רפואה וטרינרית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף וטרינריה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רופא וטרינר מטפל בחתול

רפואה וטרינרית עוסקת באבחון, בטיפול ובריפוי בעלי חיים. רפואה וטרינרית חיונית לגידול בעלי חיים בתחום החקלאות, לשמירה על בריאות בעלי חיים ומניעת תפוצת מחלות בבעלי חיים. רפואה וטרינרית ותיקה כמו רפואת האדם, אך נותרה מאחור בכל הקשור להתפתחות טכנולוגית. בזמן האחרון היא גדלה במהירות הודות לגילוי שיטות הטיפול לרוב המינים. כיום בעלי החיים מקבלים טיפול מתקדם, הכולל שירותי רפואת שיניים וכירורגיה לצד טיפול הורמונלי ואנטיביוטי.

יסודותיה של הרפואה הווטרינרית עתיקים מאד. ניתן למצוא רישומים מסין העתיקה העוסקים ברפואת סוסים ועדויות על קיומם של "מרפאי סוסים" כבר במאה ה-18 לפני הספירה[1]. נתגלו כתבים סיניים עתיקים רבים העוסקים ברפואת סוסים החל משנת 221 לפני הספירה. בכתבי רפואת הסוסים הסינית הופיעו שרטוטים מדויקים של אנטומית סוסים וכן הוראות לאקופונקטורה לסוסים. יש הטוענים כי הסינים ביצעו אקופונקטורה לסוסים אף בטרם החלו לבצע טיפולים אלה על בני אדם, עובדה המדגישה את חשיבותו של הסוס בסין העתיקה.

בתקופת הרפובליקה הרומית המליץ קאטו על תרופה למחלת שחין הצאן. הסופר הרומי קולומלה אשר חי במאה ה-1 לספירה, טען כי מוטב לרפא פצעים מוגלתיים בחיות בניתוח ולא בתרופות ואז לרחוץ את הפצע בשתן שוורים ולחבוש אותו בתחבושת.

לימודי הרפואה הווטרינרית בישראל מתקיימים בבית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי בראשון לציון, שהוא חלק מפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית של האוניברסיטה העברית בירושלים.

תחומי התמקדות בלימודי בווטרינריה

  • וטרינר - חיות מחמד - וטרינר המתמחה בחיות בית מטפל בחיות מחמד נפוצות, עיקר התמחותו מכוונת לכלבים וחתולים אך לעיתים גם מכרסמים, זוחלים ותוכים. וטרינר בעל התמחות בחיות מחמד עובד בדרך כלל במרפאות פרטיות או בעמותות לבעלי חיים.
  • וטרינר - חיות אקזוטיות וחיות בר - וטרינרים הנדרשים לידע רחב בניסיון עם מספר גדול ומגוון של חיות בית אקזוטיות כמו תוכים, איגואנות, צבים, צ'ינצ'ילות, נחשים ועוד. וטרינרים בדרך כלל בגני חיות, רשויות הטבע,
  • וטרינר - חיות משק - התמחות הכוללת לרוב טיפול בחיות משק כמו פרות, כבשים וחזירים. התמחות הכוללת עבודה וטיפול בתוך משקים חקלאיים או תחת שירות וטרינרי המפקח על גידול חיות המשק.
  • וטרינר - סוסים - התמחות הכוללת טיפול בסוסים היא נפרדת במרבית המקרים מזו של שאר חיות המשק. הווטרינרים בדרך כלל מועסקים בחוות גדולות או נעים בין החוות והמשקים בהם מוחזקים הסוסים.

תחומי התמחות בלימודי הרפואה הווטרינרית

בדומה לרפואה הומנית, גם ברפואה הווטרינרית קיימים מסלולי ‏התמחות שונים. אורך ‏תקופת ההתמחות הוא ארבע שנים. ‏בתנאים מסוימים, ובכפוף לאישורה של ועדת ‏ההתמחות העליונה, ‏ניתן לפצל את תקופת ההתמחות לתקופות מִשנה כאשר סיכומן ‏‏הכולל לא ייפול מארבע שנים. ההתמחות מבוצעת בהדרכתו של ‏מומחה מוכר בתחום ‏הרלוונטי ורובה מתבצע במסגרת "מוסד ‏מוכר". שניים מהמוסדות המוכרים העיקריים ‏לצורך זה הם המכון ‏הווטרינרי ע"ש קימרון ובית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי‎‏, ‏‏שניהם בראשון לציון. מתן התואר "רופא וטרינר מומחה" מותנה ‏בהצלחת המתמחה ‏במבחן מסכם.
להלן רשימת 42 תחומי ההתמחות ברפואה הווטרינרית, כפי ‏שעודכנה ‏בשנת 2016‏‎:‎‏[2] רפואת בקר; רפואת צאן; רפואת סוסים; רפואת כלבים וחתולים; ‏רפואת חזירים; ‏רפואת עופות; רפואת ציפורי נוי; רפואת דגים; רפואת ‏דבורים; רפואה פנימית של חיות ‏בית קטנות; רפואת חיות בר וחיות ‏גן חיות; רפואת חיות מעבדה; רבייה ויילוד; ‏אונקולוגיה; ‏אופתלמולוגיה; אימונולוגיה קלינית ואלרגולוגיה; נוירולוגיה; ‏דרמטולוגיה; ‏כירורגיה; קרדיולוגיה; הדמיה; טיפול נמרץ; הרדמה; ‏רפואה וטרינרית טרופית; ‏התנהגות חיות-בית קטנות,רפואת שיניים ‏של חיות בית קטנות; בריאות ציבור ‏וטרינרית; אקולוגיה וטרינרית; ‏מחלות עטין; מיקרוביולוגיה קלינית (פרזיטולוגיה, ‏בקטריולוגיה ‏ומיקולוגיה, וירולוגיה); היגיינה של המזון; פתולוגיה; פתולוגיה קלינית; ‏‏אנדוקרינולוגיה; המטולוגיה; גנטיקה רפואית וטרינרית; טוקסיקולוגיה; ‏פרמקולוגיה ‏קלינית; פיזיולוגיה; אפידמיולוגיה‎;‎‏ רווחת בעלי חיים; ‏בטיחות מזון.‏

בית חולים וטרינרי בתמונות

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רפואה וטרינרית בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0