חסם כניסה לשוק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חסם כניסה לשוק הוא מונח כלכלי שמשמעותו, המכשולים העומדים על דרכה של חברה או פרט המבקשים לפעול בשוק מסוים.

ישנם סוגים רבים של חסמים לכניסה לשוק, חלקם טכניים וחלקם שרירותיים. במקרים רבים, קיימים מספר חסמים בו-זמנית:

  • חסם ידע: חסם כזה קיים כאשר לצורך פעילות בשוק מסוים נדרש ידע מסוים אותו יש להשיגו לפני שניתן יהיה להחל לפעול בשוק או להתחיל לפעול בו ביעילות. הצורך בלמידה, פורמלית או לא, כדי להתחיל לפעול בשוק היא דוגמה טיפוסית לחסם ידע. לדוגמה, אדם המבקש לפתוח פיצרייה נדרש ללמוד כיצד מכינים פיצה, היכן קונים את חומרי הגלם המתאימים, מה הדרך הנכונה לפרסם פיצרייה, וכן הלאה.
  • חסם אמצעי ייצור: חסם כזה קיים כאשר לצורך פעילות בשוק מסוים נדרשים אמצעי ייצור שיש להשיגם לפני שניתן יהיה להחל לפעול בשוק. לדוגמה, כדי לפתוח פיצרייה יש צורך בתנור לאפיית פיצות; כדי לחלק עיתונים יש צורך במכונית חלוקה או אופניים, וכן הלאה. חסם אמצעי ייצור קיים גם כאשר הכניסה לשוק כרוכה בתשלום גבוה מיוחד.
  • חסם רישיון: חסם כזה קיים כאשר לצורך פעילות בשוק מסוים נדרש רישיון מיוחד, שבלעדיו הפעילות בשוק לא תצלח או שאינה חוקית. לדוגמה, אדם המבקש להיות רופא או עורך-דין נדרש לקבל רישיון מיוחד לכך מטעמה של גילדת הרופאים או עורכי-הדין.
  • חסם מכסה: חסם כזה קיים כאשר הכניסה לפעילות בשוק מסוים אפשרית רק למספר מוגבל במכוון של אנשים. דוגמה טיפוסית אחת לכך היה קיומו של נומרוס קלאוסוס, שהגביל את מספרם של היהודים שיכלו ללמוד מקצועות מסוימים. דוגמה אופיינית אחרת היא הגבלת מספר הרישיונות להפעלת מונית.
  • חסם מעמדי: חסם כזה קיים כאשר הכניסה לפעילות בשוק מסוים מותרת רק לבעלי מעמד מסוים או אסורה על בעלי מעמד מסוים. פעמים רבות, החסם המעמדי מקושר עם חסם אמצעי ייצור. לדוגמה, בימי הביניים, כדי להיות אביר נדרש אדם להיות בעליו של אמצעי ייצור בדמות סוס, חסם שהיה משמעותי ביותר עבור רוב אנשי התקופה.
  • חסם גבולות: חסם כזה קיים כאשר הכניסה לפעילות בשוק מעבר לגבול כלשהו אסורה או מוגבלת באופן אחר. דוגמה טיפוסית לחסם גבולות הם מכסים.
  • חסם רגולטורי: חסם כזה קיים כאשר הכניסה לפעילות בשוק כרוכה בעמידה במגוון תנאים אותם מעמיד רגולטור. דוגמה טיפוסית לכך יכולות להוות התקנות שקובע רגולטור בתחום התקשורת או הרפואה. דוגמה אחרת היא הדרישה מרופאים או עורכי-דין לעמוד בשלבי התלמדות ממושכים (סטאז').
  • חסם ביורוקרטי: חסם כזה קיים כאשר הכניסה לפעילות בשוק כרוכה בעמידה בתנאים ביורוקרטיים שונים. לרוב, חסם זה אינו פורמלי, אך למרות זאת קיומו ממשי ביותר. דוגמה טיפוסית לחסם ביורוקרטי הוא הליכי הרישיון הממושכים לביצוע פעולות מסוימות, הגבלות שרירותיות מטעם פקידים, וכדומה.
  • חסם עלויות-תחרות: חסם כזה קיים כאשר הכניסה לפעילות בשוק כרוכה בעלויות מיוחדות הנגרמות בגלל פעולתם של מתחרים בשוק. דוגמה אחת לכך היא הצורך להתמודד עם מתחרים קיימים בשוק המפרסמים ביד רחבה את מוצריהם, מצב בו מתחרים מוכרים את מוצריהם במחיר נמוך במיוחד, או מצב בו מתחרים מנסים לשכנע סוחרים וספקים להימנע משיתוף פעולה עם מתחרה חדש.

קיומם של חלק מחסמי הכניסה לשוק הוא טבעי, במובן זה שפעילות בשוק מסוים כרוכה בדרך כלל בהשקעת הון מסוים ורכישת ידע מסוים כדי שאפשר יהיה לפעול בו ביעילות. במקרים רבים אחרים, עם זאת, החסמים הם שרירותיים ונובעים מפעולתה של גילדה, מתחרים קיימים או ממשלה המעוניינים להגביל את התחרות באמצעות הגבהת חסמי הכניסה לשוק.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
חסם כניסה לשוק22317724