זכרני נא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
זכרני נא
שיר בביצוע דב שורין, להקת כיכר ציון
מתוך האלבום אוהב ה'
יצא לאור 1999
סוגה מוזיקה חסידית
אורך 4:13
כתיבה מן המקורות
לחן דב שורין

זכרני נא הוא שיר בסגנון רוק חסידי שהולחן ובוצע על ידי דב שורין ב-1996 למילים מתוך ספר שופטים. השיר הוקלט באלבום "אוהב ה'" של שורין ולהקת כיכר ציון ב-1999, וזכה לפופולריות רבה יותר בשנת 2002 אז יצא באלבום "נקמה" של שורין ובאלבום "הנשמה לך 4" של תזמורת שלהבת.

השיר התפרסם גם כשיר נקמה פופולרי בקרב נוער הגבעות, אשר מחליף את אחת המילים בפסוק מספר שופטים מ"מפלשתים" ל"מפלסטין"[1][2].

פרסום השיר

השיר הולחן על ידי דב שורין בעקבות רציחתם של ירון ואפי אונגר על ידי מחבלים פלסטינים, לא הרחק מקבר שמשון. הוא הלחין פסוק מדבריו של שמשון, שהתפלל להשם, לאחר שהפלשתים עקרו את עיניו, שייתן לו כוח לנקום באויביו בפעם האחרונה, ואז הפיל את הבניין על עצמו ועל שוביו.

”זָכְרֵנִי נָא וְחַזְּקֵנִי נָא אַךְ הַפַּעַם הַזֶּה, הָאֱלֹקִים, וְאִנָּקְמָה נְקַם אַחַת מִשְּׁתֵי עֵינַי, מִפְּלִשְׁתִּים” (שופטים, ט"ז כח)

מילות השיר מבוססות על פסוק אחד בספר שופטים (למעט 7 המילים הראשונות בפסוק[3]). בביצוע המקורי באלבום אוהב ה' (1999) שמר שורין על מילות הפסוק, אך בביצועים אחרים שלו ושל אחרים הוחלפה המילה "מפלשתים", במילה "מפלסטין".

בריאיון אמר שורין שהוא לא אהב את השיר, כי הוא אינו בסגנון שלו, המשלב ביטלס וקרליבך, והוא חשב כי הוא מתאים יותר לסגנונו של מרדכי בן-דוד. השיר הוקלט לראשונה על ידי שורין ולהקת כיכר ציון ב-1999 באלבומו "אוהב ה'" (Madly In Love With The One Above), אך זכה לפרסום רב יותר לאחר שתזמורת שלהבת עשתה לו קאבר[4]. בביצוע זה, תזמורת שלהבת שמרה בשירה על נוסח הפסוק המקורי. עמנואל שילה סיפר כי השמיע את השיר בתוכניתו בערוץ 7 לאחר פיגועים במהלך האינתיפאדה השנייה כמעין תגובה לשיר "דרכנו" של דני בסן ששודר אז ברשתות אחרות לאחר פיגועים[5]. עם זאת, כתב שילה שהמסר של שמשון אינו מתאים לתקופתנו, שבה הממשלה צריכה לנקום, וגם אינו מתאים לחתונות[6].

גרסאות כיסוי נוספות של השיר כוללות ביצוע של דדי גראוכר ויונתן פורת באלבומם המשותף "דדי ויונתן" (2004) וביצוע של אריאל זילבר בדיסק "ימים כתומים: שירי תקווה ואמונה" שיצא ב-2005 בעקבות ביצוע תוכנית ההתנתקות. מילות השיר היוו את המקור לשם הסרט התיעודי נקם אחת משתי עיני (גר') של אבי מוגרבי מאותה שנה ושכלל, בין השאר, ביצוע של שורין לשיר באירוע של מפלגת כהנא חי בו החליף את המילה פלשתים בפלסטין[7].

השיר זכה לתשומת לב בדצמבר 2015, אז פרסם רועי שרון מערוץ 10 תיעוד חתונה של אנשי ימין קיצוני הרוקדים לקול השיר, כשבידי מקצת הרוקדים כלי נשק, ואחד הנוכחים דוקר תמונה של הפעוט עלי דוואבשה שנרצח בעיירה דומא[1].

הפולמוס אודות השיר

אנשי ימין קיצוני שרים שיר זה עם המילה "פלסטין" (בדומה לביצוע המאוחר של דב שורין עצמו), לצד שירי נקמה נוספים.

מספר רבנים התייחסו לתופעת שירי הנקמה. יובל שרלו אסר על תלמידיו לשיר שירי נקמה וטען שהם משחיתים את הנשמה[8]. הרב חיים דרוקמן אמר שאף על פי שהוא אינו מתלהב מהשיר הוא אינו רואה בו פסול כל עוד ברור שמעשי נקמה אסורים[9]. הרב זלמן מלמד ענה שהשיר מבוסס על פסוק מהנביאים ויש בהחלט מקום לנקמה ברוצחים כמו הנאצים ודומיהם[10]. סולן שלהבת, גלעד פוטולסקי, כתב כי השיר הוא מוזיקה חסידית לגיטימית, והבעייתיות היא כאשר משתמשים בשיר זה למעשים חסרי אחריות[11].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 רועי שרון, בחתונה בימין הקיצוני: ריקוד עם סכינים ותמונת עלי דוואבשה, באתר של "רשת 13", 23 בדצמבר 2015 (במקור, מאתר "nana10").
  2. ^ cytryn wedding ,זכריני נא, חתונת שמשון סיטרין, סרטון באתר יוטיוב (אורך: 2:07)
  3. ^ הפסוק מתחיל במילים: "וַיִּקְרָא שִׁמְשׁוֹן אֶל ה' וַיֹּאמַר ה' אלקים זכרני נא..."
  4. ^ בריאיון לערוץ 10. דב שורין מלחין "זכרני נא" לא רואה בעיה בריקוד הסכינים, באתר בחדרי חרדים
  5. ^ השיר חודש באותה תקופה כשיר הנושא של עונה 2 של הסדרה הבורגנים בביצוען של חני פירסטנברג ושרית וינו-אלעד והפך ללהיט.
  6. ^ עמנואל שילה, גלגולו של ניגון, באתר ערוץ 7, י"ט בטבת תשע"ו, 31 בדצמבר 2015
  7. ^ נקם אחת משתי עיני, קדימון הסרט באתר יוטיוב
  8. ^ שירי נקמה, כ"ג תשרי תשס"ג, אתר מורשת
  9. ^ יאיר שלג, מנהג חדש בציונות הדתית: שירי נקמה, באתר הארץ, נובמבר 2005.
  10. ^ הרב זלמן מלמד, שירי נקמה???, ב אב תשס"ד, אתר כיפה
  11. ^ נעמה בן חיים, גלעד פוטולסקי: השיר אינו בעיה, באתר ערוץ 7
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35297410זכרני נא