יחידה 155

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל יחידה 155. כנפי עטלף המסמל את כוחות הנ"מ, בשילוב עם מחט מצפן או חץ הכוונה.[1]

יחידה 155 או בשמה הראשון סוללה 9 הוקמה בסוף שנות ה-60 כיחידת ההכוונה של צה"ל.

רקע

בצה"ל החליטו לצייד כוחות מיוחדים והליקופטרים במשיב מכ"ם שהיה מאוכן על ידי המכ"מים של יחידה 155 ומהנתונים של טווח וכוון ניתן היה להפוך אותם לנתוני מיקום על מפה טופוגרפית בדיוק של מטרים ספורים ובכך ניתן היה להכווין כוחות מעבר לקווי האויב בכל מזג אויר להנחית אותם במדויק ולהכווין אותם גם במסע הרגלי באמצעות ציוד נישא.

היחידה

יחידה 155 עבדה באופן שוטף באימונים ובמבצעים עם טייסות ההליקופטרים, שייטת 13, שייטת 7 וסיירת מטכ"ל.

במלחמת יום הכיפורים נוצלו יכולות האיכון של היחידה לצורך הכוונת הליקופטרים לחילוץ פצועים. לצורך זה מוקמה בראש ההר באום חשיבה באזור הצופה למרחבי סיני ועד לתעלת סואץ ועשתה עבודה חשובה בהכוונת טייסי 124 לפינוי פצועים.

בתום מלחמת יום כיפור חיל האוויר קיבלה יחידה 155 תחת אחריותה גם את הטיפול במערכת הכחלילית שהיה למעשה טיל (שרייק) אוויר קרקע שהוסב לשימוש כטיל קרקע קרקע לצורך השמדת סוללות טילי הקרקע אוויר של סוריה ומצרים מדגם SA-6, הרעיון היה שאם מטוסי חיל האוויר לא מצליחים לחדור מבעד לטילי הנ"מ ישתמשו ביכולות של הטיל שרייק לצורך ציד של סוללות סאם 6 באמצעות שימוש בטיל כטיל קרקע קרקע שישוגר לכוון הסוללה, ינעל עליה וישמיד אותה.

מספר שבועות מתום מלחמת יום כיפור עבר צוות של יב 155 הכשרה במפעל מבת של התעשייה האווירית בתוספת הכשרת חי"ר קצרה והסוללה הראשונה נשלחה צפונה לתל שאמס על כביש קוניטרה-דמשק מתחת לתל א חרא.

השימוש המבצעי הראשון של הטילים היה מאוחר יותר לקראת מלחמת לבנון הראשונה שאז הושמדו במבצע בזק כל סוללות הנ"מ של הצבא הסורי.

הערות שוליים

  1. ^ קיום היחידה וסמלה נחשפו ב"עמותון" חיל האוויר מס' 12, עמ' 4, 25 בנובמבר 2012. מאוחסן באתר "מכון פישר למחקר אסטרטגי אויר וחלל". אתר ותיקי היחידה מקשר באופן ברור בין יחידה 155 ליחידה/טייסת 153.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

יחידה 15534969450