הרב חיים צבי מייזליש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ראש ישיבת סאטמר בני ברק
הרב חיים צבי (הערש) מייזליש
הרב חיים צבי מייזליש
הרב חיים צבי מייזליש
לידה ג' בתשרי תש"ל (גיל: 55)
ארצות הברית
מדינה ישראל
מקום מגורים בני ברק
מקום פעילות בני ברק
השתייכות סאטמר
תחומי עיסוק רב קהילה וראש ישיבה
רבותיו הברך משה מסאטמר, רבי משה אריה פריינד, הרב שמואל וואזנר, רבי משה הלברשטאם, הרב אהרן טייטלבוים מסאטמר
חיבוריו אורות חיים על התורה, מועדים, וסוגיות הש"ס
בת זוג רעכיל דבורה
אב הרב דוד בעריש מייזליש רב "יטב לב" בבורו פארק.
אם חיה
נואם בברית לנכדו, ח' באלול תש"פ, בהיכל בית המדרש ויואל משה בבני ברק
הרב מייזליש (משמאל) לצד הרב יהושע לייפר ורבי דוד טברסקי, האדמו"ר מרחמסטריווקא, בכנס של עוז והדר

הרב חיים צבי (הערש) מייזליש, הוא מנהיג רובה של קהילת סאטמר בבני ברק וראש ישיבת מהרי"ט ד'סאטמר.

ביוגרפיה

נולד בארצות הברית בג' בתשרי תש"ל לרב דוד דוב (בעריש) מייזליש אב"ד קהל ייטב לב-סאטמר בבורו פארק, ולחיה, בתו הבכורה של האדמו"ר רבי משה טייטלבוים מסאטמר, בעל הברך משה. נקרא על שם אבי סבו, רבי חיים צבי טייטלבוים מסיגט, בעל ה'עצי חיים'.

למד אצל רבי משה אריה פריינד בישיבת סאטמר בירושלים. בשנת תשמ"ח נשא את רעכיל דבורה, בת האדמו"ר הרב ישראל הגר מויז'ניץ.

לאחר חתונתו למד בכולל חזון איש בבני ברק, והוסמך להוראה על ידי הרב שמואל וואזנר[דרוש מקור], רבי יצחק יעקב וייס (ה'מנחת יצחק'), רבו רבי משה אריה פריינד וזקנו בעל הברך משה.

בשנת תשנ"ב עבר לגור בירושלים, והוא התמנה לעמוד בראשות כולל 'ייטב לב' שנוסד על ידי זקינו האדמו"ר בעל ברך משה מסאטמר.

באותה תקופה ערך שימוש חכמים בבית ההוראה של רבי משה הלברשטאם, ובבית ההוראה של הרב וואזנר[דרוש מקור].

בשנת תשנ"ה מונה לחבר הנהלת קרן היתומים על שם המהרי"ל דיסקין בירושלים יחד עם האדמו"ר מדושינסקי, הרב נחום רוטשטיין, והרב משה שאול קליין.

הנהגתו בעיר בני ברק

בסוף שנת תשנ"ו עם פטירת רבי משה אריה פריינד, מונה על ידי סבו לכהן כראש ישיבת סאטמר בבני ברק ורב בית כנסת סאטמר ברחוב הלפרין, לצד רב הקהילה רבי אליהו כץ. בשנת תשס"ח נפגש עם רבי אהרן לייב שטיינמן בפרשית עצורי יפן למרות ההתנגדות של סאטמר לדרכו של הרב שטיינמן. במשך השנים נוצר קשר חזק לרבו בעל שבט הלוי שהיה גר בסמיכות אליו שחיבבו מאוד ואף היה משתתף בשמחות שלו עד שנותיו האחרונות למרות חולשתו.

הפילוג בחסידות סאטמר

כשהחל הפילוג בחסידות סאטמר תמכו רוב אנשי הקהילה בבני ברק, בראשותו של הרב מייזליש, באדמו"ר רבי אהרן טייטלבוים, ואילו מיעוט הקהילה כמו גם רב הקהילה רבי אליהו כ"ץ תמכו באחיו האדמו"ר הרב זלמן לייב טייטלבוים.

בשנת תשס"ז נערך דין תורה בעניין אצל רבי נפתלי הירצקא פרנקל מרבני העדה החרדית, שלא הוכרע לבסוף. בפועל, שימש הרב מייזליש מאז הפילוג, כמנהיג בפועל של קהילת חסידי "סאטמר מהר"א" בבני ברק. גם הקשר בינו לבין רבי אהרן טייטלבוים התחזק, כמו כן היה נוסע אליו לחגים וכשרבי אהרן מבקר אותו בשמחות. במקביל נמנע ממנו להפגש עם זקינו בעל הברך משה, שתמך באותה העת בבנו הרב זלמן לייב טייטלבוים.

בשנת תשע"ו הגיע האדמו"ר לישראל לביקור, ושבת עם הרב מייזליש ועם חסידיו בשבת פרשת פקודי במירון, שם נערכה שבת שבע ברכות לבנו של הרב מייזליש, הרב אלעזר.

הסכסוך עם הנהלת הקהילה, והקמת הקהילה בראשותו

בשבט תשע"ז נוצר סכסוך בינו לבין מנהלי המוסדות וקהילת סאטמאר בבני ברק, מה שגרם למהומות וסכסוכים בתוך הקהילה. מספר ניסיונות גישור בין הצדדים לא צלחו. במהלך השנים ניסתה אף דודתו הרבנית מסאטמאר (אשת מהר"א) שהיא גם אחות חמיו להתערב לטובתו מספר פעמים אך ללא הועיל. בשנת תשע"ט הגיע בן האדמו"ר, הרב יואל טייטלבוים, רב בית המדרש "בית ברוך" בקריית יואל, להתארח בביתו למרות התנגדות אביו.

