון, בשלהי חודש אייר הוציא שוואקי שיר לזכרם של הניספים ולזכר חברו הטוב שנספה באסון בשם "אלי למה עזבתני", את השיר הוא מבצע עם בנו הקטן.

בשלהי סיוון תשפ"א הוציא את הדיסק לחיים (A Toast To Life), בדיסק חזר בכמה משיריו לסגנונו הישן, באלבום קיים לראשונה שיתוף פעולה עם מפיקים מהמיינסטרים של המוזיקה החסידית נפתלי שניצלער, הרשי ויינברגר, מנדי הרשקוביץ ואברומי ברקו, לצד השותפים הקבועים של שוואקי בתקופה זו בכתיבה, הלחנה והפקה מוזיקלית: איצי וולדנר, שרולי בסר, מרים ישראלי, רביד קשתי, יאן פרייטור, דניאל קפלר, משה לאופר, וכמו כן אחיו משה דוד שוואקי שמצטרף לדואט בפיוט ״לך עצמי״ שהוא הלחין, הדיסק שבר שיאים לאחר ששיר הנושא שלו הפך בתוך שבועיים לשיר העונה באתר המחדש [דרוש מקור] ובתכנית לילה מנצח של יואלי דיקמן ברדיו קול ברמה ואף היה השיר המושמע ביותר בתחנות הרדיו בתקופה זו, האלבום גם שבר שיא של האלבום המושקע ביותר שיצא נכון לשעת יציאתו כשהושקעו בו 112,000$[דרוש מקור].

במהלך הקריירה שלו, השתתף שוואקי בפרויקטים מוזקליים רבים ביניהם האלבום של אייבי רוטנברג שיצא בשנת 2005 בו ביצע את "מאמא רחל", "מונה 7" של מונה רוזנבלום בו שר את השיר "ותשובה", "שיר 3" של שלמה יהודה רכניץ בו שר את השיר "אחת", פרויקט הקאברים צו השעה בו ביצע את "אלוקים נתן לך במתנה" של איתן מסורי, פרויקט "צמאה" של נאור כרמי בו ביצע את "ממצרים גאלתנו" והשיר "לכה דודי" של אבי אוחיון בו השתתפו לצד שוואקי בין היתר משה פרץ, בניה ברבי, ליאור נרקיס ועקיבא. כמו"כ השתתף בפרויקט ותן חלקנו של הרב קובלסקי בשיר אני מאמין שהלחין אבי אוחיון, השתתפו לצד שוואקי : איתי לוי, ארקדי דוכין, ישי ריבו, נתן גושן, מוש בן ארי, שלומי שבת, יונתן רזאל, בניה ברבי, משה פרץ, שמעון בוסקילה, דודו אהרון, ועדן מאירי.

הוקרה ושיאים

במצעד העשור של רדיו קול חי לסיכות השנית תש"ס-תש"ע זכה שוואקי בתואר זמר העשור כששירו "והיא שעמדה" עם יונתן רזאל זכה בתואר שיר העשור ושירו "אם אשכחך" השתבץ במקום השלישי במצעד.[דרוש מקור]

האלבום "מאמין בניסים" עמד בראש הורדות של iTunes בקטגוריית מוזיקת עולם מכלל האלבומים האמריקאים.

בכסליו תשפ"א היה יעקב שוואקי לזמר החסידי הראשון שקבל גולת כסף מיוטיוב על מעל מאה אלף עוקבים[4], זאת לאחר שקבל שנה וחצי קודם לכן גולת פלטינה על מאה מיליון צפיות לשיריו, לכבוד אירוע זה, פתח שוואקי ערוץ יוטיוב פרטי בו משודרים שיריו מכל הזמנים ברצף עשרים וארבע שעות ביממה.

ב-2020 נבחר שוואקי על ידי צוות הקמפיין של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לתפקיד זמר הקמפיין למגזר היהודי אורתודוקסי, שוואקי שחרר למטרה זו קליפ ייחודי "we lave america" כגרסה לשירו "we are a mircle".

