טפילות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לרווה של צרעות עכבישים (Pimplinae) ניזונה מגופו של עכביש.

המונח טפילות או פרזיטיזםאנגלית: Parasite; מיוונית: parasitos) מתארים מיני יצורים שחיים בתוך או על יצור אחר הקרוי "פונדקאי" (host), וממנו הוא משיג מזון או חומרים אחרים החיוניים לקיומו התקין ולהתרבותו.

במובן הרחב של המילה מתארים כל יצור המשיג את צרכיו השונים - רבייתיים, תזונתיים או חברתיים במינים אחרים ומזיק למארח, והיצור אינו חייב להיקשר ליצור הנטפל.

סיווגים

זכר ונקבה של התולעת הטפילית Ascaris lumbricoides. אורך הנקבה כ-40 ס"מ.
צמד נצמד לגופה של טרוטה ומוצץ את דמה.
פטרית Ophiocordyceps sphecocephala יוצאת מגופו של חרק שבו התארחה.
צמחים טפילים מסוג כשות.
קוקייה אירופית - עוף המטיל ביצים בקן של ציפורים אחרת.

ניתן לחלק את הטפילים השונים על פי מספר סיווגים:

גודל הטפיל (מיקרו\מקרו)

מיקרו-טפילים (microparasites)

כוללים מספר גדול של חיידקים ופרוטוזואה.

מקרו-טפילים (macroparasites)

המקרו-טפילים ברובם הם חרקים, עכבישאים וחסרי חוליות כגון תולעים שטוחות (דוגמת Taenia pisiformis) ותולעים נימיות (דוגמת תולעת גינאה).

מיקום הטפיל על הפונדקאי (פנימי\חיצוני)

טפיל פנימי (endoparasite)

טפיל שחי בתוך גוף הפונדקאי. עם הטפילים הפנימיים נמנים פטריות, חיידקים, חד תאיים, תולעים ועוד. במעי יונקים רבים, כולל בני אדם, חיות תולעים כגון תולעים עגולות (Roundworms), תולעי סרט (tapeworms).
רוב הטפילים הפנימיים חיים במעיים, ברקמות הגוף, כגון בשרירים, בלימפה, חלק קטן מהם פולש לכלי הדם ובנוסף ישנם טפילים פנימיים החיים על גבי העור כמו זחלי זבובים של אסטריתיים, בוהקנים או שחמטניים הגורמים לריממת.[1]

טפיל חיצוני (ectoparasite)

טפיל שחי על פני שטחו של הגוף. קרוי גם אקטוזואון או אפיזואון.

רמת התלות בפונדקאי (בהכרח\תקופתי\חופשי)

טפיל בהכרחלעז: טפיל אובליגטורי - Obligatory Parasite):
טפיל זה אינו יכול לחיות ולהתרבות ללא פונדקאי. רוב הטפילים הפנימיים של יונקים כגון כלבים וחתולים הם טפילים בהכרח. אמנם הביצים של חלקם (כגון תולעת עגולה) יכולים לחיות במצב רדום מחוץ לפונדקאי, אך אינן יכולות להתפתח ללא פונדקאי.

טפיל תקופתי

טפיל זה יכול לנוע מפונדקאי אחד לשני ולעיתים לחיות תקופה קצרה ללא פונדקאי, לדוגמה: קרציה. היא זקוקה לפונדקאי כדי למצוץ את דמו, אך עוברת מפונדקאי אחד לשני.

טפיל חופשי (פקולטטיבי)

טפילים אלו יכולים לחיות, לישון ולהתרבות מחוץ לפונדקאי. לדוגמה התולעת Pelodera strongyloides החיה בבוץ אך אוהבת לעלות על פרווה של יונקים שונים ולגרום בכך לעיתים לזיהומים ודלקות.

