הנדל ליברמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חנוך הנדל ליברמן
ליברמן

חנוך הנדל ליברמן (במקור פוטרפס; י"ג בניסן ה'תר"ס, 29 במרץ 1900 - י"ג באדר ה'תשל"ו, 15 במרץ 1976) היה צייר חסיד חב"ד, אחיו של המשפיע מנחם מנדל פוטרפס. ליברמן הרבה לתעד בציוריו את חיי החסידים בשטעטל. היה מקורב למשפחת אדמו"רי חב"ד ודמות בולטת בשכונת קראון הייטס, בה היה מוכר בכינוי "דוד הנדל".

ביוגרפיה

נולד בפלשניץ שבבלארוס למנחם מנדל פוטרפס (האב). למד בישיבת תומכי תמימים בלובביץ' ובאוניברסיטה במחלקת אמנות. בעת מלחמת העולם השנייה איבד את אשתו ושתי בנותיו בשריפה שפרצה בביתו.

ב-1946 שינה את שמו לליברמן בדרכון מזויף וברח לארצות הברית[1].

ליברמן קיבל הוראות שונות מרבו הרבי מלובביץ' בנוגע לציוריו.

יצירותיו

תערוכות מציוריו של ליברמן מוצגות במוזיאון המטרופוליטן לאמנות בניו יורק, בגלריית טייט בלונדון ובמספר מוזיאונים בפריז. בעבר הוצגו תערוכותיו גם בבית ציוני אמריקה בתל אביב ועוד.

בין ציוריו הידועים ניתן למנות את ציור קידוש לבנה, פטירת רבי יוסף יצחק שניאורסון, הרבי מלובביץ' חובש קולפיק[2], ושרטוט חצר חב"ד בעיירה לובביץ' עבור ספרו של רפאל נחמן הכהן, "ליובאוויטש וחייליה", זאת על פי בקשת הרבי מלובביץ'[3], ועוד[4]. ציוריו מעטרים בין היתר כריכות ספרים, פריטי יודאיקה ועטיפות תקליטים, בהם קלטות ניח"ח, דוד ורדיגר ועוד. כמו כן הוא שרטט סמלילים, בהם לוגו מחנה הקיץ גן ישראל[5] ועוד.

השפעה

דמותו היא אחת מדמויות הפולקלור של חב"ד, המציגה חסיד זקן וחשוב שאיבד את כל ילדיו בשואה, אחיו של המשפיע מנחם מנדל פוטרפס, המעוטר בזקן ארוך - ולצד זאת צייר מצליח[6][7].

ליברמן היה ממנחילי סוגת הציור החסידית האותנטית המתעדת את חיי החסידים בשטעטל במזרח אירופה.[8] אחד מגדולי הציירים של חסידות חב"ד היה תלמידו של ליברמן ומי שגדל על ציוריו, זלמן קליינמן.

בקראון הייטס ובקהילת חב"ד היה מוכר בכינוי "פיטר הנדל" (דוד הנדל). על שמו נקרא הרכב מוזיקת רוק אמריקאי בשם "דוד הנדל".

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

הנדל ליברמן30787478