במצעד שנערך על ידי קול פליי ואתר המחדש בתשפ"א דורג שלישי במצעד "גדול הזמר החסידי בכל הזמנים" אחרי אברהם פריד ומרדכי בן דוד [5]

הופעות

שוואקי התבלט גם בהופעותיו פורצות הדרך והמשמעותיות, במהלך השנים הופיע בקיסריה מספר רב של פעמים. והיה בשנת 2006 לזמר החרדי הראשון שמילא את קיסריה המפיק והאמרגן של הופעותיו בישראל החל מהופעתו הראשונה הוא שרון דניאל. הוא גם מנהלו האישי והמפיק של הופעותיו ברחבי העולם.

ב-1 בינואר 2013, הופיע בהיכל נוקיה בתל אביב. להופעה זו הצטרף כזמר אורח שלומי שבת ובין השאר ביצעו יחד את שיר לחיילים, שיר הכותר של המופע[6][7].

בכסליו תשפ"א פרסם את אלבום ההופעה "לייב פארק".[8] האלבום הוא אלבום כפול לצפיה ולשמיעה. והוקלט וצולם בכ"ז אב תשע"ט בהופעה ב"לייב פארק" בראשון לציון" (המכיל כ-20,000 מקומות). במופע שנערך מול קהל מכל קצוות הקשת הישראלית, במופע התארחו שלומי שבת ויונתן רזאל וישי ריבו (שהגיע בהפתעה).[9]

בתקופת הקורונה הופיע שוואקי במופעי לייב רבים ברשתות החברתיות. באחד מהם שנעשה כדינר עבור ארגונה של אשתו צפו בשידור חי קרוב לחצי מיליון איש ונאספו שלושה מיליון דולרים. מופע אחר שנעשה בחוה"מ פסח הגיע בסה"כ (מנתוני כל הרשתות, כולל שידורים חוזרים) לכ-700,000 צפיות. כמו כן ערך מופעים עם ישי ריבו עבור נפש יהודי ומגדל אור.

סגנון מוזיקלי

באלבומיו הראשונים שר שוואקי בסגנון מוזיקה חסידי-אשכנזי בהברה אשכנזית, שילב שירים באנגלית וביידיש כמו זמרים אמריקאים חסידים רבים, עם ההצלחה החל לבטא יותר את סגנון ייחודי ואישי יותר המבליט את היותו בעל שורשים ספרדיים, באלבומו "ליבי במזרח" כבר ניכרו השפעות מוזיקליות מזרחיות בולטות[10] באלבום זה הכניס שירים מזרחיים בלבד, ומאלבום זה הוא שר בסגנונות מגוונים, גם ההברה בשיריו השתנתה ולרוב הוא שר בהברה ספרדית. באלבומו "קולות" המגמה הקצינה והוא שר בו דואט עם שלומי שבת[11], באלבומים האחרים הוא משלב סגנון חסידי קלאסי לצד סגנון עכשווי יותר.

שוואקי נחשב בעיני רבים לאחד משלושת גדולי הזמר החסידי - מרדכי בן דוד, אברהם פריד, ויעקב שוואקי. כמו כן נחשב למחדש הגדול של המוזיקה החסידית שהביא אליה את הז'אנר הלועזי, המזרחי והישראלי. רבים משיריו הפכו ללהיטי ענק ולנכסי צאן ברזל במוזיקה היהודית ביניהם "רחם", "שהחיינו", "חשוף", "מהרה", "לך עמי", "בן בג בג", "והערב", "שמע ישראל", "אשת חיל", "מה מה מה", "הן עם", "והיא שעמדה" ,"ערבים", "בואי בשלום", "ליבי במזרח", "לא יעבוד", "עלינו", "cry no more", "מי שברך", "עת רקוד", "עם ישראל", "I can be", "מאמין בניסים", "we are a miracle", "א' ב' ג'", "ישתבח שמו", "תדליק את האש" ואחרים.