מעבר בין פונדקאים (חריג\zoonoses)

טפיל חריג (Aberrant)

רוב הטפילים יכולים לחיות על פונדקאי ספציפי, ואינם יכולים לעבור לסוג פונדקאי אחר. במקרים שהם עוברים לסוג אחר, כזה שאינם מותאמים אליו (ולכן במקרה זה נקראים "חריגים") הם גורמים נזק לא רק לעצמם אלא גם לתגובה חריפה בגוף הפונדקאי, דבר העלול לגרום למחלה קשה.

טפיל Zoonoses

Zoonoses הוא כינוי למחלה היכולה לעבור מבעלי חיים לבני אדם. בהשאלה, טפילים אלה יכולים לעבור בין סוגים שונים של פונדקאים, למשל נמטודות היכולות לעבור ממעי אדם למעי כלב או חתול.

במקרה כזה, התסמינים של הפונדקאים השונים יהיו דומים, וגם שיטות הטיפול לעיתים תהיינה דומות.

מחזור חיים (ישיר\עקיף)

מחזור חיים ישיר (Direct Life Cycle)

טפיל זה אינו זקוק לסביבה אחרת או לנשא כדי לגדל את הדור הבא. לדוגמה, נמטודות.

מחזור חיים עקיף (Indirect Life Cycle)

טפיל זה זקוק לגדל או להעביר את צאצאיו דרך פונדקאי ביניים. למשל, התולעת מסוג heartworms חיות ביונקים כגון כלבים או חתולים. אך בשלב המוקדם של חייהן הן חייבות להתפתח בתוך יתושים, ורק לאחר מכן עוברות ל"פונדקאי הסופי" (Definitive Host).

סוגי טפילים נוספים

טפילים חברתיים (social parasites)

טפילים המשלימים את מחזור חייהם על ידי ניצול התנהגות חברתית של מינים אחרים, כגון הקוקייה המטילה את ביציה בקן של מינים אחרים, קטנים יותר, כך שהגוזל יכול להדוף אותם החוצה ולגדול תחת חסות המין האחר.

טפילי האכלה

ערך מורחב – טפילות האכלה

טפילי האכלה (Kleptoparasitism) הם טפילים שאינם קשורים כמעט לקורבנם ובמקרים רבים יכולים לחיות ללא טפילות כלל, אך מעדיפים להשתלט על טרף של חיה אחרת קטנה יותר. יצורים קטנים יותר משתמשים בתכסיסים הגורמים לחיה גדולה מהם להפיל את טרפה או לגנוב אותו ממנה.

בצמחים - טפילים מלאים לעומת טפילים למחצה

צמחים טפילים מלאים (holoparasites) הם צמחים שלא מבצעים פוטוסינתזה, אלא קולטים חומרים מוטמעים, בנוסף למים ומינרלים, מרקמות הצמח הפונדקאי שלהם.
זאת לעומת טפילים למחצה (hemiparasites), שהם צמחים טפילים המבצעים פוטוסינתזה, אך קולטים מים ומינרלים מהפונדקאי שלהם.

פרזיטואידים

פרזיטואידים הם טפילים שמנצלים את הפונדקאי וגורמים על ידי כך למותו. התפתחותם אינה אפשרית בלעדיו, לעומת הטפיל שחי לצד הפונדקאי.

הגדרות נוספות

טפיל, או "פרזיט" (אנ') משמש גם בשפה היום-יומית, בהשאלה, לתיאור אדם או קבוצת אנשים המתפרנסים או מנצלים אנשים אחרים.

קישורים חיצוניים

  • פרופ' דן יואל, "טפילים בעולם הצמחים" באתר "הספרייה הווירטואלית של מט"ח"; פורסם במקור ב"טבע הדברים" גיליון 4 יוני-יולי 1994.
  • סרטון על טפילים, "The Most Horrifying Parasites!", YouTube
  • הערות שוליים

    1. ^ מקרי ריממת בישראל – כנס החברה האנטומולוגית בישראל, הוועידה ה-29, של מנהל המחקר החקלאי, מרכז וולקני, בית דגן, 7 באוקטובר 2010


    הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
    רשימת התורמים
    רישיון cc-by-sa 3.0