התמצאות (סיירות)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

התמצאות היא מיומנות העוסקת במציאת מקומות, ניווטים, הגעה לנקודות ומיקום אל מול מפה. תחום זה נחקר, בין היתר, על ידי הגאוגרפיה הקוגניטיבית. מקובל להבחין בין התמצאות במרחב פתוח לבין התמצאות במרחב תלת-ממדי סגור.

סוגי התמצאות

יישום התמצאות בקבוצות מודרכות

התמצאות וניווט הן מיומנויות מורכבות הנלמדות באופן הדרגתי. בתנועות נוער וחוגי סיירות, הפעלות התמצאות קלאסיות מבוצעות הן בטיולים ארוכים והן בקצרים, כאשר הדגש של הטיול הוא המסלול -מעבר בנקודות ציון שונות כגון כיפה, פיצול ואדיות וכו'. ההתמצאות הקלאסית בלילה עוסקת בניווט על פי הזיכרון, תוך תצפית כוכבים לשם קביעת הכיוון (תצפית כוכבים שאינה לשם קביעת כיוון נכללת בתחום השדאות ולא התמצאות). הפעלות קלאסיות נוספות להתמצאות: בניית שולחן חול, סקירת השטח, בניית מצפן.

במהלך הפעלות אלו מתמודד החניך עם האתגרים שמוצבים לו על ידי המדריך והטבע. התמצאות מאפשרת הן התמודדות אישית עם האתגר, והן התמודדות קבוצתית - חניך היודע לנווט ילמד חניך אחר את יסודות הניווט. ההתמצאות יוצרת חוויה של קשר בלתי אמצעי עם הטבע.

ההתמצאות עוזרת רבות "למלא" את הקטעים בטיולים שלעיתים הם חסרי טעם: הליכה ממקום למקום ב"טיול שנתי", אחד אחרי הגב של השני. בעזרת ההתמצאות ניתן ליצוק תוכן לכל רגע ורגע בטיול.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
התמצאות (סיירות)22346689