חורף 1946–1947 בממלכה המאוחדת
חורף 1946–1947 בממלכה המאוחדת היה חורף קשה במיוחד, אשר נודעה לו השפעה מרחיקת לכת על המדינה. כלכלתה ורמת החיים בה, שהיו ירודים ממילא בעקבות תלאות מלחמת העולם השנייה, נפגעו קשות עקב אירועי החורף, ולכך הייתה השפעה של ממש על החיים הציבוריים בה.
החורף
מזג אוויר קר פקד את בריטניה כבר בדצמבר 1946, אך החל ב-21 בינואר התחוללו בה פרקי מזג אוויר קר במיוחד. הטמפרטורות ירדו בינואר מתחת לאפס ועד 21 מעלות מתחת לאפס במחוז בדפורדשייר. הקור הביא עמו סופות שלגים שכיסו את הארץ. חודש פברואר היה קר במיוחד. באנגליה ובויילס היו בפברואר כולו רק 31 שעות אור שמש. בחלק מהמקומות ירד שלג ב-26 מתוך 28 ימים בחודש זה. במהלך פברואר הופרע שירות המעבורות לבלגיה בשל הופעת קרח צף בתעלת למאנש. נהר התמזה בלונדון קפא. שלג כבד המשיך לרדת בראשית חודש מרץ ובמקומות מסוימים הוא נערם לעומק של שני מטר ויותר.
סופות השלגים הכבדות הביאו לחסימת כ-300 כבישים וכן מסילות ברזל. הדרכים אל מאות כפרים נותקו. בעלי חיים רבים במשקי החי, כולל כבשים ועופות, קפאו למוות או גוועו עקב מחסור במזון. לקראת סוף פברואר נוצר חשש למחסור במזון שכן הובלתו הייתה קשה ויבול הירקות נפגע עקב הקור.
חסימת דרכי התחבורה עקב השלג הכבידה מאד על הובלת פחם אל תחנות הכוח במדינה. כ-750 אלף קרונות פחם נתקעו בדרכים עקב ירידת השלג. כמו כן מצבורי פחם גדולים קפאו בקור עד שלא ניתן היה לשנע אותם. נעשו מאמצים רבים לספק פחם לתחנות הכוח על ידי אוניות, אך תנאי הים הסוערים היקשו על כך עד סוף פברואר. תחנות כוח רבות נאלצו להפסיק לפעול ועקב כך נגרמו הפרעות חמורות לאספקת החשמל במדינה. עקב המצב הוצבו 100 אלף חיילים בריטים ופולנים ושבויים גרמנים לעבודה ידנית בפינוי השלג ממסילות הברזל. בנוסף ערך הצי המלכותי את מבצע ענבי שועל, שבמסגרתו עגנו צוללות של הצי בבסיסים ויישובים לאורך חופי בריטניה וסיפקו להם חשמל שיוצר בגנרטורים שלהן.
הממשלה נקטה צעדים לצמצום צריכת החשמל והפחיתה את אספקתו למגזר הביתי עד לכ-19 שעות ביממה. המחסור בחשמל פגע קשות בתפוקת המגזר התעשייתי. עסקים פרטיים רבים קרסו וכארבעה מיליון עובדים איבדו את משרותיהם. התחבורה הציבורית צומצמה. מצוקת החשמל הביאה גם לצמצום שידורי הרדיו ולהשעיית שידורי הטלוויזיה. עיתונים שונים נדרשו להימנע מלהופיע או לצמצם את גיליונותיהם. הממשלה גם החמירה את קיצוב המזון שהיה עדיין בתוקפו עד לרמות נמוכות יותר מאשר בימי המלחמה. מצב זה בצירוף הקור הרב פגעו במוראל הציבור.
במחצית מרץ ירדו גשמים כבדים אך גם חלה התחממות אשר הביאה להפשרת השלג הרב שכיסה את האדמה. עקב כך התרחשו הצפות של שטחים נרחבים באזורים הנמוכים של המדינה. מספר נהרות כולל התמזה עלו על גדותיהם. ההצפות פגעו בכ-100 אלף נכסים.