בחודש שבט תשע"ח נשא האדמו"ר נאום מיוחד לחסידיו בבני ברק, ובו הודיע שהנהגת הקהילה, בית המדרש ומוסדות החינוך בבני ברק יהיו אך ורק בידי הנהלת הקהילה, ולרב מייזליש נתונה רק הנהגת הישיבה.

בשנת תש"פ החריף הפילוג בינו לבין הנהלת המוסדות, ובהוראת האדמו"ר פוטר מראשות הישיבה[1]. עם זאת מרביתה של קהילת סאטמר בבני ברק תומכת בו[דרוש מקור].

בסיוון תש"פ נסגר בית הכנסת המרכזי בצו משטרתי ל-30 יום לאחר שאירעו בו מספר תקריות אלימות בחג השבועות ובשבת שלאחר מכן. בערב שבת פרשת שלח ביטל בית משפט השלום את הצו, וביום שני שלאחריו הגישה משטרת ישראל ערעור לבית המשפט המחוזי.

בית המשפט כפה על הצדדים למנות מגשרים מטעם שני הצדדים שיפקחו על שמירת הסדר. הצד של הנהלת המוסדות בחרו ביועץ האסטרטגי מנחם גשייד, וצד הרב מייזליש בחר באיש הנדל"ן זלמן לייב ולדמן, מי שמימן את הקמת בניין בית הכנסת ואף חלק מפעילותו במשך השנים. בחסות פעילות המגשרים, פעילות בית הכנסת נמשכה בצורה תקינה. לאחר תום הדיון המשפטי, בפועל משמש כיום בית המדרש את הרב מייזליש ואנשי קהילתו, כאשר המקורבים לאדמו"ר פתחו בית מדרש חדש בבניין התלמוד תורה של הקהילה.

בתאריך ו' באלול תש"פ נשא האדמו"ר רבי אהרן מסאטמר נאום חריף נגדו[2], בו האשים אותו כי הוא עומד בראש המרידה נגדו, הודיע על הפסקת כהונתו כרב בקהילה וכן אסר עליו ועל אנשיו להיכנס לבנייני הקהילה בכל העולם, ואף הורה לאנשי שלומו לחדול מלתמוך בו בכל צורה שהיא. דקות אחר הנאום נאספו מאות מאנשי הרב מייזליש בביתו והגישו לו קוויטל ופדיון כנהוג בעת הכתרת אדמו"ר חדש, ובנוסף הפסיקו חסידיו את תשלומי השכר לימוד לעמותה המפעילה את המוסדות והעבירו את התשלום לעמותה חדשה המנוהלת על ידם.

במהלך כנס של עסקני סאטמר, טען אחד העסקנים שהם הציעו לרב מייזליש פשרה בנושא אך הוא סירב, מה שהוביל לנאום החריף של האדמו"ר[3].

למעשה, עומד הרב מייזליש בראש קהילת עצמאית בת מאות משפחות, וברשותה מוסדות חינוך לבנים ולבנות בכל הגילאים.

ילדיו

  • מרגלית, נשואה להרב שלום טייטלבוים רב ודומ"ץ קרית ויואל משה סאטמאר מאנטיסעלא בן הרב אריה לייבוש טייטלבוים דומ"ץ סאטמר וויליאמסבורג.
  • הרב יואל, נשוי לליפשא, בת הרב יוסף פאנעט האדמו"ר מדעעש ירושלים.
  • הרב משולם זוסיא, ר"מ בישיבת תורה ויראה בורו פארק, נשוי לנחמה, בת הרב ברוך אברהם הלברשטאם מקשאנוב.
  • שמעון, נשוי לחיה, בת דודו הרב זלמן לייב מייזליש דומ"ץ סאטמר בורו פארק.
  • חנניה יו"ט ליפא, נשוי לנחמה פעריל, בת הרב יצחק דוד הורוביץ מראצפערט ברזיל.
  • זאב, נשוי למרים איידל, בת הרב סיני הלברשטאם גאב"ד קהילת "דברי חיים-צאנז ב"ב ורבה של שיכון ג', בני ברק.
  • אלעזר, נשוי לאסתר, בת הרב שמעון שמואל הלברשטאם דומ"ץ דברי משה, ובנו של רבי משה הלברשטאם שכיהן כאב"ד טשאקאווא וחבר בד"ץ העדה החרדית.
  • הינדא, נשואה למשולם ישכר באב"ד בן הרב רבי חיים יודא ראש ישיבת תורת חסד בלונדון.
  • הרב יקותיאל יהודה (זלמן לייב), נשוי לחיה צירל, בת הרב יואל איתמר קרויז, בן רבי שמואל דוד קרויז, האדמו"ר מאודווארי בוויליאמסבורג, וחתן רבי יעקב הגר, האדמו"ר מסערט ויז'ניץ.
  • הרב אהרן, נשוי לעטיל, בת הרב מנחם מענדיל פנעט ר"מ בישיבת ויזניץ בית שמש, בן הרב רבי יצחק יחיאל מיכל האדמו"ר מדעעש בני ברק

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ שימי שפר, ‏האדמו"ר מסאטמר הורה: תתקשרו לפטר את ראש הישיבה, באתר כיכר השבת, 1 ביוני 2020
  2. ^ שימי שפר, הרבי נגד הרב מייזליש: "למי שיש קשר איתו - אין קשר אלי", באתר כיכר השבת, ‏ו' אלול תש"פ
  3. ^ שימי שפר, נאומו החריף של הרבי: ראשי הקהל חשפו מאחורי הקלעים, באתר כיכר השבת, ‏י"ב אלול תש"פ

חיים הערש מייזליש0