האפיפיורית יוהנה
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: ניסוח פרוזאי ולא אנציקלופדי.
| ||
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: ניסוח פרוזאי ולא אנציקלופדי. |
לידה | מיינץ, האימפריה הפרנקית |
---|---|
פטירה | רומא, מדינת האפיפיור |
האפיפיורית יוהנה (בלטינית: Ioanna Papissa) היא דמות מן המאה ה-9. מסופר עליה כי התחזתה לגבר, התקדמה בשלבי הכמורה ולבסוף זכתה לכהן כאפיפיור בין השנים 853–855.
אמיתות הסיפור אינה ברורה. יש הטוענים כי השם יוהנה אינו מופיע ברשימת האפיפיורים, ומדובר בסיפור בדיוני סאטירי שנועד להלעיג את מוסד האפיפיורות. אחרים סבורים שהסיפור הוא אמיתי, ומסבירים את העדרה מרשימות האפיפיורים בכך שהכנסייה הקתולית הכריזה עליה מלחמה, ומחקה את זכרה מהרשומות. ארכאולוג אוסטרלי בשם מייקל האביכט טוען שמטבעות עתיקים מהתקופה המיוחסת לכהונתה של יוהנה, כוללים את הכיתוב "האפיפיור יוחנן" ומחזקים את אמיתות הסיפור. [1]
הסיפור
על פי הספר "סדר הדורות" משנת 1747[2], יוהנה נולדה במיינץ שעל גדות הריין בשנת 814 בשם אגניזה, והגרה לאנגליה בלוויית נער נוסף. מאנגליה הגיעה לרומא ומשם הפליגה לאתונה, שם החלה להתפרסם כאדם משכיל ובעל ידע רב, בייחוד בתחומי המדעים. לאחר זמן, הגיעה לרומא, והמשיכה להתקדם במדרג הכנסייתי עד לתפקיד רם הדרג של חשמן. בשנת 853, במות האפיפיור לאו הרביעי, הצליחה - עדיין בזהות גברית - להיבחר פה אחד על ידי מוסדות הכנסייה לאפיפיור בשם יואניס (יוחנן) השמיני. במשך שנתיים היא שימשה בתפקידה כאפיפיור. לאחר שנתיים הרתה; ובשעת תהלוכה מכנסיית פטרוס הקדוש לקתדרלה האפיפיורית, עצרה בצד הדרך - ולתדהמת כולם כרעה ללדת ילד, אך מתה במהלך הלידה ונקברה במקום.
גרסאות פחות מקובלות מתארות את סופה של האפיפיורית באופן שונה. לפי אחת מהן, כשאנשי רומא התוודעו לזהותה האמיתית של יוהנה, הם רצחו אותה באכזריות[דרוש מקור]. גרסה אחרת מספרת שלאחר הלידה נשלחה יוהנה למנזר מרוחק, בכוונה שתתפלל ותנסה לכפר ולהיוושע מחטאיה, בעוד שבנה גדל והוסמך לבישוף של אוסטיה בבגרותו[דרוש מקור].
ב-1601 הכריז האפיפיור קלמנס השמיני כי האגדה אודות האפיפיורית יוהנה אינה נכונה, ופקד לנתץ את פסלה שבקתדרלת סיינה[דרוש מקור].
אמינות
סיפורה של האפיפיורית יוהנה מוכר בעיקר מכתביו של ההיסטוריון בן המאה ה-13 מרטין פון טראפאו (Martin Von Trappau), בהם מופיעה הגרסה הנפוצה אודות יוהנה[דרוש מקור]. עם זאת, גרסאות אחרות של הסיפור קדמו לזו, כשהגרסה המצוטטת ביותר מקורה ב"ספר האפיפיורים" (לטינית: Liber Pontificalis), מאת הספרן האפיפיורי אנסטסיוס (Anastasius), שהלך לעולמו ב-886), כך שהיה לכאורה בן דורה של האפיפיורית יוהנה. אולם, רק בעותק אחד של הספר המצוי בוותיקן מוזכרת האפיפיורית, כאשר הפסקה המתארת אותה מופיעה בתחתית הדף - מחוץ לכל רצף וסדר, ובכתב יד שונה מזה שבשאר הספר. הדבר מעיד כביכול על תוספת מאוחרת, לאחר ימיו של פון טראפאו, ובמילים אחרות - "עדות" זו לקיומה של האפיפיורית היא ספק זיוף, ונוספה הרבה אחרי זמנה של יוהנה.
היסטוריונים בני זמננו מסכימים שאין בנמצא מקור אמין המתאר את האפיפיורית מלפני המאה ה-13, ולא מתקבל על הדעת שסיפור סנסציוני כסיפורה של יוהנה ייעלם, מבלי שיותיר עדויות ממשיות אחריו. לבד מזאת, פרטים טכניים בסיפור לא מתקבלים על הדעת. מעבר לכך, קיים תיעוד אמין למדי ונרחב של תולדות האפיפיורות במחצית המאה התשיעית; התיעוד לא מזכיר, ולו במילה, את דבר קיומה של יוהנה. המסקנה הבלתי נמנעת היא שיוהנה לא היתה אלא הומצאה כאגדה בדורות מאוחרים יותר.
בתרבות
ב-1972 נעשה סרט אודות יוהנה, בכיכובם של מקסימיליאן של וליב אולמן. בשנת 2009 נעשה עיבוד קולנועי נוסף לסיפור, בכיכובם של יוהנה ווקלק וג'ון גודמן.
לקריאה נוספת
- Craig M. Rustici: The afterlife of Pope Joan : deploying the Popess legend in early modern England, University of Michigan Press, c2006
סיפורת
- דונה וולפולק קרוס, האפיפיורית יוהנה, הוצאת נירם, 1998. (הספר בקטלוג ULI)
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: האפיפיורית יוהנה |
- האפיפיורית יוהנה באנציקלופדיה הקתולית
- מאמר ב-The Straight Dope
- בלדד השוחי, האם אישה כיהנה פעם בתפקיד אפיפיור?, באתר ערוץ עשר
- BioCast - אלף אישים באלף שניות: האפיפיורית יוהנה, באתר iCast, 27 בדצמבר 2011
שגיאות פרמטריות בתבנית:בריטניקה
פרמטרי חובה [ 1 ] חסרים
הערות שוליים
- ^ מטבעות מחזקים הטענה שהייתה אפיפיורית במאה ה-9, באתר ynet, 22.9.18
- ^ הרב יחיאל היילפרין, סדר הדורות, חלק א', שנת ד"א תרי"ג, באתר היברובוקס
32587805האפיפיורית יוהנה