יאפי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

יאפיאנגלית: Yuppie, קיצור עבור young urban professional) הוא ביטוי שהפך לשגור במהלך שנות ה-80 של המאה ה-20, ומתייחס לצעירים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם, בני המעמד הבינוני-גבוה, תושביה של עיר גדולה, בעלי השכלה ומקצוע צווארון לבן או מקצוע חופשי.

היסטוריה

למרות שהמונח "יאפים" הופיע לראשונה בראשית שנות ה-80 של המאה ה-20, דיון על אנשי מקצוע צעירים ועירוניים התנהל כבר ב-1968, במאמר מדעי שפרסם פליקס קסלר.

הסופר ג'וזף אפשטיין נחשב בטעות למי שטבע את המונח ב-1982, אולם המונח הופיע כבר במאי 1980 במגזין מקומי בשיקגו, במאמר עיתונאי של דן רוטנברג. המונח החל לצבור פופולריות בארצות הברית ב-1983, לאחר שבעל הטור בוב גרין עשה בו שימוש בטור שפרסם על הפעיל החברתי ג'רי רובין, ונתן לטור את הכותרת "מייפי ליאפי" ("From Yippie to Yuppie"). להפצה המהירה של המונח תרמו גם הספר "המדריך ליאפי" שיצא לאור בינואר 1983, והמועמדות של הסנטור גארי הארט, שזכה לכינוי "המועמד היאפי", לתפקיד נשיא ארצות הברית ב-1984. המגזין ניוזוויק הכתיר את 1984 כ"שנת היאפי", וציין שטווח המשכורות והמקצועות של היאפים מעורפל מבחינה דמוגרפית.

במאמר שפורסם ב-Wall Street Journal ב-1985 הייתה התייחסות לתופעה שנקראה "רתיעת היאפים" ("yuppie backlash"), שבה אנשים שתואמים את הפרופיל הדמוגרפי של יאפים מגלים הסתייגות ורתיעה מתיוגם ככאלה. מאוחר יותר, ובמיוחד לאחר יום שני השחור ב-1987, קיבל המונח קונוטציה סוציו-אקונומית שלילית, שנודעת לו עד היום. ב-8 באפריל 1991 הכריז הטיים מגזין על מותו של היאפי, במודעת אבל מדומה שפרסם.

מונחים קשורים

  • העיתונאי דייוויד ברוקס כינה את היאפים "בוהמיינים בורגנים" ("bourgeois bohemians" או בקיצור "Bobos") בספרו משנת 2000 "BoBos in Paradise".
  • באפי (Buppie) הוא כינוי ליאפי אפרו-אמריקאי (black urban professional).
  • יאפיפיקציה מחליפה לעיתים קרובות את הג'נטריפיקציה. פירושה הפיכת אדם, מוצר או מקום מסוים לכאלה שקולעים לטעמם של היאפים.
  • תסמונת העייפות הכרונית זכתה פעמים רבות לכינוי "מחלת היאפים", אף כי האפיון הסוציו-אקונומי של הלוקים בתסמונת נתגלה כבלתי מבוסס.
  • "בול מזון יאפי" הוא מונח סלנג אמריקאי לשטר של 20 דולר, מאחר שהכספומטים בארצות הברית מאפשרים בדרך כלל משיכת שטרות של 20 דולר בלבד.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

יאפי22367602