צרעות עכבישים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןצרעות עכבישים
מיון מדעי
משפחה: צרעות עכבישים
תת-משפחות
  • Ceropalinae
  • Ctenocerinae
  • Pepsinae
  • Pompilinae
צרעה ששיתקה עכביש מעבירה אותו לקן שהקימה, שם תטיל בו ביצה

צרעות עכבישים (שם מדעי: Pompilidae; באנגלית: spider wasps, pompilid wasps) היא משפחת צרעות בתפוצה עולמית ובה כ-5,000 מינים בשש תת-משפחות.[1] כל המינים הם יחידאיים ורובם תופסים ומשתקים את טרפם. חלק מהם נוקטים טפילות האכלה, כלומר ניזונים ממזון שצדו צרעות אחרות, וחלקם פרזיטואידים.

בדרום אמריקה נקראים כל מיני צרעות אלה "מרבונטה" (marabunta) או "מרימבונדו" (marimbondo), ובחלקים של ונצואלה וקולומביה קרויים "matacaballos", כלומר "הורגי סוסים". מין בהיר וגדול של הצרעות בברזיל נקרא "fecha-goela", כלומר "נועל גרון", כשהכוונה היא לאפקט העקיצה.

מורפולוגיה

כמו מעופפים חזקים גדולים אחרים, לצרעות העכביש יש בית חזה מפותח. יש להם רגליים ארוכות ורבות מפרקים. הרגל ארוכה מספיק כדי להגיע מעבר לקצה הבטן. הבטן צרה. הגוף בדרך כלל שחור או כחול, לעיתים בעל השתקפות כסופה, אך קיימים גם מינים בהירים רבים. לרוב המינים כנפיים ארוכות, אך ידועים גם מינים קצרי כנפיים וחסרי כנפיים.

הנקבות גדולות במקצת מהזכרים אם כי מחושיהן מורכבים מעט פחות. הרגליים שעירות ובעלות דורבנות. נקבות וזכרים דומים אלה לאלה (אין דו-צורתיות זוויגית, אך הנקבות מעט גדולות יותר. על הכנפיים השחורות יש במקרים רבים צבעי אזהרה כתומים, אדומים, צהובים או לבנים.

רבייה, הטלת ביצים וגדילה

צרעות העכביש הן יחידאיות, ומשתמשות בדרך כלל בעכביש יחיד כבית גידול לפגיותיהן. הן משתקות אותו בעוקצן הרעיל וגוררות את העכביש המשותק למקום שבו הן מקימות לאחר מכן את הקן (אם כי יש צרעות שמקימות את הקן לפני שיתוק העכביש).[2] ביצה בודדת מוטלת בבטן העכביש והקן נחתם. צרעות עכבישים מגנות על קניהן בכך שהן מניחות נמלים מתות בכניסה, והכימיקלים המופרשים מהנמלים המתות מרתיעים טורפים. גודל העכביש המשותק קובע את המין שאליו תתפתח הצרעה הפגית, וכן את גודלה. בעכביש משותק גדול מתפתחת צרעה נקבה גדולה. כשהצרעה בוקעת, היא מתחילה לאכול את העכביש מפנימו, בעודו חי. אחרי שהיא אוכלת את החלקים האכילים של העכביש היא מתגלמת ובוקעת כבוגרת בקיץ הבא.

חלק ממיני צרעות העכביש מטילות ביצים בעכביש שעדיין פעיל חלקית, והצרעות שבוקעות ניזונות על נוזלי העכביש (נוזלי הלימפה, ה-Hemolymph (אנ'), המקבילים לדם ביונקים).

אקולוגיה והתנהגות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צרעות עכבישים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Pitts, James P.; Wasbauer MS & von Dohlen CD (2005). "Preliminary morphological analysis of relationships between the spider wasp subfamilies (Hymenoptera: Pompilidae): revisiting an old problem". Zoologica Scripta. 35 (1): 63–84.
  2. ^ https://australianmuseum.net.au/spider-wasps
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22294566צרעות עכבישים