חד-קרן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף חדקרן)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דגם של חד-קרן באוניברסיטת ציריך
איור של חד-קרן מספר חיות (1607) מאת אדוארד טופסל

חד-קרן הוא יצור שמקורו באגדות והמיתולוגיות של אירופה העתיקה וימי הביניים. הוא מתואר כיצור דמוי שור או סוס לבן צחור, בעל קרן אחת על מצחו, הנחשבת לבעלת תכונות קסומות ואציליות.

החד-קרן מופיע במיתולוגיות שונות, אך המשותף לכל הסיפורים הוא שבכולם החד-קרן מתואר כחיה נאצלת וטהורה.
מסופר על החד-קרן שצבעו צחור, קרנו כסופה, ושאינו פוגע בחי ובצומח ומתקיים רק מטל הבוקר.

מקורות לחד-קרן

אחת הסברות היא שהחד-קרן נוסף למיתולוגיה, בייחוד הבריטית והצרפתית, אחרי שאנשים מהעולם הישן (אירופה) ביקרו באפריקה וחזו בפעם הראשונה בקרנפים, כיוון שהחד-קרן מזכיר את האמונות הרווחות במזרח לגבי הסגולות ה"טמונות" בקרנו של הקרנף.

סברה אחרת היא שמקור האגדה בשן של לווייתן החדשן חדקרן או דמותו של הראם - מין של אנטילופה בעלת שתי קרניים דקות וישרות, שממבט מן הצד נראות כמו קרן אחת. לחלופין הוצע גם מראה של סוס עם קרן על החוטם.

ביהדות

מקור יהודי אפשרי לקיומו של יצור קדום הדומה לחד-קרן, הוא בדברי התלמוד[1]: "אמר רב יהודה: שור שהקריב אדם-הראשון, קרן אחת הייתה לו במצחו, שנאמר (ספר תהילים, פרק ס"ט, פסוק ל"ב) "וְתִיטַב לַה' מִשּׁוֹר פָּר מַקְרִן מַפְרִיס". כמו כן בגמרא מדובר אודות בעל חיים בשם 'תחש', שהתגלה לבני ישראל במדבר, שגם הוא היה בעל קרן אחת בלבד.

במקום אחר בתלמוד[2] מוזכרת חיה בשם "קרש" שיש לה קרן אחת, ולדעת רבי אבין בירושלמי הוא ה"תחש" ששימש למשכן. יש שזיהו חיה זאת עם הג'ירפה[3].

דניאל בחזונו ראה תיש חד-קרן שרומס איל. בהמשך מסביר לו המלאך גבריאל כי התיש רומז למלך יוון, והקרן האחת רומזת למלך הראשון - אלכסנדר הגדול שרומס את דריווש מלך פרס[4].

החד-קרן באמנות ובתרבות

סדרות שטיחי קיר

ספרים

שונות

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

חד-קרן27667983