ז'ורז' פרידל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ז'ורז' פרידל
Georges Friedel
ז'ורז' פרידל
ז'ורז' פרידל
ז'ורז' פרידל
לידה 19 ביולי 1865
פטירה 11 בדצמבר 1933 (בגיל 68)
ענף מדעי מינרלוגיה וקריסטלוגרפיה
מקום מגורים צרפת
תרומות עיקריות
מגלה חוק פרידל ומלח פרידל הקרויים על שמו

ז'ורז' פרידלצרפתית: Georges Friedel‏; 19 ביולי 1865 במילוז11 בדצמבר 1933 בשטרסבורג) היה מינרלוג וקריסטלוגרף צרפתי. על שמו חוק פרידל ומלח פרידל.

ביוגרפיה

ז'ורז' פרידל היה בנו של הכימאי הנודע שארל פרידל שהיה חבר בקולז' דה פראנס כפרופסור למינרלוגיה ולכימיה אורגנית בפקולטה למדעים. שארל פרידל היה גם אחראי על האוספים של מינרלוגיה בבית הספר הלאומי למכרות (École nationale supérieure des Mines) שבפריז[1], ובתוקף תפקידו זה קיבל במוסד דירה ובה התגורר עד 1880. ז'ורז' פרידל נולד אמנם במילוז[2], אך ילדותו ונעוריו עד גיל 15 עברו במוסד זה. בין השנים 1885 ל-1887 למד פרידל באקול פוליטכניק שבפריז והמשיך אחר כך ללימודי הנדסה בבית הספר למכרות. מורהו בתקופה זו היה המינרלוג והקריסטלוגרף פרנסואה ארנסט מאלאר. אביו של פרידל היה עדיין האחראי על האוספים במוסד והשניים ערכו מחקרים על מינרלים יחד.

פרידל סיים את לימודיו ב-1891 והתמנה למהנדס האחראי על המכרות במולן (Moulins). ב-1893 הוא הצטרף לסגל ההוראה של בית הספר למכרות בסנט אטיין, כיום École Nationale Supérieure des Mines de Saint-Étienne, תחילה כמרצה לאבחון מינרלים ולמטלורגיה ואחר כך כמרצה לפיזיקה, מינרלוגיה, גאולוגיה ויישומי חשמל בהנדסת מכרות. תוך כדי כך המשיך פרידל לעסוק בתפקידו כאחראי על הנדסת המכרות עד אפריל 1894. מ-1899 הרצה פרידל על מינרלוגיה וגאולוגיה בלבד, ומ-1907, לאחר שנתמנה למנהל בית הספר למכרות, הוא הרצה על מינרלוגיה בלבד.

עם סיום מלחמת העולם הראשונה חזרה אלזס לשליטה צרפתית. פרידל, יליד אלזס, שדחה בעבר הצעות לקבלת משרה בבית הספר הלאומי למכרות בפריז, רצה לחזור למחוז מולדתו והציע עצמו למשרה באוניברסיטת שטרסבורג. ב-1919 הוא מונה למנהל המכון למדעי הגאולוגיה באוניברסיטה, והעביר קורסים במינרלוגיה וקריסטלוגרפיה. בשל בריאותו הרופפת, הוא פרש לגמלאות מוקדמות ב-1930, ומת ב-1933.

פרידל היה נשוי ואב לחמישה ילדים.

עבודתו המדעית

כמו מאלאר שהיה המורה שלו, התרכז פרידל בתאוריות של אוגוסט בראבה, מחלוצי הקריסטלוגרפיה. פרידל הצליח להוכיח את ההשערות התאורטיות של בראבה (סריגי בראבה) בעזרת ניסויים שנערכו על גבישים בטכניקה של קריסטלוגרפיה באמצעות קרני רנטגן. אחת התגליות החשובות ביותר שלו היה חוק פרידל הנושא כיום את שמו.

מלח פרידל

ב-1897 הצליח פרידל לבצע סינתזה ולזהות את הקלציום כלורואלומינט (Ca2Al(OH)6(Cl, OH) • 2 H2O), מינרל מחליף יונים הקרוי על שמו מלח פרידל. פרידל הצליח גם לבצע סינתזה של קלציום אלומינט ב-1903 במסגרת עבודתו על התאוריה של גבישים תאומים.

מספריו

  • Groupements cristallins (1904)
  • Études sur les lois de Bravais (1907)
  • Les états mésomorphes de la matière (1922)

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ז'ורז' פרידל בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ פרידל גילה את המינרל וורציט, סוג של ספלריט, ועל שמו המינרל פרידליט
  2. ^ ב-1870, 5 שנים לאחר שפרידל נולד, סופחה העיר לקיסרות הגרמנית בעקבות תבוסת הצרפתים במלחמת צרפת פרוסיה