חלפן כספים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חלפן כספים בציור של פייטרו די מיניאטו האיטלקי, משנת 1412

חלפן כספים הוא אדם או ארגון שעיסוקו הוא החלפת מטבעות או שטרות של מדינה אחת באלו של מדינה אחרת. סחר זה היה קודמו של הבנקאות המודרנית.

הופעתו של כסף נייר באמצע המאה ה-17 ופיתוח הבנקאות המודרנית ושערי חליפין במאה ה-20 אפשרו לשוק המרת מטבע להתפתח. והוקמו צ'ינג'ים שנועדו להחלפת מטבעות. גם הבנקים נותנים שירותי המרת מטבעות חוץ.

היסטוריה

בעבר הרחוק, בירושלים, עולי רגל שעלו לבית המקדש בחגי ישראל ומועדיו, היו מחליפים חלק מכספם מהמטבע היווני או הרומי ומטבעות נוספות מארצות מגוריהם, במטבעות ארץ ישראלים, ששימשו לתשלום עבור קורבנות ותרומות לבית המקדש.

במהלך ימי הביניים באירופה, ערים ועיירות רבות הנפיקו מטבעות משלהן, שנשאו לעתים קרובות דיוקן של השליט, כגון המלך הברון או הבישוף האזורי. כאשר זרים, בעיקר סוחרים נודדים, הגיעו למסחר בעיירות, היה להם צורך להחליף מטבעות זרים למטבע המקומי, אצל חלפני כספים מקומיים. חלפני הכספים היו מעריכים את המטבעות הזרים לפי סוג, בלאי ותוקף, ואז ממשערים את ערכו במטבע המקומי. לאחר מכן הסוחר יכול למשוך את הכסף במטבע מקומי לצורך המסחר.

ככל שגדלה פעילותם של חלפני הכספים הם החלו לספק גם מסגרת הלוואות, על ידי הוספת עמלת הלוואה בנוסף לשערי המטטבעות. מאוחר יותר סיפקו ההאבירים טמפלרים שירות זה לצליינים שנסעו לארץ הקודש וממנה.

חלפני כספים בסומליה ב-2014

עבודת החלפן

ידע ומיומנויות

חלפן הכספים בתקופות ההיסטוריות נזקק לידע רב על עדינותם של מטבעות זהב וכסף ועל האותנטיות של המטבעות. ונדרשו שנים של ניסיון על מנת להיות מסוגל להחליט באופן מיידי על ביצוע עסקת החליפין. וגם נצרך לידע רב בחשבון, כי ברוב המקומות לא השתמשו בשיטה העשרונית לחישובי המטבעות.

חלפן כספים היה צריך גם לדעת הנהלת חשבונות. הפעילות בירידי המסחר כללה קבלת פיקדונות מהסוחרים לתקופת שהותם ביריד, כשהפיקדון נרשם בספרי חלפני הכספים, ובזמן רכישת טובין, הופחת הסכום ונרשם לטובת המוכר. בסיום היריד הסוחר המפקיד קיבל בחזרה רק את היתרה מהסכום שהפקיד, והשאר הועבר למוכרים.[1]

ציוד

בעבר, העסק התנהל ברחוב, והיה צורך בשולחן שעליו הניח הסוחר את מטבעותיו, וכלי כתיבה לרישום הכספים, וזה הספיק לעבודתו של החלפן. מאוחר יותר, עם כניסתן של הגילדות, הוקמו מקומות קבועים יותר, שבהם ניתן היה למצוא כמה חלפני כספים. בהמשך, משרדי החלפניות התנהלו כעסק בחנות יחודית. כיום, בדרך כלל זה כולל מכונות אוטומטיות לספירת כספים, חדר משוריין, וכספות חסינות מפריצה ואש.

אטימולוגיה

חלפני כספים שלא יכלו לעמוד בהתחייבויותיהם, שולחנם נופץ. באיטלקית banca rotta (תרגום מילולי: שולחן שבור), וזה מזכיר את המילה הגרמנית Bankrott ובאנגלית הפך לBankruptcy שמשמעותה בעברית היא פשיטת רגל.

בעת החדשה

מקצוע חלפן הכספים ברובו, הפך למקצוע הבנקאי, אך עדיין נשארו גם חלפני מטבעות כמו בעת העתיקה, הממירים כסף זר, בעיקר מטבעות שנסחרות ברוב העולם, בכסף מקומי.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חלפן כספים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Josef Kulischer: היסטוריה כלכלית של ימי הביניים. מסת"ב 3-486-41976-5 עמוד 330
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

חלפן כספים39999013Q988618