הטבח במרכז הקהילתי בפיטסבורג
נשק |
רובה חצי אוטומטי מסוג AR-15 (אנ') של חברת קולט מספר אקדחים מתוצרת גלוק |
---|---|
מבצע | 1 (רוברט באוורס) |
מניע | אנטישמיות |
הטבח במרכז הקהילתי בפיטסבורג היה פיגוע ירי רב-נפגעים ופשע שנאה על רקע אנטישמי ב-27 באוקטובר 2018, שהתרחש במרכז קהילתי "קהילת עץ חיים – אור לשמחה" ("Tree of Life – Or L'Simcha") הקונסרבטיבי בשכונת סקווירל היל (אנ') שבעיר פיטסבורג שבפנסילבניה, ארצות הברית.
הפיגוע
הפיגוע התרחש בבוקר יום שבת, 27 באוקטובר 2018, י"ח בחשוון ה'תשע"ט, בשעה 9:54. הרוצח, רוברט באוורס, אמריקאי בעל עמדות אנטישמיות ולאומנות לבנה, חמוש ברובה חצי-אוטומטי נכנס למרכז הקהילתי בעיצומה של תפילת שחרית של שבת שכללה גם טקס הענקת שם לתינוקת שנולדה, כשהוא צועק "כל היהודים חייבים למות", ולאחר מכן פתח בירי אל קהל החוגגים והמתפללים.
באוורס, בן 48, מפנסילבניה, היה חבר באתרי ימין רדיקלי, והרבה להפיץ מסרים אנטישמיים[1]. כשעתיים לפני הפיגוע פרסם הודעה ב-Gab (רשת חברתית פופולרית בקרב לאומנים לבנים ונאו-נאצים[2]), שבה תקף את הארגון היהודי-אמריקאי היאס על סיועו למהגרים. מצבו הבריאותי של באוורס היה מעורער, והוא היה בטיפול פסיכיאטרי בעבר, בנוסף הועלו טענות לגבי שפיותו לאחר שאביו התאבד. לאחר שרצח שלושה מתפללים באולם המרכזי של המרכז הקהילתי ירד למרתף ורצח ארבעה מתפללים נוספים. הוא עלה לקומה השלישית של המרכז הקהילתי, שם רצח מתפללים נוספים. בקומה זו התנהל קרב יריות בין שוטרים לתוקף, עד לפציעתו ולכידתו. ארבעה שוטרים נפצעו בקרב יריות זה.
בסך הכל נרצחו בפיגוע 11 מתפללים, ונפצעו שניים. בנוסף נפצעו ארבעה שוטרים וכן הרוצח. הפצועים פונו לבתי החולים של אוניברסיטת פיטסבורג.
נגד באוורס הוגש כתב אישום ובו 44 סעיפי אשמה[3], בהם רצח וניסיון לרצח, שימוש בנשק חם, פשעי שנאה, והפרת חוקי זכויות אדם פדרליים, אך הוא כפר באישומים. כלי הנשק שהיו ברשותו של באוורס, רובה AR-15 ושלושה אקדחים, נרכשו באופן חוקי[4].
ההליך המשפטי נגד באוורס עודנו מתקיים כאשר התובעים הפדרליים מבקשים לדון אותו למוות ובאוקטובר 2020 הוא ביקש הסדר טיעון.
ב-2 באוגוסט 2023 נגזר על באוורס עונש מוות.
תגובות לאחר הטבח
בעקבות הפיגוע, הורה הנשיא דונלד טראמפ על הורדת הדגל לחצי התורן לאות אבל. הוא קרא לגזור על הרוצח עונש מוות. כשנשאל האם הטבח קשור לחוקי הנשק בארצות הברית, השיב שייתכן שהטבח היה נמנע אילו היה שומר חמוש במרכז הקהילתי[5][6]. בקהילה היהודית נשמעו קולות שונים של תמיכה[7].
בארצות הברית ובישראל גינו את הפיגוע בחריפות והביעו תמיכה בקהילה היהודית בארצות הברית.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- גלעד מורג, 11 נרצחו במרכז הקהילתי: "מכה לקהילה, כולנו בהלם", באתר ynet, 27 באוקטובר 2018
- חנן גרינווד, הקהילה היהודית בפיטסבורג בהלם: "הלב שבור, כולנו מזועזעים", באתר ישראל היום, 27 באוקטובר 2018
- אמיר תיבון, נעה לנדאו, 11 בני אדם נהרגו בתקרית ירי בבמרכז קהילתי בפיטסבורג, היורה נעצר, באתר הארץ, 27 באוקטובר 2018
- בני זוג ושני אחים: אלה קורבנות הטבח בארה"ב, באתר ynet, 28 באוקטובר 2018
- ציפי שמילוביץ, פרצופה של השנאה, באתר "ידיעות אחרונות", 20 בדצמבר 2018
- Campbell Robertson, Christopher Mele and Sabrina Tavernise, 11 Killed in Pittsburgh Synagogue Massacre; Suspect Charged With 29 Counts, New York Times, October 27, 2018
הערות שוליים
- ^ עמית ולדמן, 11 נרצחו בטבח: "אנטישמיות רעילה", באתר מאקו, 27 באוקטובר 2018
- ^ "On Gab, an Extremist-Friendly Site, Pittsburgh Shooting Suspect Aired His Hatred in Full" (באנגלית). נבדק ב-2018-11-01.
- ^ כתב אישום חמור הוגש נגד הרוצח הגזען מפיטסבורג, באתר www.hebrewnews.com
- ^ The Alleged Pittsburgh Synagogue Shooter Legally Bought The Guns Used In The Massacre, באתר BuzzFeed, 30 באוקטובר 2018 (באנגלית).
- ^ טראמפ על הירי בבמרכז הקהילתי: אם היה מאבטח חמוש במקום, אולי לא היו הרוגים, באתר הארץ, 27 באוקטובר 2018
- ^ Trump says Pittsburgh synagogue should have had armed guards
- ^ רות וייז, "אנטישמיות באמריקה: הפנים האמיתיות", השילוח 3, דצמבר 2018
הטבח בבית הכנסת בפיטסבורג36821117Q57830735