ח"י רוטל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
והנה בהשמחה זו ראיתי בעיני שהיו שני אנשים שהיו להם משקה הרבה והיו מבקשים לכל איש שישתה משקה שלהם, ושאלתי מה זה, וסיפרו לי שאחד הביא קטן שלו על שמחת התגלחת, והוא לא היו לו ילדים ארבעה עשר שנים, ופעם אחת היו בל"ג בעומר ובתוך השמחה ענה בקול גדול "אני מנדר שמונה עשר ראטיל משקה על שמחת רשב"י שיעזור לי ה' בזו השנה בן זכר", וענו כל העם בקול אמן, בשנה זו נתעברה זוגתו וילדה לו בן, וכעת הגיע זמן התגלחת ושילם נדרו כאשר נדר.
ואיש השני לא היה לו ילדים עשר שנים ענה אחריו כנ"ל, ועזר לו ה' גם. כן שמעתי מפיהם בעצמם, ומי שהוא במירון מרגיש בחוש שהשמחה הוא בכח רשב"י שרוצה בזה שיהיה משתה ושמחה בזה היום.

– רבי יהודה לייבוש הורנשטיין, טל ירושלים, ירושלים ה'תרל"ג

ח"י רוטל (ראטל) הוא מנהג ותיק של חלוקת יין במהלך הילולת רבי שמעון בר יוחאי, יש המחלקים גם מיץ ענבים או משקאות אחרים. המנהג נחשב כסגולה, בעיקר לזרע של קיימא.

מקורות

מכתבו של רבי בן ציון הלברשטאם

יש שחיברו בין הסגולה לתיאור באגרות רבי עובדיה מברטנורא על הילולא בקבר שמואל הנביא בכ"ח אייר; ביום מיתתו באים מכל הסביבות ומדליקים עליו אבוקות גדולות... אומרים שהרבה עקרות נפקדו וחולים נתרפאו בנדר ובנדבה שהתנדבו למקום ההוא, וזאת לפי הערת מדפיס דרכי ציון שטען כי יש להגיה להילולת הרשב"י החלה בי"ח באייר[1], אך אברהם יערי באגרות ארץ ישראל לא קיבל הגהה זו[2].

המנהג מוזכר לראשונה בחיבור טל ירושלים[3] (ה'תרל"ג) של רבי יהודה לייבוש אורנשטיין[4][5][6]. פרסומו העיקרי של המנהג הוא מספר טעמי המנהגים המעתיק מכתב של האדמו"ר מבאבוב - רבי בן ציון הלברשטאם אל הרב יעקב שמרלר משנת ה'תרע"ב, בו נכתב כי שמע מאנשי ארץ ישראל על הסגולה, וברצונו למנות את הנמען כשליח לקיים את הסגולה למען זוג חשוך ילדים[7].

המנהג

המנהג המקורי הוא לחלק יין במשקל 18 רוטלים - יחידות מידה עות'מאניות, בהשוואה למידות הנהוגות כיום יש לחלק 54 ליטרים. המשמעות של ההכפלה ב-18 היא בגימטריה של המספר - חי. יש הטוענים כי אין צורך לחלק כנגד מידות הרוטל שהיו נהוגות בזמן התהוות המנהג, וזאת משום שלא היה עניין מיוחד במידת הרוטל, אלא היא נבחרה כברירת מחדל מפאת הגודל הקבוע של חביות היין. כך שמאחר ואכסון היין קיים כבר גם במידות קטנות יותר, ניתן באותה מידה לנדב 18 יחידות של יין המכילות פחות מרוטל[8].

ישנם חילוקי מנהגים בזמן ההבאה למירון; יש המבטיחים את החלוקה וממתינים לישועה[9] ויש המביאים מיד. בעדותו של רבי יהודה לייבוש מוזכר מנהג לחלק את היין יחד עם שמחת החלאקה לילד שנולד מכח הסגולה[5]. ארגוני הכנסת אורחים בהילולא מציעים לערוך את הסגולה דרכם[10].

תפוצה

בין העולים למירון המנהג נפוץ בעיקר בקהילות הירושלמיות והחסידיות, המנהג מקובל גם בהדלקות או סעודות הילולא בכל מקום ולא בהכרח במירון. אך אצל הספרדים המנהג לא זכה לתפוצה רחבה, הרב מרדכי אליהו כתב כי בזוהר ובן איש חי אין כל יסוד למנהג זה ואין טעם לחלק יין, וגם מי שבחר לחלק לא יגביל את עצמו לח"י רוטל אלא יחלק כמה שיותר[11].

בחסידות חב"ד ישנה התרמה נרחבת במסגרת הסגולה לצרכי תהלוכות ל"ג בעומר ברחבי העולם. לא הייתה לכך התייחסות מפורשת מצד אדמו"רי החסידות, אך ישנו מכתב מרבי מנחם מנדל שניאורסון לתרום צדקה בל"ג בעומר כמניין ח"י[12], ואצל האדמו"ר האמצעי היה ל"ג בעומר נחשב כזמן סגולי בענייני ילדים[13][14].

לקריאה נוספת

  • ברוך לב, אין תקלות בחיים, נפלאותיו לבני אדם - א, חצור הגלילית, עמוד 15.
  • כדאי הוא רבי שמעון, שם, עמוד 23.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ איגרת השנית מר"ע מברטנורא, דרכי ציון, באתר היברובוקס
  2. ^ אברהם יערי, איגרת רבינו עובדיה מברטנורא, אגרות ארץ ישראל, באתר היברובוקס
  3. ^ הקדמה לשו"ת מהרי"ל לא אבוש.
  4. ^ אב"ד פלטיצ'ן וראב"ד עדת החסידים בירושלים
  5. ^ 5.0 5.1 רבי יהודה לייבוש אורנשטיין מפלטישאן, טל ירושלים, דף י' עמוד א', באתר היברובוקס
  6. ^ מרדכי גנוט, ואמרתם כה לח"י רוטל, לוח דבר בעתו, באתר היברובוקס
  7. ^ רבי אברהם יצחק שפרלינג, ענייני הילולא דרשב"י, טעמי המנהגים, עמוד רסג, באתר היברובוקס
  8. ^ הטענה מובאת במאמרו של מרדכי גנוט, ואמרתם כה לח"י רוטל, לוח דבר בעתו, באתר היברובוקס
  9. ^ לפי המקורות כך היה המנהג המקורי, טענה זו מובאת במאמרו של מרדכי גנוט, ואמרתם כה לח"י רוטל, לוח דבר בעתו, באתר היברובוקס
  10. ^ ראו לדוגמא את פרסומי האירגונים הילולא דרשב"י ואוהל הרשב"י; עיתון העדה, באתר אוצר החכמה קישור המכיל תוכן פרסומי, מוטב להחליפו במקור אחר
  11. ^ הרב מרדכי אליהו, מקור מנהג ח"י רוטל, דברי מרדכי ויקרא, עמ' רסז, באתר אוצר החכמה (צפייה מוגבלת למנויים)
  12. ^ ח"י רוטל באתר דעת
  13. ^ רבי מנחם מנדל שניאורסון, י"ח באייר, היום יום, באתר היברובוקס (באידיש)
  14. ^ ח"י רוטל באתר חב"ד אור בלב קישור המכיל תוכן פרסומי, מוטב להחליפו במקור אחר