את רוב שיריו של שוואקי הלחין איצי וולדנר, אך שוואקי שיתף פעולה עם רבים מגדולי המלחינים, הכותבים והמעבדים במוזיקה החסידית ואף זו הישראלית ביניהם ניתן למנות את מונה רוזנבלום, יוסי גרין, משה לאופר, ישראל לאם, אייבי רוטנברג, ברוך לוין, אלי לאופר, משה דוד שוואקי, יוני רועה, קן ברג'ס, תומר הדדי, ישי לפידות, יונתן רזאל, אהרן רזאל, יאן פרידור, רפי גריידי, יענקי בריסקמן, יואלי דיקמן, רביד קשתי, אודי דמארי, עמירן דביר, תמיר צור, פינקי ובר, אברומי ברקו ואחרים.

בשנת 2014 נפרד שוואקי מהמפיק המוזיקלי שלו יוחי בריסקמן. מאסטרו רפי גריידי אשר אף הוא מיוצג במשרדו של שרון דניאל פרו, הוא המנצח והמנהל המוזיקלי של הופעותיו של שוואקי. גריידי הוא חבר ילדות של שרון דניאל מנהלו של שוואקי, ובעבר ניגן בלהקה ששרון היה המתופף בה. בשנת 2023 פורסם במגזין 'קול-פליי' ששוואקי חתם על ייצוג במשרדו של דוד פדידה.

בשנת 2021 הוציא אלבום בשם ''לחיים'' עם מגוון שירים מכל הסגנונות ובתוכו דואט מיוחד בשיר ''לך עצמי'' עם אחיו משה דוד שוואקי שגם הלחין את השיר.

בשנת 2022 הוציא אלבום מחרוזות בשם ''עליה'' עם גדולי המעבדים יואלי דיקמן ,דוד ביתן ,נפתלי שניצלער, בני לאופר, אברומי ברקו, עמירן דביר, מנדי ארשקוביץ ועוד

בשנת 2023 נפרד שוואקי מהמפיק שרון דניאל, וכיום הוא מיוצג במשרדו של המפיק דוד פדידה, כשעל הניהול המוזיקאלי מופקדים מאסטרו יואלי דיקמן ואהרלה נחשוני.

בשנת 2023 הוציא שוואקי שני אלבומים ''גוף ונשמה'' שבתוכו דואטים עם הזמר שלומי שבת וזאנוויל וינברגר ולאחר כמה חודשים הוציא אלבום שני לרגל אירוסי ביתו השנייה בשם ''אהבת עולם''

ביקורת

פרסומו של שוואקי והעובדה שהוא מופיע בהופעות מעורבות, גררו ביקורות מרבנים חרדים. לפני הופעה שלו בנתניה נכתב קול קורא לציבור להדיר את רגליהם מהמופע. בין השאר חתמו על המכתב הרב חיים קניבסקי והרב שלום כהן הקורא לציבור להדיר רגליהם מהמופע[12]. הרב אמנון יצחק הרבה להתבטא נגדו (ובכלל על זמרים חרדים) וקרא עליו כי הוא מושחת ויש לשבור את הקלטות שלו[13], במקביל הראה יעקב שוואקי קשר חם עם הרב עובדיה יוסף, הוא הרבה לבקר אצלו ולהתברך, ובאלבומו "מאמין בניסים" הקדיש לכבודו את השיר "מרן שלי".

דיסקוגרפיה

  • שמעתי (2001)
  • שוואקי 2 (2002)
  • בשמחה - אלבום חתונה (2003)
  • ידיד (2004)
  • בהתעוררות - אלבום קומזיץ(2005)
  • בהופעה בפריז תשס"ו (2006)
  • לשם שמים (2006)
  • בהופעה בקיסריה תשס"ח (2008)
  • עד בלי די (2009)
  • הלהיטים - דיסק משולש (2009)
  • ליבי במזרח (2010) - מוזיקה מזרחית יהודית
  • קיסריה 2 תש"ע (2010)
  • (2012) Cry no more
  • בהופעה בנוקיה (2013)
  • קולות (2014) - אלבום ישראלי
  • מאמין בניסים / (We are a miracle (2016
  • היו זמנים (2017)
  • מוזיקה (2018)
  • היו זמנים 2 (2019)
  • המופע בלייב פארק (2020)
  • לחיים (2021)
  • עליה (2022)
  • גוף ונשמה(2024)
  • אהבת עולם(2024)

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

קליפים

ראיונות וכתבות

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

26569316יעקב שוואקי