החורף במדינות אירופה אחרות
מדינות נוספות באירופה סבלו מהחורף הקר והמושלג, במיוחד במרכז היבשת, באזור הבלטי הדרומי ובצפון צרפת. בדרום צרפת, ספרד ופורטוגל ירדו גשמים רבים מהרגיל אך הטמפרטורות היו גבוהות יותר. בגיברלטר למשל ירדו בפברואר 240 מילימטר גשם, פי שלושה מהממוצע. בברלין החרבה והכבושה אירעו כ-150 מקרי מוות עקב מזג האוויר ומחסור במזון. בתי ספר בהולנד נסגרו ובאירלנד נסגרו עסקים וצומצמה אספקת הגז למגזר הביתי.
השלכות
עקב תלאות החורף היה ברור כבר בפברואר כי התפוקה התעשייתית השנתית בבריטניה תפחת בכ-10%. יבול הדגנים ותפוחי האדמה ירד ב-10 עד 20 אחוז. כרבע מראשי הצאן במדינה מתו ושש שנים חלפו בטרם שבו העדרים לגודלם לפני האסון. ההצפות שהתרחשו עם הפשרת השלגים במרץ הוסיפו נזקים בסכום של 250 עד 375 מיליון לירות (במחירי אותו זמן).
משבר החורף התרחש בעת שהממשלה הגדילה מאד את ההוצאה הציבורית, בין השאר לצורך השיקום לאחר המלחמה והקמת שירות הבריאות הלאומי החדש. על רקע זה והתחזקות הדולר האמריקאי בעולם נאלצה הממשלה לאפשר פיחות חד בשער החליפין של הלירה - מ-4.03 דולר ל-2.80 דולר. זה היה מאורע משמעותי בתהליך של אבדן מעמד המעצמה של בריטניה לאחר המלחמה. אלפי בריטים היגרו מן המדינה בעקבות חורף 1946-1947, בעיקר אל אוסטרליה.
תלאות החורף כרסמו מאד באמונו של הציבור הבריטי בממשלת הלייבור בראשותו של קלמנט אטלי, הממשלה שהלאימה זמן לא רב לפני כן את תעשיות הפחם והחשמל. במיוחד יצא הקצף על שר הדלק והאנרגיה עמנואל שינוול, שבחודשי החורף הוצמדה לו שמירה משטרתית מחשש לשלומו. יוחסה לו האחריות לכך שבראשית החורף הוחזק במדינה מלאי פחם לארבעה שבועות של צריכה לעומת עשרה עד 12 שבועות כפי שהיה נהוג לפני המלחמה. שינוול הוזהר בחודש אוקטובר כי המלאי אינו מספיק, אך העדיף לקוות כי החורף יהיה קל, באופן שמלאי הפחם יספיק והוא לא יצטרך להתעמת בנוגע לרמת הצבירה שלו עם האיגוד הלאומי החזק של עובדי המכרות. שינוול לא הודה מעולם בטעותו, אך באוקטובר 1947 נאלץ לעבור לתפקיד אחר בממשלה. מפלגת הלייבור הפסידה בבחירות של 1950 78 מושבים - כחמישית ממושביה בפרלמנט - אך לא איבדה את אחיזתה בשלטון.
מאורעות חורף 1947 בבריטניה ובארצות אירופה האחרות היו בין הגורמים שהביאו את ארצות הברית ליזום את תוכנית מרשל לשיקום כלכלותיהן של ארצות אירופה.
קישורים חיצוניים
- מידע על החורף, באתר Winter 1947
- על החורף, באתר Markvoganweather
- על החורף, באתר Wattsupwiththat
- Famous British Winters, באתר Netweather.tv
28848274חורף 1946–1947 בממלכה המאוחדת